Kodhok awisa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Katak beracun
Blue-poison.dart.frog.and.Yellow-banded.dart.frog.arp.jpg
Dendrobates azureus (top) and Dendrobates leucomelas
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Amphibia
Ordho: Anura
Subordho: Neobatrachia
Superfamili: Dendrobatoidea
Famili: Dendrobatidae
Cope, 1865
Subfamilies and genera
Dendrobatidae range.PNG
Distribution of Dendrobatidae (in black)

Kodhok awisa ya iku jeneng umum saka seklompok kodhok ing kulawarga Dendrobatidae kang minangka kodhok asli Amérika Tengah lan Kidul.[1]

Karakteristik[besut | besut sumber]

Ora kaya kodhok umum liyané, spésies kang aktif ing wayah awan, lan kerep nuduhake awakee kanthi warna kang cerah.[2] Sanajan kabèh dendrobatids rada beracun ing alam alasan, tingkat toksisitas warna-warna saka siji spésies lan liyané, lan saka siji populasiliyané. Akèh spésies kang kritis lan terancam cures.[3]Amfibi iki kerep diarani kodhok panah déning pribumi indian akibat panggunaan sekresi beracun kanggo ngracuni pucuk panahe.[4]

Akèh-akèhé kodhok jinis iki duwé ukuran awak kang gedhéné 1,2 cm kanggo kodhok diwasa, sanajan ana kodhok kang ukurané nganti 6 cm.[5] Bobot awake rata-rata 2 gram. Kodhok iki saliyané wernane padhang uga nuduhake pola aposematik kanggo nuduhake pemangsa potensial. Werna padhange gegayutan karo kodhok iki lan tingkat toksisitas alkaloid.[6] Kodhok spésies Dendrobates duwé tingkat alkaloid, déné spésies Colostethus wernane samar-samar lan ora beracun.[7]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Myers, C. W., J. W. Daly, and B. Malkin. : 307–366.  |title= ora ana utawa kosong (pitulung)
  2. ^ "AmphibiaWeb-Dendrobatidae". AmphibiaWeb. Dijupuk 2008-10-10. 
  3. ^ F. Harvey Pough... (2004). Upper Saddle River, NJ: Pearson/Prentice Hall. k. 92. ISBN 0131008498.  |title= ora ana utawa kosong (pitulung)
  4. ^ Caldwell, J.P. (1996). "The evolution of myrmecophagy and its correlates in poison frogs (Family Dendrobatidae).". Journal of Zoology 240: 75–101. 
  5. ^ Zweifel, Robert G. (1998). Cogger, H.G. & Zweifel, R.G., ed. Encyclopedia of Reptiles and Amphibians. San Diego: Academic Press. kk. 95–97. ISBN 0-12-178560-2. 
  6. ^ Kristiina Hurme, Kittzie Gonzalez, Mark Halvorsen, Bruce Foster, and Don Moore (2003). "Environmental Enrichment for Dendrobatid Frogs". Journal of Applied Animal Welfare Science (Lawrence Erlbaum Associates, Inc.) 6 (4): 285–299. PMID 14965783. doi:10.1207/s15327604jaws0604_3. 
  7. ^ "Amphibian Species of the World". The American Museum of Natural History. Dijupuk 2008-10-10. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]