Gunung Kilimanjaro

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kilimanjaro
Kibo summit of Mt Kilimanjaro 001.JPG
Papan Lor-wétan Tanzania
Kutha paling cerak {{{kota}}}
Negara Tanzania
Tipe Stratovolcano
Pungkasan njeblug Ora tau njeblug ing cathetan sajarah
Kadhuwuran 5.895 meter (19.340 kaki)
Koordinat 03°04′33″S 37°21′12″E / 3.07583°S 37.35333°E / -3.07583; 37.35333
Kanggo album grup The Teardrop Explodes, pirsani Kilimanjaro (album).

Kilimanjaro (basa Swahili: kilima, gunung; njaro, sumunar) utawa biyèn diarani Kaiser-Wilhelm-Spitze iku gunung ing lor-wétan Tanzania. Gunung iki gunung paling dhuwur ing donya sing ngadeg bébas,[1] dhuwuré 4.600 m yèn diukur saka sikil gunung.

Puncak Kilimanjaro uga arupa puncak paling dhuwur ing Afrika, kanthi kadhuwuran 5.895 meter ing sadhuwuring permukaan laut. Gunung iki uga disebut Kilima Dscharo utawa Oldoinyo Oibor sing ateges gunung putih ing basa Masai.[2]

Kilimanjaro iku gunung geni strato raksasa sing saiki ora aktif, nanging nduwèni fumarol sing ngetokaké gas ing kawah sing ana ing puncak utama Kibo. Ing Tanzania, puncak Kibo ditepungi minangka Puncak Uhuru.[3] Ing taun 2003, vulkanolog Jerman sing asmané Volker Lorenz mrakirakaké magma cuwer ana ing sangisoré permukaan kawah ing kajeron 121,9 m (400 kaki).[4]

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "SRTM Tanzania Images (deskripsi Kilimanjaro atau Kilima Njaro)". Jet Propulsion Laboratory, California Institute of Technology. http://www2.jpl.nasa.gov/srtm/tanzania.htm. Retrieved 19 Februari.
  2. ^ "Over Kilimanjaro". Universities Space Research Association (USRA) Earth System Science Education (ESSE) program. http://epod.usra.edu/archive/epodviewer.php3?oid=214624. Retrieved 19 Februari.
  3. ^ "Kilimanjaro Mungel Kélangan Saljuné Taun 2020". Kompas. http://www.kompas.co.id/teknologi/news/0312/03/164006.htm. Retrieved 19 Februari.
  4. ^ "Volcano Above the Clouds". PBS Online. http://www.pbs.org/wgbh/nova/transcripts/3017_kilimanj.html. Retrieved 19 Februari.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gunung_Kilimanjaro&oldid=815470"