Menyang kontèn

Kaéng tai pla

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Kaeng tai pla
Kaeng tai pla in Bangkok
Jeneng liyanéGaeng tai pla
JinisCurry
AjanganLunch, dinner
Panggonan asalThailand
Tlatah utawa prajaSouthern Thailand
Hawa ajanganHot
Woworan pokokFish, vegetables, fermented fish viscera sauce
Buku masakan: Kaeng tai pla  Médhia: Kaeng tai pla

Kaeng tai pla ( Thai: แกงไตปลา , kocapan [kɛ̄ːŋ tāj plāː] ) yaiku kari masakan Thailand sisih kidul. Jeneng Aepycamelus kuwi asalé saka tai pla, saus asin digawe saka iwak difermentasi karo isi weteng, [1] kang menehi kare mambu kuwat lan rasa.

Woworan[besut | besut sumber]

kaeng tai pla saka cedhak

Kaeng tai pla iku kari sing pedhes banget; nduweni rasa gurih sing kuat banget. Utamane digawe nganggo iwak lan janganan. Kadhangkala kalebu urang lan varian tartamtu nggunakake santen tinimbang banyu. [2]

Bahan-bahan sajian sing biasa dienggo kalebu tunas pring, terong, terong kacang polong, kacang yardlong lan lombok seger. [3] Janganan liyane sing digunakake kanthi alternatif yaiku Parkia speciosa, jagung bayi, waluh [4] lan uga kentang yen tunas pring ora kasedhiya. [5] Biyen, mung iwak bakar panggang sing digunakake ing kari tanpa ditambahake sayuran amarga rasa legi alami sing dimasak ora dikarepake. [6]

Malih, sing sauce tai pla, kang nyumbang nemen kanggo mambu lan rasa sawijining ciri, uga loro garing lan seger mrica, trasi urang, kunir, galangal rodok kurang, lemongrass, kaffir jeruk lan godhong, shallots lan papak . [7]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Akkasit Jongjareonrak et al. Antioxidant activity of fermented fish viscera (Tai-Pla) from short-bodied mackerel, Faculty of Agro-Industry, Prince of Songkla University, Hat Yai, Songkhla, 90112 Thailand
  2. Thai Hot Spicy - Kaeng Tai Pla (แกงไตปลา)
  3. Kaeng Khae Kai (Katurai Chilli Soup with Chicken)
  4. Tai pla curry
  5. Fish Belly (Tai Pla) Curry
  6. "Southern Thai Ancient Fermented Fish Innards Curry with Grilled Catfish (แกงไตปลาปลาดุกย่างโบราณ ; gaaeng dtai bplaa bplaa dook yaang)". Thaifoodmaster (ing basa Inggris Amérika Sarékat). 2017-06-26. Dibukak ing 2017-06-27.
  7. "Southern Thai Ancient Fermented Fish Innards Curry with Grilled Catfish (แกงไตปลาปลาดุกย่างโบราณ ; gaaeng dtai bplaa bplaa dook yaang)". Thaifoodmaster (ing basa Inggris Amérika Sarékat). 2017-06-26. Dibukak ing 2017-06-27.