Kamaboko

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kamaboko kang wernane abang lan putih.

Kamaboko (蒲鉾?) ya iku jenengan kanggo manéka warna panganan olahan saka iwak kang dialusake, dicithak ing ndhuwur kayu, lan dikukus nganti mateng. Irisan kamaboko bisa langsung dipangan utawa dianggo gegenep lan rerenggan panganan mawa duduh kaya ta ramèn, soba, utawa udon.

Adonan diselehake ing ndhuwur tugelan kayu kang wujudé pesagi papat lan diratakake nganti mbentuk separo bunder. Kayu kang dipilih kanggo lambaran kamaboko iku kayu kang ora mambu nalika dikukus. Adonan kerep dicampur karo sumba panganan wernane jambon supaya luwih apik. Salah sijiné kamaboko kang diarani Naruto utawa Naruto-maki, yèn diiris bisa mbentuk irisan kang motife pusaran banyu. Kamaboko kang niru rasane kepithing diarani kanikama utawa kanikamaboko.

Kamaboko ing Jepang[besut | besut sumber]

  • Saiku kamaboko (kamaboko artistik)
Kamaboko kang dicithak kaya iwak kakap utawa mizuhiki, dianggo olèh-olèh kanggo tamu ing pahargyang temanten. Tradhisi iki ana ing kutha Maizuru lan prefektur Toyama. Kamaboko kang regane larang wujudé iwak kakap kanthi skala 1:1 kerep dibagekake marang para tamu pahargyan temanten kang sugih.
  • Haben
Ing Perfektur Toyama, kamaboko diarani Habén lan ora diwangun ing ndhuwur kayu, nanging diwangun kaya gulungan tamagoyaki.
  • Sasa-kamaboko (kamaboko pring)
Ing kutha Sendai, kamaboko ora nganggo lambaran kayu, nanging diwangun kaya godhong pring (sasa) lan disundhuk nganggo sujèn. Sasa-kamabako dianggo minangka bebungah lan olèh-olèh khas Sendai.
  • Yaki-kamaboko (kamaboko panggang)
Ing Kansai, wong luwih seneng kamaboko kang ndhuwure dipanggang nganti wernane kaya emas.

Pranala njaba[besut | besut sumber]