Marilyn Monroe

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Marilyn Monroe
Gentlemen Prefer Blondes Movie Trailer Screenshot (16).jpg
Lair 1 Juni 1926
Los Angeles, California
Pati 5 Agustus 1962
Los Angeles, California
Pakaryan Model, penyanyi, aktris
Agama Yahudi
Bojo James Dougherty, Joe DiMaggio, Arthur Miller
Sana jaringan http://www.marilynmonroe.com

Marilyn Monroe (1 Juni 1926 - 5 Agustus 1962) sing lair kanthi jeneng Norma Jeane Mortenson iku sawijining aktris, penyanyi lan uga modhèl misuwur asal Amérika Sarékat. Nganti saiki, panjenengané arupa bintang filem lan simbol sèks paling misuwur ing abad kaping 20. Sosoké iku inspirasi kanggo akèh bintang-bintang anyar ing mangsa saiki kaya sing katon cetha ning aktris Madonna ing awal kariré.

Sawisé pérangan taun mainké peran-peran cilik, Marilyn Monroe dadi saya misuwur marang kaahliané main komedi, kasulistyané sarta penampilané ing layar amba, saéngga panjenengané dadi salah siji bintang filem sing populèr banget nalika taun 1950an. Ing tembe wuri jroning kariré, Marilyn Monroe nglakoni sapérangan peran serius sing cukup suksès. Nanging nalika panjenengané ora sempat antuk Academy Award minangka pengakuan dhiriné minangka aktris "serius", mung Golden Globe sing tau digayuh liwat filem "The Misfits" nalika taun 1961 sing jebulé arupa filem pungkasan sing panjenengané rampungaké.

Senadyan mangkono, permasalahan sing nyangkut karir uga kauripan pribadiné dadi saya buruk lan rumit. Kauripan Marilyn Monroe pungkasané ngenesaké, panjenengané ditemokaké tiwas ing omahé sing dipercaya minangka akibat tindakan nglalu amarga overdosis ngombé obat turu. Tekan saiki, manéka téori konspirasi nyangkut painé Marilyn isih dadi pokok pembahasan khususé kanggo para penggemaré wiwit saka terlibaté kulawarga Kennedy kanggo matèni Marilyn tekan téori yèn Marilyn Monroe dipatèni déning Mafia.

Marilyn Monroe dhéwé dadi inspirasi kanggo akèh musisi jroning makarya, contoné Elton John sing nyiptakaké lagu "Candle in the Wind (1974)" uga grup rock Def Leppard sing ndhèdhikasikaké lagu "Photograph" saka album "HYSTERIA" (1981) kanggo sang legenda.

Tekan saiki salah siji ikon pop sing paling ditepungi donya iku sosok Marilyn sing ngadeg ing sandhuwuré saluran udhara subway mawa rok sing megar.

Film[besut | besut sumber]

Taun Judhul Peran Katrangan
1962 Something's Got to Give Ellen Wagstaff Arden (unfinished)
1961 The Misfits Roslyn Tabler
1960 Let's Make Love Amanda Dell
1959 Some Like It Hot Sugar Kane Kowalczyk
1957 The Prince and the Showgirl Elsie Marina
1956 Bus Stop Cherie
1955 The Seven Year Itch The Girl
1954 There's No Business Like Show Business Vicky Hoffman/Vicky Parker
1954 River of No Return Kay Weston
1953 How to Marry a Millionaire Pola Debevoise
1953 Gentlemen Prefer Blondes Lorelei Lee
1953 Niagara Rose Loomis
1952 O. Henry's Full House Streetwalker in "The Cop and the Anthem" episode
1952 Monkey Business Miss Lois Laurel
1952 Don't Bother to Knock Nell Forbes
1952 We're Not Married! Annabel Jones Norris
1952 Clash by Night Peggy
1951 Let's Make It Legal Joyce Mannering
1951 Love Nest Roberta Stevens
1951 As Young as You Feel Harriet
1951 Home Town Story Gina Norris
1950 Right Cross Dusky Ledoux (uncredited)
1950 All About Eve Miss Caswell
1950 The Fireball Polly
1950 The Asphalt Jungle Angela Phinlay
1950 A Ticket to Tomahawk Clara (uncredited)
1949 Love Happy Grunion's Client
1948 Ladies of the Chorus Peggy Martin
1948 Scudda Hoo! Scudda Hay! Girl in Canoe (lake scenes)/Girl Exiting Church (uncredited)
1947 Dangerous Years Evie

Bebungah lan nominasi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Video Marilyn Monroe

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Marilyn_Monroe&oldid=1111300"