Kitin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Struktur molekul Kitin

Campbell, NA; Reece JB; Mitchell LG. Biologi (ed. Edisi kaping 5, Jilid 1, diterjemahkan olèh R. Lestari dkk.). Jakarta: Erlangga. kk. hlm. 69–70. ISBN 9796884682.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung) </ref> Kitin inggih punika polisakarida struktural ingkang dipunginaakén kanggé nyusun eksoskleton saking artropoda sérangga, laba-laba, krustasé, lan kéwan-kéwan sanès séjinis).Masalah sitiran: </ref> panutup ora ana tumrap tenger <ref>

Structure of the chitin molecule, showing two of the N-acetylglucosamine units that repeat to form long chains in β-1,4 linkage.

Kitin inggih punika polisakarida struktural kapérang saking monomèr gula amino, dipunmangèrtosi ing kathah dinding sèl fungsi saha eksoskeleton sédaya artropoda.[1] Kitin murni sami kaliyan wacucal, ananging badhé ngèras manawi dipunlapisi nganggè uyah kalsium karbonat.[2] Kitin wujud serat mirib selulosa ingkang boten saged dicerna déning vertebrata.[3]

Kitin inggih punika polimeringkang sanget ngelimpah ing laut. Ananging ing kalimpahan ing donya punika, kitin manggeni posisi kaping kalih ingkang sasampunipun selulosa.[3] punika amergi kitin sagen dipuntemuake ing pinten-pinten organisme eukariotik kagolong serangga, moluska, krustase, fungi, alga, lan protista.[4]

Saccharomyces cerevisiae (di bawah mikroskop DIC) memiliki dinding sel terbuat dari kitin

Kitin ing Cendawan[besut | besut sumber]

Kitin inggih punika komponèn struktural utam dinding sel khamir lan cendawan berfilamen. [5] Jumlah kitin ing khamir saha cendawan berfilamen cekap tebih ingkang bènten.[5] Kitin pada khamir Saccharomyces cerevisiae nyapai 1-2% saking bobot garing dinding sel, ananging proporsi ing cendawan berfilamen bervariasi antawis 10-30% saking bobot garing dinding sel.[5]

Kitin sintase[besut | besut sumber]

Kitin sintase inggih punika gabungan saking pinten-pinten enzim ingkang dipun-ginakaken déning sadaya organisme ingkang ngasilaken kitin kanggé wujud polimer saking rantai beta 1-4 N-asetilglukosamin.[butuh sitiran] Kemiripan enzim kitin sintasepunika ing organisme nedahaken wontenipun kesamaan nenek moyang organisme eukariotik.[butuh sitiran] Enzim kitin sintase wonten ing membran sel saha persimpangan membran pramila monomer N-asetilglukosamin saged dipuntambahaken wujud polimer ingkang dipuntransportasiaken nglampahi membran.[butuh sitiran] Analisis filogenetik nunjuaken manawi kitin sintase ngasilaken kitin ing pinten-pinten panggènan sel saha kanggé pinten-pinten fungsi.[butuh sitiran] amergi suatu organisme saged gadhah pinten-pinten jinis enzim kitin sintase.[butuh sitiran]

Kitosan[besut | besut sumber]

Kitosan (Inggris: Chitosan), ingkang sepisan dipuntemuaken déning Rouget pada 1859, ya iku biopolimer polisakarida wigati lan sanget kathah.[butuh sitiran] Kitosan dipunhasilaken déning deasetilasi molekul basa N (nitrogen) parsial ing kitin, ingkang kanthi komersil diekstrak saking wacucal urang lan kerang.[butuh sitiran] Deasetilasi mau ngelajengaken kanthi enzimatis dipunbantu déning kitin deasetilase (EC 3.5.1.41).[6]

Polimer kitosan saged wujud saking pinten-pinten tingkat deasetilasi.[butuh sitiran] Kitosan kanthi alami dipuntemuaken ing dinding sel fungi kelas Zygomycetes lan la kutikula serangga.[butuh sitiran]Informasi ngenai peran biologis kitosan angsal saking panalitèn ngginakaken model khamir Saccharomyces cerevisiae.[6][7]

Produksi komersial lan kegunaanipun[besut | besut sumber]

Kitosan dipunproduksi kanthi komersil ing skala ageng ing pinten-pinten belahan donya, kaya ta Jepang, Amérika Utara, Polen, Italia, Rusia, Nurwègen, lan India.[butuh sitiran] kathah pandangaon kanggé kitosan dipunpicu fakta keunikan karakteristik biologisnya kaya ta biodegradabilitas, biokompabilitas, lan boten beracun, pramila punika aplikasi ing sadaya babagan.[butuh sitiran] menawinipun kathah ing alam, anaging mupangatipun kitosin ingkang énggal ngerembag ing kalih dekade pungkasan.[butuh sitiran] sapunika kitosan kathah ingkang dipun-ginakaken ing babagan pangan, farmasi, medis, tekstil, pertanian, lan indhustri sanèsipun tuladhané purifikasi limbah.[butuh sitiran]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Campbell,Neil A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:A-18)
  2. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Campbell
  3. ^ a b Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Lehninger
  4. ^ Durkin CA, Mock T, Armburst EV. 2009. Chitin in diatoms and its association with the cell wall. Eucaryotic Cell 8:1038-1050.
  5. ^ a b c Hagen, S; Marx F, Ram AF (2007). "The antifungal protein AFP from Aspergillus giganteus inhibits chitin synthesis in sensitive fungi" (pdf). Appl Environ Microbiol 8–73 (7): 2148–2134. doi:10.1128/AEM.02497-06.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  6. ^ a b Baker, LG; Specht CA, Donlin MJ (2007). "Chitosan, the deacetylated form of chitin, is necessary for cell wall integrity in Cryptococcus neoformans". "Eukaryotic Cell" (pdf) 6 (5): 855–867. doi:10.1128/EC.00399-06.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  7. ^ Raafat D, von Bargen K, Haas A, Sahl HG. 2008. Insights into the mode of action of chitosan as an antibacterial compound. Appl Environ Microbiol 74:3764-3773