Langi (ulah raga)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Langi (olah raga))
Langi
11th FINA World Championships.JPG
Organisasi Federasi Renang Internasional (FINA)
Characteristics
Kategorisasi Akuatik
Olimpiade Langi ing Olimpiade Mangsa panas

Langi inggih punika ulah raga ingkang ngutamakaken kacepetan utawi atlet langi ugi ing ngelangi [1]. Gaya langi kang dilombakake inggih punika antaranipun gaya bebas, gaya kupu-kupu, gaya punggung, lan gaya dada[2].

penggambaranipun gaya bebas

Langi (ulah raga) punika kapérang wonten mlunpat endah, langi endah, langi ing toya kabikak kadosdene inggih punika wadhuk, bendungan ,embung, seganten, lan polo toya, anipun utawi tata caranipun palombaan langi dipun tetepake dèning Federasi Renang Internasional (FINA). Persatuan Renang Seluruh Indonésia (PRSI) inggih punika induk saking organisasi cabang ulah raga langi ting Indonésia.

Sejarah[besut | besut sumber]

Langi satus (100) yard di Olimpiade St. Louis 1904

.

Panglombaan nglangi dipunwiwiti ing Éropah kirang langkung ing taun 1800. Sakjroning lomban wong kang langi nganggo gaya dada . Kala taun 1873, John Arthur Trudgen ngenalake gaya trudgen ing lomba-romba langi lajeng niru langi gaya bebas suku Indian. Kanthi sebab ora seneng ing wong Inggris ing gaya langi niruake banyu mili , Trudgen nggantos obahipun sikil dados obahipun awak kanthi kayak gunting.

Langi dados salah satunggiling ulah raga ingkang dipunlombakaken wonten ing OlimpiadeAthena 1896. Nomer langi wedok dilombakake wiwitOlimpiade Stockholm 1912. Sakjroning 1902, Richard Cavill ngenalake langi gaya bebas. Federasi Langi Internasional ingkang kadanel ing taun 1908. Gaya kupu-kupu kapisan dikembangake ing taun 1930-an. Wiwit, gaya kupu-kupu kagolong dadi gaya dada kang durung kalebu ing gaya langi ing tahun 1952.

penggambarané gaya dada

Ing Hindhia Walanda, Persarekatan Ngelangi Bandung (Bandungse Zwembond) diadegake ing taun 1917. Wiwit taunsakbanjuré diadegake Persarekatan Ngelangi Jawa Kulon (West Java Zwembond), dan Persarekatan Ngelangi Jawa Wétan(Oost Java Zwembond) kang diadegake ing taun 1927. wiwit jaman iku lomba ngelangi ing laladan mulai akèh disenengi lan asring diadakake. Rekor ing kajuaraan-kajuaraanuga dicatet kanggo rekoring Walanda.[2]

penggambarané gaya punggung

Ing taun 1936,ngelangen saka Hindia Walanda kang pajenengan karan Pet Stam nyatet biji 59,9 detik kanggo nomer 100 meter gaya bebas ing kolam langen Cihampelas Bandung. Pet Stam dikenken makili Walanda ing Olimpiade Berlin 1936. Persatuan Langi Sakubenge Indonésia diadegake ing tanggal 21 Maret 1951, lan mumpangaté kanggo grup Federasi Langi Internasional wiwit taun sakbanjuré . Pelangen saka Indonésia melu lomban ing Olimpiade Helsinki 1952.[2]

Sarono lan Piranti[besut | besut sumber]

Kolam Langi[besut | besut sumber]

Dawa kolam langi sakjroning lintasan ya iku 50 m sakwentara lintasan cekak ya iku 25 m. Wiwit Federasi Langi Internasional ngumumake syarat kanggo kolam ukuran Olimpiade ditetepake ing dawa kolam 50 m lan ombo jembar kolam 25 m.Jèroné kolam paling sitik 1,35 meter, wiwit saka 1,0 m ing lintasan paling sitik 6,0 m dietung saka pinggir kolam kang ana piranti]né papan awalan (start)jero paling sitik ya iku ing babagan liyané 1,0 m.[3]

penggambarané gaya kupu-kupu
penggambarané gaya punggung
penggambarané gaya kupu-kupu

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ "FINA 2009 List of Approved Swimsuits". Fina.org. Dijupuk 2009-11-14. 
  2. ^ a b c "Sejarah". Persatuan Renang Seluruh Indonésia. Dijupuk 2009-11-14. 
  3. ^ {{cite web |title=FINA Facilities Rules 2009-[[2013] |url=http://www.fina.org/project/index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=119#fr2 |date= |work= |publisher= |accessdate]=2009-11-14}}

Pranala Jaba[besut | besut sumber]