Gunung Kilimanjaro

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kilimanjaro
Kibo summit of Mt Kilimanjaro 001.JPG
Papan Lor-wétan Tanzania
Kutha paling cerak {{{kota}}}
Negara {{{negara}}}
Tipe Stratovolcano
Pungkasan njeblug {{{erupsi}}}
Kadhuwuran 5.895 mèter (19.340 kaki)
Koordinat 03°04′33″S 37°21′12″E / 3.07583°S 37.35333°E / -3.07583; 37.35333
Kanggo album grup The Teardrop Explodes, pirsani Kilimanjaro (album).

Kilimanjaro (basa Swahili: kilima, gunung; njaro, sumunar) utawa biyèn diarani Kaiser-Wilhelm-Spitze iku gunung ing lor-wétan Tanzania. Gunung iki gunung paling dhuwur ing donya kang ngadeg bébas,[1] dhuwuré 4.600 m yèn diukur saka sikil gunung.

Puncak Kilimanjaro uga arupa puncak paling dhuwur ing Afrika, kanthi kadhuwuran 5.895 mèter ing sadhuwuring lumah laut. Gunung iki uga karan Kilima Dscharo utawa Oldoinyo Oibor kang ateges gunung putih ing basa Masai.[2]

Kilimanjaro iku gunung geni strato raksasa kang saiki ora aktif, nanging duwé fumarol kang ngetokaké gas ing kawah kang ana ing puncak utama Kibo. Ing Tanzania, puncak Kibo ditepungi minangka Puncak Uhuru.[3] Ing taun 2003, vulkanolog Jerman kang asmané Volker Lorenz mrakirakaké magma cuwer ana ing sangisoré lumah kawah ing kajeron 121,9 m (400 kaki).[4]

Kilimanjaro minangka jujugan plesiran, lan ana 6 rute kanggo puncak: Lemosho, Machame, Marangu, Umbwe, Rongai lan Sirkuit Lor. Padha béda-béda ing dawa. Rute panjang kang paling apik kanggo pamula, amarga nalika sampeyan nglampahi wektu luwih cepet ing pendakian, aklimatisasi dadi luwih gampang.[5]

Pirsanana uga[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ "SRTM Tanzania Images (deskripsi Kilimanjaro atau Kilima Njaro)". Jet Propulsion Laboratory, California Institute of Technology. Dijupuk 19 Fèbruari.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. ^ "Over Kilimanjaro". Universities Space Research Association (USRA) Earth System Science Education (ESSE) program. Dijupuk 19 Fèbruari.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  3. ^ "Kilimanjaro Mungel Kélangan Saljuné Taun 2020". Kompas. Dijupuk 19 Fèbruari.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  4. ^ "Volcano Above the Clouds". PBS Online. Dijupuk 19 Fèbruari.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  5. ^ "Climb Kilimanjaro | Mount Kilimanjaro Climbing | Unforgettable trip! | Altezza.Travel". en.altezza.travel (ing basa Inggris). Dijupuk 2018-01-19. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.