Joko Pinurbo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Joko Pinurbo
Pakarya Penyair
Bangsa Indonésia Indonésia
Gènre kontemporer
Joko Pinurbo

Joko Pinurbo ingkang miyos wonten ing Pelabuhan Ratu, Sukabumi, Jawa Kulon ing tanggal 11 Mèi 1962 inggih kalebet salah satunggaling sastrawan ugi penggurit ing Indonésia. Karya-karya puisinipun kalebet karya kanthi campuran gaya panyeratan ing antawisipun gaya naratif, ironi saha refleksi dhiri.[1]

Biografinipun[besut | besut sumber]

Garwanipun Joko Pinurbo punik satunggal inggih gadhah asma Nurnaeni A. F, déné putranipun wonten kalih, P. Wahyu Wibisono saha Maria Azalea. Piyambakipun sak punika gadhah dalen wonten ing Wirobrajan, Yogyakarta. Riwayat pendhidhikanipun inggih kados makaten[2]

  • taun 1981 rampung sekolah saking SMA Seminari, Mertoyusaha, Magelang.
  • taun 1987 rampung kuliah saking Jurusan Basa saha Sastra Indonésia IKIP Sanata Dharma, Yogyakarta. Sasahagunipun piyambakipun mucal ing sekolah ingkang dados almamateripun, piyambakipun ugi sinambi mbiyantu damel majalah Basis. Piyambakipun ugi sampun naté mbiyantu damel jurnal puisi.

Jokpin sampun remen nyerat wiwit SMA. Kathah karya-karyanipun ingkang kapacak wonten ing sapérangan koran, majalah, jurnal, saha antologi puisi. Joko Pinurbo sampun remen nyerat puisi ing yuswa 20-an, wondene piyambakipun sampun remen maos puisi wiwit mudha. Nalika nyerat puisinipun, piyambakipun asring nyampuraken antawisipun kaanan nyata kaliyan impèn-impèn, hikmat kaliyan unsur-unsur komik, tiyang ingkang umuk saha tiyang pinggiran, ingkang sadaya kala wau kapanggih wonten ing satunggal larik ingkang dipunandharaken kanthi satunggal napas.

Penghargaan[besut | besut sumber]

Déné piyambakipun ugi boten garing saking prestasi. Kathah prestasi ingkang piyambakipun pikantuk saking asiling seratanipun, kados ta: Penghargaan Buku Puisi Terbaik Dewan Kesenian Jakarta, Haingah Sastra Lontar, saha Sih Award (Penghargaan Puisi Terbaik Jurnal Puisi) saha piyambakipun ugi kapilih dados sastra versi majalah Tempo.[3] Kajawi punika, Joko Pinurbo ugi pikantuk penghargaan The Khatulistiwa Literary Award pada taun 2005 saking buku Kekasihku.[4] Wonten ing tlatah internasional, Joko Pinurbo sampun naté dipunundhang kanggé maos puisi ing Festival Puisi Antarbangsa Winternachten Over-zee 2001 ing Jakarta, Festival Sastra/Seni Winternachten 2002 ing Walanda, Forum Puisi Indonésia 2002 ing Hamburg, Jerman, saha Festival Puisi Internasional-Indonésia 2002 ing Sala.[5]

Karya-karyanipun[besut | besut sumber]

Tuladhanipun buku kempalan sajak anggitanipun Jokpin, inggih kados makaten:

  • Celana, IndonésiaTera, Magelang, 1999
  • Ing Bawah Kibaran Sarung, IndonésiaTera, Magelang, 2001
  • Pacarkecilku, IndonésiaTera, Magelang, 2002
  • Telepon Genggam, Kompas, Jakarta, 2003
  • Kekasihku, Kepustakaan Populer Grameinga, Jakarta, 2004
  • Pacar Senja: Seratus Puisi Pilihan, Grasindo, Jakarta, 2005
  • Kepada Cium, Grameinga Pustaka Utama, Jakarta, 2007
  • Celana Pacarkecilku ing Bawah Kibaran Sarung, Grameinga Pustaka Utama, Jakarta, 2007 [1]

Kajawi saking puisi, Joko Pinurbo ugi aktip nyerat esai. Karya-karyanipun kapacak wonten ing kathah majalah saha koran, kados ta: Horison, Basis, Kalam, Citra Yogya, Jurnal Puisi, Mutiara, Suara Pembaruan, Meinga Indonésia, Republika, Kompas saha Bernas. Sajak-sajaknya juga ingmuat pula dalam berbagai antologi, a.l.: Tugu (1986), Tonggak (1987), Sembilu (1991), Ambang (1992), Mimbar Penyair Abad 21 (1996), Utan Kayu Tapsir dalam Permainan (1998).[6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b [1](Dipunundhuh tanggal 20 Januari 2013)
  2. [2] PROFIL TOKOH: Jokpin Antara Ironi saha Impian (ingpunundhuh tanggal 20 Januari 2013)
  3. Pinurbo, Joko (2002). Pacarkecilku Kumpulan Puisi Joko Pinurbo. Magelang: Indonésiatera. ISBN 979937562 Priksa gandra |isbn= (pitulung).  halaman 47
  4. "khatulistiwa names winners" (ing basa English). The Jakarta Post. 2 October 2005. Dijupuk 4 September 2012. 
  5. "Profil Tokoh: Jokpin Antara Ironi saha Impian" (ing basa Indonésian). Sala Pos. 26 August 2012. Dijupuk 4 September 2012. 
  6. Pinurbo, Joko (1999). Celana. Magelang: Indonésiatera. ISBN 9799542820.  halaman 74