Komèt

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Komet Hale-Bopp

Komèt punika benda angkasa ingkang mèmper asteroid, nanging mèh sedaya kabentuk saking gas (karbon dioksida, metana, hawa) lan lebu ingkang beku. Komèt ndarbèni orbit utawi lintasan ingkang bentukipun elips, langkung lonjong lan dawa tinimbang orbit planet. Komèt ingkang cerah mesthinipun narik kawigatosan tiyang kathah.

Ciri fisik[sunting | sunting sumber]

Nalika komèt nyelaki bagéyan-lebet Tata Surya, radiasi saking srengéngé njalari lapisan ès paling njawi nguap. Arus lebu lan gas ingkang kaasilaken mbentuk setunggaling atmosfer ingkang ageng nanging tipis sanget ing saubengipun komèt, kasebat coma. Akibat tekanan radiasi srengéngé lan angin srengéngé ing coma puniki, kabentuk buntut raksasa ingkang nebihi srengéngé.

Coma lan buntut komèt mbalikaken cahya srengéngé lan saged kapirsani saking bumi menawi komèt punika cekap celak. Buntut komèt bènten-bènten bentuk lan ukuranipun. Sansaya celak komèt kasebat kaliyan srengéngé, sansaya dawa buntutipun. Wonten ugi komet ingkang mboten ndarbéni buntut.

Ciri orbit[sunting | sunting sumber]

Komet ndarbéni orbit bentuk elips. Pun wigatosaken, komèt puniki ndarbéni kalih buntut

Komèt makaping-kaping ngubengi srengéngé, nanging peredaranipun mbetahaken wekdal ingkang lami. Komèt dipunbéntenaken miturut rentangan wekdal orbitipun. Rentangan wekdal cendhak punika kirang saking 200 taun lan rentangan wekdal ingkang rowa punika langkung saking 200 taun. Sacara umum, bentuk orbit komèt punika elips.

Komèt misuwur[sunting | sunting sumber]

Wonten sapérangan komèt ingkang misuwur, umpaminipun:


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Tata Surya
8planet.jpg
Planet: Merkurius | Venus | Bumi | Mars | Yupiter | Saturnus | Uranus | Neptunus
Planet cilik: Ceres | Pluto | Eris
Liyane: Srengéngé | Satelit | Asteroid | Komet | Sabuk kuiper | Awan oort
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Komèt&oldid=812740"