Hans Küng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Hans Küng.jpg

Pastor Hans Küng (lahir 19 Maret 1928 ing Sursee, Canton Lucerne), ya iku pawongan teolog Swiss terkenal lan penulis kang produktif. Awit 1995 dhèwèké dadi Présidhèn saka Yayasan kanggo Etika Global (Stiftung Weltethos). Küng ya iku pawongan pastor Katolik Roma, ananging Vatikan wis jabut haké kanggo mulang teologi Katolik.[1]

Küng siaau teologi lan filsafat ing Universitas Kepausan Gregoriana ing Roma lan ditahbiskan ing 1954. banjur dhèwèké nerusaké pendhidhikané ng pira-pira kutha Éropah, kayataé ing Sorbonne ing Paris. Tesis dhoktoralé kanti judhul "Pembenaran. Doktrin Karl Barth lan salah sijiné refleksi Katolik". Nalika 1960 Küng diangkat dadi profesor teologi ing Universitas Eberhard Karls, Tübingen, Jerman. pas kaya kancané Joseph Ratzinger (kang ahir-ahir iki dadi Paus Benediktus XVI), nalika 1962 dhèwèké diangkat dadi peritus déning Paus Yohanes XXIII, lan nglayani minangka pawongan penasihat ahli teologi kanggo para anggota saka Konsili Vatikan II nganti rampung nalika 1965. Kanti usul Küng, Dewan Dosen Katolik ing Tübingen ngangkat Ratzinger minangka profesor dogmatika. Nanging, amarga kenyataané Ratzinger beralih dadi luwih konservatif minangka reaksi tumprap revolusi mahasiswa 1968, kerja sama ing antaran kaloroné uga mandeg.

nalika akir taun 1960-an Küng dadi teolog penting pertama Katolik Roma sawisé skisma Gréja Katolik Lama ing akir abad ke-19 kang nolak dhoktrin infalibilitas paus, mliginé sajroné bukuné Infallible? An Inquiry ("Infalibel? Suatu Telaah") (1971). Akibaté, nalika 18 Dhésèmber 1979, ijin mulng minangka pawongan teolog Katolik Roma dicabut, nanging dhèwèké tetep mulang minangka pawongan profesor kang berkalungguhan sajroné babagan teologi ekumenis ing Universitas Tübingen nganti masa pensiuné (Emeritierung) nalika 1996. nganti dina iki dhèwèké tetep arup kritikus kang gigih tumprpap kewibawaan paus, kang disebuté minangka ciptaan manungsa (lan amarga iku bisa dibatalké) lan ora salah sijiné kang dikukuhaké déning Allah. Küng ora diekskomunikasi lan tetep njabat minangka pawongan imam Katolik Roma.

Nalik awal taun 1990-an Küng wiwit salh sijiné proyek kang dijenengi Weltethos (Etika Global), kang arupa upaya kanggo nggambaraké padha ing antarané agama-agama dunya (ketimbang nekanaké hal-hal kang mbédakaké dhèwèké) lan menyusun salah siji susunan peraturan perilaku minimal kang bisa ditampa saben wong. Visiné babagan salah salah siji etika global kawujud sajroné dokumen kang rancangan awalé disusun deining Küng, Menuju suatu Etika Global: Suatu Deklarasi Awal. Deklarasi iki ditandatangani marang Parlemen Agama-agama Dunia taun 1993 déning pemimpin agama lan spiritual saka sekabèhané dunyéa. Ahir ahir iki proyek Küng muncak dadi "Dialog antar Peradaban" kang diselenggarakaké déning PBB, lan kanggo iku Küng ditunjuk minangka salah siji saka 19 "tokoh terkemuka". Sanajan proyek iki dirampungaké nalika November 2001, ora suwi sawisé serangan teroris nalika 11 September 2001, media AS ora ngliput. Hal iki dikeluhaké déning Küng.[2]

Andhedhasar nalika kuliah-kuliah "Studium Generale" ing Universitas Tübingen, terbitannya kang paling anyar Der Anfang aller Dinge ("Permulaan dari segala sesuatu") mbahas gayutan antarané ngèlmu pengetahuan lan agama. Sajeroning salah siji analisis kang merentang saka fisika kuantum nganti neurosains dhèwèké uga ngomentari perdebatan wektu iki ing Amérika Sarékat ngenani evolusi, lan ngecam dhèwèké kang nentang evolusi minangka wong kang "naif [lan] ora tercerahaké".

Nalika 26 September 2005 dewéké terlibat sjroné salah sijiné diskusi kekonconan nentang teologi Katolik sajrone salah sijiné mangan wektu bengi bebarengan Paus Benediktus XVI—salah siji kang ngagetké pira-pira pengamat.

Bibliografi kapilih[besut | besut sumber]

Cathetn sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ kabar-katolik, (Kaunduh 18/2/13).
  2. ^ Dialog-Hans-Kung, (Kaunduh 18/2/13).