Kitin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Struktur molekul Kitin

Campbell, NA. Biologi (Edisi kaping 5, Jilid 1, diterjemahkan olèh R. Lestari dkk. ed.). Jakarta: Erlangga. pp. hlm. 69-70. ISBN 9796884682. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (help) </ref> Kitin inggih punika polisakarida struktural ingkang dipunginaakén kanggé nyusun eksoskleton saking artropoda sérangga, laba-laba, krustasé, lan kéwan-kéwan sanès séjinis).Masalah sitiran: </ref> panutup ora ana tumrap tenger <ref>

Structure of the chitin molecule, showing two of the N-acetylglucosamine units that repeat to form long chains in β-1,4 linkage.

Kitin inggih punika polisakarida struktural kapérang saking monomèr gula amino, dipunmangèrtosi ing kathah dinding sèl fungsi saha eksoskeleton sédaya artropoda.[1] Kitin murni sami kaliyan wacucal, nanging badhé ngèras manawi dipunlapisi nganggè uyah kalsium karbonat.[2] Kitin wujud serat mirib selulosa ingkang boten saged dicerna déning vertebrata.[3]

Kitin inggih punika polimeringkang sanget ngelimpah ing laut. Nanging ing kalimpahan ing donya punika, kitin manggeni posisi kaping kalih ingkang sasampunipun selulosa.[3] punika amergi kitin sagen dipuntemuake ing pinten-pinten organisme eukariotik kagolong gegremet, moluska, krustase, fungi, alga, lan protista.[4]

Saccharomyces cerevisiae (di bawah mikroskop DIC) memiliki dinding sel terbuat dari kitin

Kitin ing Cendawan[besut | besut sumber]

Kitin inggih punika komponèn struktural utam dinding sel khamir lan cendawan berfilamen. [5] Jumlah kitin ing khamir saha cendawan berfilamen cekap tebih ingkang bènten.[5] Kitin pada khamir Saccharomyces cerevisiae nyapai 1-2% saking bobot garing dinding sel, nanging proporsi ing cendawan berfilamen bervariasi antawis 10-30% saking bobot garing dinding sel.[5]

Kitin sintase[besut | besut sumber]

Kitin sintase inggih punika gabungan saking pinten-pinten enzim ingkang dipun-ginakaken déning sadaya organisme ingkang ngasilaken kitin kanggé wujud polimer saking rantai beta 1-4 N-asetilglukosamin.[butuh sitiran] Kemiripan enzim kitin sintasepunika ing organisme nedahaken wontenipun kesamaan nenek moyang organisme eukariotik.[butuh sitiran] Enzim kitin sintase wonten ing membran sel saha persimpangan membran pramila monomer N-asetilglukosamin saged dipuntambahaken wujud polimer ingkang dipuntransportasiaken nglampahi membran.[butuh sitiran] Analisis filogenetik nunjuaken manawi kitin sintase ngasilaken kitin ing pinten-pinten panggènan sel saha kanggé pinten-pinten fungsi.[butuh sitiran] amergi suatu organisme saged gadhah pinten-pinten jinis enzim kitin sintase.[butuh sitiran]

Kitosan[besut | besut sumber]

Kitosan (Inggris: Chitosan), ingkang sapisan dipuntemuaken déning Rouget pada 1859, ya iku biopolimer polisakarida wigati lan sanget kathah.[butuh sitiran] Kitosan dipunhasilaken déning deasetilasi molekul basa N (nitrogen) parsial ing kitin, ingkang kanthi komersil diekstrak saking wacucal urang lan kerang.[butuh sitiran] Deasetilasi mau ngelajengaken kanthi enzimatis dipunbantu déning kitin deasetilase (EC 3.5.1.41).[6]

Polimer kitosan saged wujud saking pinten-pinten tingkat deasetilasi.[butuh sitiran] Kitosan kanthi alami dipuntemuaken ing dinding sel fungi kelas Zygomycetes lan la kutikula gegremet.[butuh sitiran]Informasi ngenai peran biologis kitosan angsal saking panalitèn ngginakaken model khamir Saccharomyces cerevisiae.[6][7]

Produksi komersial lan kegunaanipun[besut | besut sumber]

Kitosan dipunproduksi kanthi komersil ing skala ageng ing pinten-pinten belahan donya, kaya ta Jepang, Amérika Utara, Polen, Italia, Rusia, Nurwègen, lan India.[butuh sitiran] kathah pandangaon kanggé kitosan dipunpicu fakta keunikan karakteristik biologisnya kaya ta biodegradabilitas, biokompabilitas, lan boten beracun, pramila punika aplikasi ing sadaya babagan.[butuh sitiran] menawinipun kathah ing alam, anaging mupangatipun kitosin ingkang énggal ngerembag ing kalih dekade pungkasan.[butuh sitiran] sapunika kitosan kathah ingkang dipun-ginakaken ing babagan pangan, farmasi, medis, tekstil, pertanian, lan indhustri sanèsipun tuladhané purifikasi limbah.[butuh sitiran]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Campbell,Neil A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:A-18)
  2. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Campbell
  3. a b Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Lehninger
  4. Durkin CA, Mock T, Armburst EV. 2009. Chitin in diatoms and its association with the cell wall. Eucaryotic Cell 8:1038-1050.
  5. a b c Hagen, S (2007). "The antifungal protéin AFP from Aspergillus giganteus inhibits chitin synthesis in sensitive fungi" (pdf). Appl Environ Microbiol. 8–73 (7): 2148–2134. doi:10.1128/AEM.02497-06. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (help)
  6. a b Baker, LG (2007). "Chitosan, the deacetylated form of chitin, is necessary for cell wall integrity in Cryptococcus neoformans". "Eukaryotic Cell" (pdf)|format= requires |url= (help). 6 (5): 855–867. doi:10.1128/EC.00399-06. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (help)
  7. Raafat D, von Bargen K, Haas A, Sahl HG. 2008. Insights into the mode of action of chitosan as an antibacterial compound. Appl Environ Microbiol 74:3764-3773