Kerajaan Yehuda

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kerajaan Yehuda
3by2white.svg
1000 SM – 586 SM
Ibu kutha Yerusalem
Pamaréntahan Monarki
Raja
 - Lihat teks Lihat teks
Era sajarah Zaman Besi
 - Raja Daud 1000 SM
 - Raja Zedekia 586 SM
Kerajaan Serikat Salomo terpecah, kaliyan Yerobeam merintah sedaya Kerajaan Israel Utara (warni ijem ing peta)

Kerajaan Yehuda (Cithakan:Asma Ibrani) gésang ing kalih periode ing sejarah Yahudi. Miturut Alkitab Ibrani, kerajaan tuwuh ing Yehuda saksampuné pejah Saul, ing suku Yehuda ngangkat Daud, ingkang asalipun saking Suku Yehuda, kanggé merintah wilayah kasébut. Saksampune pitung taun Daud dados raja Kerajaan Israel serikat. Ing masa-masa punika, Yerusalem dados ibukota saking kerajaan serikat. (2 Samuel 5:6-7) Ananging, ing sawetawis 930 SM, kerajaan serikat terpecah, kaliyan sédasa kaliyan kalih wélas suku Israel nolak cucu Daud Rehabeam dados raja mereka. Kerajaan Yehuda ingkang énggal tuwuh dados salah satunggaling pemerintahan, lan pemerintahan sanésipun ingkang dipuntépang kaliyan Kerajaan Israel, utawi Israel. Kerajaan Yehuda punika asring dipunsébat minangka Kerajaan Selatan, ananging Kerajaan Israel amargi perpecahan kasebut dipunsébat Kerajaan Utara. Yehuda ngantos taunan 586 SM, ing kerajaan kasebut dipunserbu déning Kekaisaran Babilonia ing ngandap Nebuzaradan, kepala pasukan pengawal Nebukadnezar. (2 Raja-raja 25:8-21) kaliyan pengasingan penduduk lan penghancuran Kuil lan Yerusalem, penghacuran kerajaan sampun purna. Dinasti Daud dipunwiwiti ing suku Yehuda ngangkat Daud minangka raja saksampune pejah Saul. Garis Daud kalajengan piyambakipun dados raja Kerajaan Israel serikat. Ing kerajaan serikat terpecah, suku Yehuda lan Benyamin ajeg nderek garis Daud, ingkang merintah ngantos kerajaan dipunhancuraken ing taun 586 SM. Menawi mekaten, garis Daud ajeg dipunhormati dening para buangan ing Babilonia, ingkang nghormati Rosh Galut dados raja ing pembuangan.

Wilayah[sunting | sunting sumber]

Peta Levant selatan, 830-an SM.      Kerajaan Yehuda      Kerajaan Israel      Negara Kota Filistin      Kerajaan Edom      Kerajaan Aram-Damaskus      Suku Aram      Kekaisaran Asyur      Kerajaan Moab      Suku Arubu      Suku Nabatu

Kerajaan Yehuda kaperang saking teritori suku Yehuda, Simeon, lan Benyamin, sebuah wilayah kaliyan sawetawisipun 8.900 km² (3,436 sq mi). Ibukotanya adalah Yerusalem, ingkang manggen ing teritori suku Benyamin.

Wilayah ingkang nyusun kerajaan kaperang saking wilayah ingkang dipuntepang dados Har Yehudah ("pegunungan (wilayah) curam"). Wilayah kasebut kawiwitan menika kediaman bangsa Keni, Caleb, Otniel, lan ing Yerusalem bangsa Yebus.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Raja dan pasukan Yahudi di Yehuda kuno

Kerajaan serikat menika kesatuan saking kalih welas suku Israel ingkang gesang ing wilayah ing wanci punika merupakan Israel lan Palestina modern. Kerajaan punika kaperang saking 1030-930 SM.

Saksampune pejah Salomo (Sulayman) ing 931 SM, sedasa suku ing utara nolak nampi Rehabeam dados raja menika, lan dados gantos ing sawetawis taun 930 SM milih Yerobeam, ingkang mboten saking garis Daud, dados raja . Kerajaan utara lajeng dipuntepang kaliyan Kerajaan Israel utawi Israel. Pemberontakan kedadosan ing Sikhem, lan suku Yehuda menika ingkang kasisa kawiwitan ingkang nampi Keluarga Daud. Lajeng, saksampune suku Benyamin gabung kaliyan Yehuda, Yerusalem (ingkang manggen ing teritori Benyamin: Yosua 18:28) dados ibukota kerajaan enggal kasebut. Kerajaan kidhul dipunsebat kaliyan kerajaan Yehuda utawi Yehuda. 2 Tawarikh 15:9 juga menyebutkan bahwa anggota suku-suku Efraim, Manasye, lan Simeon "melarikan diri" ing Yehuda ngantos pemerintahan Asa saking Yehuda. Raja Hizkia saking Yehuda (727-698 SM) ing Alkitab dipunsebataken dados pemrakarsa pembaharuan ingkang maksa hukum Yahudi nolak pemberhalaan (ing hal punika, penyembahan kaliyan Ba'alim and Asyera ing antawisipun dewa-dewa tradisional Timur Dekat). [1][2] Ngantos kekuasaanipun ugi tanggal inskripsi Siloam ing alfabet Ibrani Lama. Ing pemerintahan raja Yosia (640-609 SM) kedadosan reformasi agami. Miturut Alkitab, saat pemulihan dipunlampahi ing Kuil, sebuah 'Kitab Hukum' dipunpanggihaken (kemungkinan Kitab Ulangan).[3] Ing 586 SM, bangsa Babilonia, ing ngandap raja Nebukadnezar II, ngepung Yerusalem. Kuil Pertama dipunhancuraken mekaten ugi kota Yerusalem. Ngantos ing wanci punika , penghancurkan dipunperingati dening tiyang Yahudo ing 9 Abib, utawi Tisya B'Ab.[4]

Nabi-nabi Yehuda[sunting | sunting sumber]

Raja-raja Yehuda[sunting | sunting sumber]

Genalogi raja-raja Yehuda & raja-raja Israel.


Kangge periode-periode punika, katah sejarawan nderek kronologi lami ingkang dipuntetapaken William F. Albright utawi Edwin R. Thiele, utawi kronologi enggal dening Gershon Galil utawi Kenneth Kitchen, sedaya dipunpaparaken ing ngandap punika. Sedayanipun Sakderenge Masehi (SM).== Lihat pula ==

Cathatan Suku[sunting | sunting sumber]


Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Raja Israel

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kerajaan_Yehuda&oldid=836765"