Karajan Yehuda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Kerajaan Yehuda)
Kerajaan Yehuda
1000 SM–586 SM
Kutha krajan Yerusalem
Pamaréntahan MonarkiG
Raja
 •  Lihat teks Lihat teks
Jaman sujarah Zaman Besi
 •  Raja Daud 1000 SM
 •  Raja Zedekia 586 SM
Sadurungé
Kerajaan Israèl (kerajaan bersatu)
Warning: Value specified for "continent" does not comply
Kerajaan Serikat Salomo terpecah, kaliyan Yerobeam merintah sadaya Kerajaan Israèl Utara (warni ijem ing peta)

Kerajaan Yehuda (Cithakan:Asma Ibrani) gésang ing kalih periode ing sejarah Yahudi. Miturut Alkitab Ibrani, kerajaan tuwuh ing Yehuda saksampuné pejah Saul, ing suku Yehuda ngangkat Daud, ingkang asalipun saking Suku Yehuda, kanggé merintah wewengkon kasébut. Saksampune pitung taun Daud dados raja Kerajaan Israèl serikat. Ing masa-masa punika, Yerusalem dados kutha krajan saking kerajaan serikat. (2 Samuel 5:6-7) Ananging, ing sawetawis 930 SM, kerajaan serikat terpecah, kaliyan sédasa kaliyan kalih wélas suku Israèl nolak cucu Daud Rehabeam dados raja mereka. Kerajaan Yehuda ingkang énggal tuwuh dados salah satunggaling pemerintahan, lan pemerintahan sanésipun ingkang dipuntépang kaliyan Kerajaan Israèl, utawi Israèl. Kerajaan Yehuda punika asring dipunsébat minangka Kerajaan Selatan, ananging Kerajaan Israèl amargi perpecahan kasebut dipunsébat Kerajaan Utara. Yehuda ngantos taunan 586 SM, ing kerajaan kasebut dipunserbu déning Kekaisaran Babilonia ing ngandap Nebuzaradan, kepala pasukan pengawal Nebukadnezar. (2 Raja-raja 25:8-21) kaliyan pengasingan penduduk lan penghancuran Kuil lan Yerusalem, penghacuran kerajaan sampun purna. Dinasti Daud dipunwiwiti ing suku Yehuda ngangkat Daud minangka raja saksampune pejah Saul. Garis Daud kalajengan piyambakipun dados raja Kerajaan Israèl serikat. Ing kerajaan serikat terpecah, suku Yehuda lan Benyamin ajeg nderek garis Daud, ingkang merintah ngantos kerajaan dipunhancuraken ing taun 586 SM. Menawi mekaten, garis Daud ajeg dipunhormati déning para buangan ing Babilonia, ingkang nghormati Rosh Galut dados raja ing pembuangan.

Wewengkon[besut | besut sumber]

Peta Levant selatan, 830-an SM.      Kerajaan Yehuda      Kerajaan Israèl      Nagara Kota Filistin      Kerajaan Edom      Kerajaan Aram-Damaskus      Suku Aram      Kekaisaran Asyur      Kerajaan Moab      Suku Arubu      Suku Nabatu

Kerajaan Yehuda kaperang saking teritori suku Yehuda, Simeon, lan Benyamin, sebuah wewengkon kaliyan sawetawisipun 8.900 km² (3,436 sq mi). Kutha krajannya adalah Yerusalem, ingkang manggen ing teritori suku Benyamin.

Wewengkon ingkang nyusun kerajaan kaperang saking wewengkon ingkang dipuntepang dados Har Yehudah ("pegunungan (wewengkon) curam"). Wewengkon kasebut kawiwitan punika kediaman bangsa Keni, Caleb, Otniel, lan ing Yerusalem bangsa Yebus.

Sejarah[besut | besut sumber]

Raja dan pasukan Yahudi di Yehuda kuno

Kerajaan serikat punika kesatuan saking kalih welas suku Israèl ingkang gesang ing wewengkon ing wanci punika merupakan Israèl lan Palestina modern. Kerajaan punika kaperang saking 1030-930 SM.

Saksampune pejah Salomo (Sulayman) ing 931 SM, sedasa suku ing utara nolak nampi Rehabeam dados raja punika, lan dados gantos ing sawetawis taun 930 SM milih Yerobeam, ingkang boten saking garis Daud, dados raja . Kerajaan utara lajeng dipuntepang kaliyan Kerajaan Israèl utawi Israèl. Pemberontakan kedadosan ing Sikhem, lan suku Yehuda punika ingkang kasisa kawiwitan ingkang nampi Keluarga Daud. Lajeng, saksampune suku Benyamin gabung kaliyan Yehuda, Yerusalem (ingkang manggen ing teritori Benyamin: Yosua 18:28) dados kutha krajan kerajaan enggal kasebut. Kerajaan kidhul dipunsebat kaliyan kerajaan Yehuda utawi Yehuda. 2 Tawarikh 15:9 juga menyebutkan bahwa anggota suku-suku Efraim, Manasye, lan Simeon "melarikan diri" ing Yehuda ngantos pemerintahan Asa saking Yehuda. Raja Hizkia saking Yehuda (727-698 SM) ing Alkitab dipunsebataken dados pemrakarsa pembaharuan ingkang maksa hukum Yahudi nolak pemberhalaan (ing hal punika, penyembahan kaliyan Ba'alim and Asyera ing antawisipun dewa-dewa tradisional Timur Dekat). [1][2] Ngantos kekuasaanipun ugi tanggal inskripsi Siloam ing alfabet Ibrani Lama. Ing pemerintahan raja Yosia (640-609 SM) kedadosan reformasi agami. Miturut Alkitab, saat pemulihan dipunlampahi ing Kuil, sebuah 'Kitab Hukum' dipunpanggihaken (kemungkinan Kitab Ulangan).[3] Ing 586 SM, bangsa Babilonia, ing ngandap raja Nebukadnezar II, ngepung Yerusalem. Kuil Pertama dipunhancuraken mekaten ugi kota Yerusalem. Ngantos ing wanci punika , penghancurkan dipunperingati déning tiyang Yahudo ing 9 Abib, utawi Tisya B'Ab.[4]

Nabi-nabi Yehuda[besut | besut sumber]

Raja-raja Yehuda[besut | besut sumber]

Gambar:Genealogy of the kings of Israèl and Judah.png
Genalogi raja-raja Yehuda & raja-raja Israèl.


Kangge periode-periode punika, katah sejarawan nderek kronologi lami ingkang dipuntetapaken William F. Albright utawi Edwin R. Thiele, utawi kronologi enggal déning Gershon Galil utawi Kenneth Kitchen, sadaya dipunpaparaken ing ngandap punika. Sedayanipun Sakderenge Masehi (SM).== Lihat pula ==

Cathatan Suku[besut | besut sumber]

Pranala Njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Raja Israèl

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Karajan_Yehuda&oldid=1014430"