Zhao Ziyang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Zhao Ziyang
赵紫阳
Zhao Ziyang (1985).jpg
Mahamantri Republik Rakyat Tiongkok ke-3
Linggih
Juni 1983 – November 1987
Kang sadurungé Hua Guofeng
Kang sawisé Li Peng
Rerincèn dhiri
Lair 17 Oktober 1919
Huaxian, Henan
Pati Januari 17, 2005(2005-01-17) (umur 85)
Beijing
Bangsa RRT
Parté pulitik Partai Kuminis Tiongkok

Zhao Ziyang (Hanzi prasaja: 赵紫阳, Hanzi tradhisional: 趙紫陽, Hanyu Pinyin: Zhào Zǐyáng) (17 Oktober 191917 Januari 2005) ya iku sapriyantun pulitikus wonten ing Republik Rakyat Tiongkok. panjenenganipun ya iku mantan Mahamantri Republik Rakyat Tiongkok saking 1980 ngantos 1987, ugi Sekretaris Jendral Partai Kuminis Tiongkok saking 1987 ngantos 1989.

dados sapriyantun pejabat ngalenggahan inggil, panjenenganipun ya iku pangarsa reformasi ingkang nglampahi éwah-éwahan peken ingkang meningkatkan produksi kaliyan pesat ugi mangarsani langkah-langkah kanggé mempersingkat birokrasi ingkang lema ugi nempuhi korupsi.

Zhao, ingkang naté kawastanan dados panggantos Deng Xiaoping, disingkirkan saking kekuwaosan amargi dukungannya dhateng para mahasiswa panunjuk raos lebet dhémonstrasi Tiananmen 1989 ugi nelasaken 15 taun terakhirnya lebet kuwawen dalem.

Sedonipun Zhao[besut | besut sumber]

wonten Fèbruari 2004, Zhao ngalami tempuhan pneumonia ingkang murugaken karisakan paru-paru ingkang parah ugi dirawat wonten ing griya sakit salebetipun tiga minggu. Zaho kedah dirawat malih amargi pneumonia wonten 5 Dhésèmber 2004. Laporan kesedanipun disangkal saupakara resmi wonten awal Januari 2005. wonten 15 Januari, panjenenganipun dilaporkan lebet kawontenan koma sasampunipun kaping beberapa kénging stroke. ndhèrèk sapriyantun aktivis, wakil présidhèn Zeng Qinghong mengunjungi Zhao wonten ing griya sakit. Zhao séda wonten 17 Januari wonten ing satunggal griya sakit wonten ing Beijing wonten gebag 07:01 lebet yuswa 85 taun. panjenenganipun mengker garwa kekalihipun, Liang Boqi, catur putra, ugi sapriyantun putri.

Respon saking pangutus pertela katingal timur sanget, kebokmenawen amargi ajrih badhé kedadosanipun dhémonstrasi nasional kados ingkang sampun kadadosan sasampunipun kesedan Zhou Enlai ugi Hu Yaobang. kantor warta resmi Xinhua ngewrat yektosan sapanjang catur baris ingkang ngendikakaken manawi "Rekan Zhao" sampun séda donya. kesedanipun mboten dipunwartakaken wonten ing radio kresaa wonten ing televisi pangutus. nawala pirengan nasional ugi namung ngewrat pamaring priksan andhap (gangsal baris), sayangipun warta kesedanipun kedhawah wiyar langkung [[forum internetforum-forum wonten ing Internet.

Didahului:
Hua Guofeng
Mahamantri Republik Rakyat Tiongkok
1980–1987
Digantikan:
Li Peng
Didahului:
Hu Yaobang
Sekretaris Jendral Partai Kuminis Tiongkok
1987–1989
Digantikan:
Jiang Zemin

Cithakan:Pemimpin RRT