Lopis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Iwak Belida)
Lopis (iwak belida)
Chitala chitala Thomas.jpg
chitala chitala
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Actinopterygii
Ordho: Osteoglossiformes
Famili: Notopteridae
Génus: Chitala
Spésies: C. lopis
Jeneng binomial
Chitala lopis
(Bleeker, 1851)
Sinonim

Notopterus chitala H.B.

Iwak belida punika salah satunggaling jinis iwak kali utawi sungai ingkang mlebet golongan suku Notopteridae inggih punika ulam kanthi punggung kados pisau [1]. Wonten ugi ingkang mastani ulam punika kanthi nama Ulam Lopis. Ulam belida utawi belido punika dipunpendhet saking satunggaling nama sungai wonten ing Sumatera Selatan ingkang dados habitat ulam punika. Miturut tiyang Sumatera Selatan belida punika ateges..makhuk yang pandai berdiplomasi (be= kagungan, lida=lidah/ilat, pandai bersilat lidah) [2].Tiyang Banjar mastani ulam Belida kanthi nama ulam pipih. Jinis ingkang kados makaten saged kapanggih ing Sumatra, Kalimantan,Jawa, lan Ujung Malaya.

Ulam punika dados bahan utami kanggé damel krupuk khas saking Palembang ingkang kawéntar kanthi nama krupuk kemplang. Kala rumiyin ulam Belida ugi kaginakaken kanggé damel pempek ingkang sapunika dipun-gantos kaliyan ulam Tenggiri. Tampilan ingkang unik ndadosaken ulam punika dipunpiara wonten ing aquarium minangka iwak hias.

Amargi gadhah potensi ékonomi lan trancam cures, lembaga panalitèn ngusahakaken nyusun tèknologi budidaya ulam belida. Dumugi taun 2005, Balai Budidaya Air Tawar Mandiangin ing Kalimantan Selatan nyobi budidaya, nangkar, lan damel kathah benih ulam belida.

Ulam belida kagolong ulam purba amargi wujuding awak ingkang boten lazim. Manawi kathah-kathahing ulam punika kagungan sirip buntut ing wingikig awak, ananging ulam belida namung kagungan satunggal buntut ingkang gerakanipun sesarengan kaliyan geraking awak pérangan ngandhap. Bentuking sirah radi wungkuk ingkang damel ulam punika katon unik.

Ing pérangan sisih wonten bunderan alit kados bal ireng ingkang dipunubengi déning bunderan putih. Saya tambah umur, rerenggan wonten ing awak ulam belida sanyasa ical lan kagantos déning garis-garis ireng. Amargi tampilan ingkang unik punika lajeng ulam belida dipunpiara ing akuarium minangka ulam hias. Ulam belida wadon kagungan sirip perut ingkang relatif cendhak lan boten nutup pérangan urogenital, piranti kelamin bunder. Nalika birahi pérangan weteng dados ageng lan kelamin radi abang. manawi ulam belida lanang kagungan sirip weteng langkung dawa lan nutup pérangan urogenital, piranti kelaminipun awujud tabung langkung alit tinimbang ingkang wadon.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1], (id) http://www.iftfishing.com (dipun-akses tanggal 27 November 2012).
  2. ^ [2], (id) http://www.fishyforum.com (dipun-akses tanggal 27 November 2012).