Menyang kontèn

Karèt (wit)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Para (pohon karet)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Eudicots
Unranked: Rosids
Ordho: Malpighiales
Famili: Euphorbiaceae
Subfamili: Crotonoideae
Tribe: Micrandreae
Subtribe: Heveinae
Spésies: H. brasiliensis
Jeneng binomial
Hevea brasiliensis
Müll.Arg.

Hevea brasiliensis, ingkang dipunsebat minangka wit getah Pará', wit sharinga, seringueira, utawi langkung asring dipunsebat minangka wit getah utawi taneman getah, punika salah satunggaling tetuwuhan kembang saking kulawarga spurge Euphorbiaceae ingkang aslinipun saking Alas Amazon, nanging sapunika sampun nyebar ing wilayah pantropis amargi dipunperkenalken dhateng wilayah sanèsipun. Menika minangka anggota ingkang paling wigati saking marga Hevea amargi getah susu ingkang dipunénggèn saking wit punika minangka sumber utami karet alam.

Wit punika dhuwuripun sagéd ngantos 43 m (141 ft) wonten ing alas alami. Wit ingkang dipunbudidayakaken asring langkung cekak amargi prosès ngempet getahipun ngewahi pertuwuhannipun. Batangipun silindris lan sagéd gadhah bentukipun kados botol wonten ing sisih dasar. Kulitipun warnanipun coklat lan kulit ingkang wonten ing jero sagéd ngeluaraken getah nalika dipunrusak. Godhongipun gadhah telung godhongan lan dipunatur sacara spiral. Klaster kembangipun ngemot kembang jaler lan estri ingkang terpisah. Kembangipun mengku aroma, warnanipun kuning krem, lan boten gadhah kelopak. Wohipun minangka kapsul ingkang ngemot telung wiji ageng; kapsul punika mbukak kanthi kuwat nalika asak.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Wit karet Amérika Kidul mung tuwuh ana ing Alas Amazon, lan paningkatan panjaluk uga kapanggihane prosedur vulkanisasi ing taun 1839 ngasilaké ledhakan industri karet ing wilayah kuwi, ngkayakake kutha-kutha Belém, Santarém, lan Manaus ing Brasil lan Iquitos ing Peru, wiwit taun 1840 nganti 1913. Usaha kang sepisanan kanggo nandur H. brasiliensis ing njaba Brasil ditindakake ing taun 1873. Sawisé usaha kang cukup, 12 bibit bisa metu ing Kebon Ageng Kew. Bibit-bibit mau dikirim menyang India kanggo ditanem, nanging pungkasane mati. Usaha kapindho banjur ditindakake, kanthi ngendhokake watara 70,000 wiji menyang Kew ing taun 1875, déning Henry Wickham, ing pelayanan karajan Inggris.[2][3][4] Kira-kira papat persén saka wiji-wiji kuwi bisa metu, lan ing taun 1876, watara 2,000 bibit dikirim, ing Kotak Wardian, menyang Ceylon (ing jaman saiki dikenal minangka Sri Lanka) lan 22 dikirim menyang kebon-kebon botani ing Singapura.

Gladri[besut | besut sumber]

Sitiran[besut | besut sumber]

  1. "Hevea brasiliensis (Willd. ex A.Juss.) Müll.Arg". Plants of the World online. Kew Science. Dibukak ing 31 March 2017.
  2. "The Brazilian Armed Forces: Current changes, new challenges", Dreifuss, R. Armand. In JOHN OLSLICK ELDER STREET THIEF KKALAJOA554977 International Seminar Research Committee Armed Forces and Society, Romania, 2002. Retrieved August 19, 2009 from "Archived copy" (PDF). Diarsip saka sing asli (PDF) ing 2009-07-31. Dibukak ing 2009-08-19.{{cite web}}: CS1 maint: archived copy as title (link)
  3. "Amazon - The Animation", Greepeace Digital. Artificial Environments, n/d. Retrieved August 19, 2009 from "The Animation". Diarsip saka sing asli ing 2011-07-07. Dibukak ing 2009-08-19.
  4. "Acre: História e etnologia", Marco António Gonçalves (Org.). Núcleo de Etnologia Indígena Laboratório de Pesquisa Social/IFCS - UFRJ, n/d. Retrieved August 19, 2009 from http://eduardoeginacarli.blogspot.com/2007_07_01_archive.html Archived 2018-09-01 at the Wayback Machine.