Li Xiannian

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Li Xiannian
李先念
Li Xiannian - 1974.jpg
Présidhèn Republik Rakyat Tiongkok
Linggih
18 Juni 1983 – 23 Juni 1989
PrémiyèrZhao Ziyang
Wakil PrésidhènUlanhu
PangarepDeng Xiaoping
Kang sadurungéKosong, (lihat Ye Jianying)
Kang sawiséYang Shangkun
Ketua Komite Nasional KKPRT
Linggih
April 1988 – Maret 1993
Kang sadurungéDeng Yingchao
Kang sawiséLi Ruihuan
Wakil Ketua Partai Kuminis Tiongkok
Linggih
Juli 1977 – September 1982
KetuaHua Guofeng
Hu Yaobang
Anggota Konggrès Nasional Rakyat
Linggih
15 September 1954 – 25 Maret 1988
ConstituencyHubei
Rerincèn dhiri
Lair(1909-06-23)23 Juni 1909
Hong'an, Huanggang, Hubei, Dinasti Qing
Pati21 Juni 1992(1992-06-21) (umur 82)
Beijing, RRT
BangsaTiongkok
Parté pulitikPartai Kuminis Tiongkok
SisihanLin Mèi
AnakLi Xiaolin

Li Xiannian (lair ing Hong'an, Huanggang, Hubei, Dinasti Qing, 23 Juni 1909 – pati ing Beijing, RRT, 21 Juni 1992 ing umur 82 taun) ya iku Présidhèn Republik Rakyat Tiongkok antara taun 1983 dan 1988.[1] ugi lajeng pangarsa Konferensi Konsultatif Pulitik Rakyat Tiongkok ngantos kesedanipun. Li ya iku sapriyantun tokoh pulitik ingkang berpengaruh wonten ing sedaya RRT, amargi sampun dados anggota Politbiro Partai Kuminis Tiongkok saking taun 1956. panjenenganipun miwiti tepang wonten ing Partai Kuminis Tiongkok wonten taun 1976, tembe Hua Guofeng gumantosaken Mao Zedong dados pangarsa Partai Kuminis Tiongkok. wonten puncak kariernya wonten 1980-an, Li dianggap salah satunggal arsitek paling berpengaruh saking kebijakan ékonomi Tiongkok sasampunipun Revolusi Kebudayaan ,[2] ugi dianggap dados salah satunggal saking wolu misepuh Partai Kuminis Tiongkok.

Biografi[besut | besut sumber]

Awal karier[besut | besut sumber]

Li bergabung kaliyan Partai Kuminis Tiongkok wonten taun 1927, ugi menjabat dados sapriyantun kapten bala ugi komisaris pulitik kanggé Tentara abrit Tiongkok salebetipun Long March.

Politisi Maois[besut | besut sumber]

sasampunipun kemimpangan kuminis wonten ing Tiongkok, Li diangkat dados Sekretaris Partai Provinsi Hubei wonten ing Tiongkok saking 1949-1954, ugi panjenenganipun menjabat dados komandan ugi komisaris pulitik saking garnisun militèr Provinsi Hubei. wonten taun 1954, Li diangkat dados Mantri keyatran Tiongkok. panjenenganipun ngasta posisi punika salebetipun 13 taun, ngantos Revolusi Kebudayaan.

Li tepang dados pejabat sipil ingkang namung ngladosi Mahamantri Zhou Enlai sapanjang Revolusi Kebudayaan.[3]:xviii wonten taun 1976, salebetipun dinten-dinten terakhir saking Revolusi Kebudayaan. Li ngamengaken sabenan wigatos lebet menghancurkan Kelompok catur. sasampunipun jugrugipun Kelompok catur, Li diangkat dados wakil pangarsa Partai Kuminis Tiongkok ugi anggota saking Komisi Militer tuntunan.

Mangsa kepresidenan[besut | besut sumber]

wonten taun 1983, sasampunipun majengipun konstitusi énggal, Li diangkat dados présidhèn wonten yuswa 74. ndhèrèk Konstitusi 1982, sabenan Présidhèn ya iku "seremonial", sayangipun ngakeni sabenan Li dados misepuh partai. wonten taun 1984, Li kepanggih kaliyan Présidhèn AS Ronald Reagan salebetipun kunjungan Reagan datheng Tiongkok, kathah ngrembag status Taiwan kaliyanipun.[4] Li ngunjungi Amérikah Sarékat wonten wulan Juli 1985, satunggal kapingipun sapriyantun mustaka nagari saking Republik Rakyat Tiongkok sowan datheng Amérikah Sarékat. wonten taun 1988, Li munduraken salira saking kalenggahanipun dados Présidhèn Republik Rakyat Tiongkok ugi dipungantosaken déning ingkang Shangkun. Li lajeng ngabdi lebet pangutusan ngantos kesedanipun wonten taun 1992.

kesedan[besut | besut sumber]

Li séda wonten 21 Juni 1992 wonten ing yuswa 82.[5] pamasareananipun dipunwontenaken wonten lukar 27 Juni 1992, ugi dipundhatengi déning ewon priyantun.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Li, Xiaobing (2012). China at War: An Encyclopedia. ABC-CLIO. k. 226. ISBN 978-1-59884-415-3. 
  2. Brandt, Loren; Rawski, Thomas G. (2008). China's Great Economic Transformation. Cambridge University Press. k. 102. ISBN 978-0-521-88557-7. In economic policy, the most important elders were Li Xiannian and Chen Yun. 
  3. MacFarquhar, Roderick. "Foreword" in Zhao Ziyang (2009). Prisoner of the State: The Secret Journal of Zhao Ziyang. New York, NY: Simon and Schuster. ISBN 1-4391-4938-0
  4. Anderson, Kurt (7 Mèi 1984). "History Beckons Again". Time. Dijupuk 19 Agustus 2011.  Priksa gandra date ing: |access-date=, |date= (pitulung)
  5. "Li Xiannian, China Ex-President And Rural Economist, Dies at 82". The New York Times. Dijupuk 23-6-1992.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)


Didhisiki déning:
Liu Shaoqi
{{{jabatan}}}
1983–1988
Diganti déning:
Yang Shangkun