Liu Shaoqi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Liu Shaoqi
刘少奇
LiuShaoqi Colour.jpg
Présidhèn Republik Rakyat Tiongkok ke-2
Linggih
28 April 1959 – 31 Oktober 1968
Prémiyèr Zhou Enlai
Wakil Dong Biwu
Song Qingling
Pangarep Mao Zedong
(Ketua BPK)
Kang ndhisiki Mao Zedong
Kang nggantèni Li Xiannian
Ketua Komite Tetap Konggrès Rakyat Nasional
Linggih
Nasional Konggrès Rakyat ke-1
Linggih
15 September 1956 – 28 April 1957
Kang ndhisiki Posisi Dibuat
Kang nggantèni Zhu De
Wakil Ketua Partai Kuminis China
Linggih
28 September 1956 – 1 Agustus 1966
Chairman Mao Zedong
Anggota Konggrès Rakyat Nasional
Linggih
15 September 1954 – 21 Oktober 1968
Constituency Beijing
Rerincèn dhiri
Lair (1898-11-24)24 Novèmber 1898
Ningxiang, Hunan, Dinasti Qing
Pati 12 Novèmber 1969(1969-11-12) (umur 70)
Kaifeng, Henan, Republik Rakyat China
Bangsa Suku Han
Parté pulitik Partai Kuminis China
Sisihan Wang Guangmei
Anak Liu Yuan
Liu Ting

Liú Shàoqí (Hanzi Sederhana: 刘少奇, Hanzi tradhisional: 劉少奇 Wade-Giles: Liu Shao-ch'i) (lair 24 Novèmber 1898 – pati 12 Novèmber 1969 ing yuswa 70 taun)ya iku sapriyantun pulitikus pangarsa Partai Kuminis Tiongkok kalih Republik Rakyat Tiongkok.

Awal sugeng[besut | besut sumber]

Dipunmiyosaken lebet kulawarga kaya wonten ing Yinshan, provinsi Hunan, Liu ndhatengi sekolah ingkang sami kaliyan Mao Zedong wonten ing Changsha, ugi lajeng datheng Uni Soviet ugi nampi pamucalan universitas wonten ing Universitas Toilers of the East wonten ing Moskow. wonten 1921 panjenenganipun bergabung kaliyan PKT ingkang énggal dipunbentuk. panjenenganipun kondur datheng Tiongkok wonten 1922, ugi mangarsani beberapa protes panyambut damel rel. wonten periode 1925-1926 panjenenganipun mangarsani kathah kampanye pulitik ugi dhémonstrasi wonten ing Hubei ugi Shanghai. wonten 1927 panjenenganipun terpilih dados Komite tuntunan partai kesebat.

Akhir sugeng[besut | besut sumber]

Wonten 1960-an Mao membangung kondur posisinya lebet partai ugi wonten 1966 panjenenganipun meluncurkan Revolusi Kebudayaan dados upakara menghancurkan mengsahipun lebet partai: Liu ugi Deng Xiaoping, ugi bèntenipun. wonten 1967 Liu wonten dipunngandap kuwawen dalem wonten ing Beijing.

Liu disingkirkan saking samukawis posisinya ugi miyos saking partai wonten Oktober 1968 ugi ngical saking pandangan. énggal kapriksan sasampunipun kesedan Mao wonten 1976, Liu dipunkuwawi lebet kawontenan ingkang awon sanget lebet satunggal sel terisolasi wonten ing Kaifeng, ingkang murugaken kesedanipun déning "ketiadaan perawatan medis" (diabetes ugi pneumonia ingkang mboten terawat) wonten 1969.

Saksampune Deng Xiaoping nguwaos wonten 1978, Liu direhabilitasi saupakara pulitik, kaliyan pamasareanan kenagaren langkung saking satunggal dekade sasampunipun kematiannnya.


Didhisiki déning:
Mao Zedong
{{{jabatan}}}
1959–1969
Diganti déning:
Song Qingling