Kebon Botani Batumi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kebon Botani Batumi
Botanic Garden of Batumi.jpg
Informasi Umum
Panggon Batumi, Republik Otonomi Adjara, Georgia
Koordinat 41°41′33.78″N 41°43′11.22″E / 41.6927167°N 41.7197833°E / 41.6927167; 41.7197833
Taun madeg 3 November, 1912
Dioperasiaké Pamaréntah Batumi
Status -

Kebun Botani Batumi (Basa Géorgia: ბათუმის ბოტანიკური ბაღი) iku sawijining kebon botani sing duwé jembar 111 hèktar, dumunung ora kurang 9 Km arah Lor saka kutha Batumi, Kutha krajan Republik Otonomi Adjara, Georgia. Kebon iki dumunung ing daerah sing kondhang kanthi jeneng Rusia: Mtsvane Kontskhi sing tegesé “Tanjung sing Ijo” ing pasisir Segara Ireng, lan kebon iku kalebu salah sawijining kebon botani sing gedhé dhéwé ing tilas nagara Uni Soviet.[1]

Kebon botani iki diadegaké déning botanis Rusia, Andrey Nikolayevich Krasnov (1862 - 1914), sadulur lanang saka Jenderal Pyotr Krasnov, ing taun 1880an lan resminé dibukak ing 3 November, 1912. Pas yasa kebon iki , dewekne direwangi déning 2 tenaga ahli perkebunan lan dekorator, sing karo-karoné kabangsan Prancis ya iku D’Alphonse lan Georgian Yason Gordeziani. Andrey Nikolayevich Krasnov tilar donya ing taun 1914 lan disarèkaké ing njero kebune lan majang recané.[2]

Nalika isih dadi péranganing pamaréntahan Uni Soviet, kebon iki dikembangaké lan dibangun luwih apik, lan wiwit taun 1925, dadi pusat institusi kanggo nyinaoni budaya Kaukasus sub-tropis maritim. Saiki, kebon iki dipébrang dadi sangang daerah pérangan kembang, Caucasian humid subtropics, Asia Kidul-Wétan, Niu Selan, Amérika Kidul, Himalaya, Meksiko, Australia, lan Segara Tengah. Kebon iki duwé kolèksi ora kurang saka 2037 taksonomi saka “ligneous plants”, ing ngendi 104te asalé saka Caucasian.[3] Kebon ini sadurungé dioperasèkaké déning pérangan Akademi Kaèlmuan Georgia, lan wiwit taun 2006, dikelola déning badan indhepèndhen.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. (ing basa Ruslan) Батумский ботанический сад. The Great Soviet Encyclopedia, 3rd edition (19691978). Diakses pada 23 September, 2007
  2. Situs Resmi Batumi. Diakses pada 23 September, 2007.
  3. Invest in Adjara. Government of the Autonomous Republic of Adjara. Batumi, 2007. Accessed on 23 September, 2007.