Kebon botani

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bogor kebun raya.jpg

Kebon botani (utawa taman botani) iku sawijining lahan sing ditanduri wiwitan warna-warna dienggo koleksi, panalitèn, lan konservasi ex-situ (ing njobone habitat). Selain iku, kebon iki uga digawé nggo sarana wisata lan pendidikan marang pengunjung. Arboretum iku semacam kebun botani sing ngoleksi wiwitan.

Ing sak njerone kebon iki, wiwitan koleksi dipelihara lan diwènèhi keterangan jenenge uga informasi-informasi liyané sing berguna marang pengunjung. Biasane ing kebon iki uga duwé pabukon lan herbarium. Keduanya diperluake nggo panalitèn lan dokumentasi. Identifikasi/klasifikasi iku hal sing umum dilakuake ing kebun botani. Kebun botani uga duweno yasan mirunggan nggo nguripi wiwitan sing ora bisa urip dengan keadaan iklim alami papan itu utawa merluake perawatan mirunggan. Bangunan iku bisa kawujut rumah kaca utawa klimatron lan iklim buatan bisa diatur sesuai kebutuhan.

Lumrahé kebon botani bisa dikunjungi kabèh. Biasane sing duwé kebon botani bisa suatu lembaga tertentu, nagara, utawa perorangan. Nanging ora kabèh kebon botani dibuka nggo umum, contohne Chelsea Physic Garden.

Kebon botani ing Indonesia cacah-e ora okeh. Kebon botani duwek-e nagara ing Indonesia ngawé istilah "Kebon Raya" amergo jembar tenan. Di bawah LIPI/nagara ana papat kebon botani, ya iku Kebon Raya Bogor, Kebon Raya Cibodas, Kebon Raya Purwodadi (ing Lor kutha Malang), lan Kebun Raya Bali ing Bedugul, Bali. Puspiptek Serpong uga duwé Kebun Botani Puspiptek Serpong. Taman Buah Mekarsari iku kebon botani sing mirunggan gawéi taneman woh-wohan. Ing Tawangmangu uga ana taman koleksi taneman obat-obatan duweke Balittro.

Pranala njaba[besut | besut sumber]