Mont Blanc

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Mont Blanc and Dome du Gouter.jpg

Mont Blanc (basa Prancis, "Gunung Putih") utawa Monte Bianco (basa Italia, kanthi arti kang padha, uga dikenal kanthi jeneng La Dame Blanche (the White Lady)), kang dumunung ing pagunungan Alpen Éropah ya iku sawijning gunung paling dhuwur ing Éropah kulon. Kanthi dhuwur kang nyandhak 4.810 meter (15.780 kaki).

Mont Blanc dumunung ing sabageyan wewengkon Perancis lan wewengkon Italia, ananging Perancis nyataake yèn puncak gunung iki ana jroning area wewengkone; jroning peta nagara perancis, area gunung iki dileboake ing wewengkon nagara Perancis. Jroning sawijining konvensi antarane Perancis lan Krajan Sardinia ing Turin (1861), ditetepake wates ing puncak gunung Mont Blanc.

Loro kutha kang misuwur paling cerak Mont Blanc ya iku Chamonix, Haute-Savoie (Prancis) lan Courmayeur, Valle d'Aosta (Italia). Pambangunan terowongan Mont Blanc dimulai ing 1957 lan rampung ing 1965. Terowongan iki duwé dawa 11,6 kilometer (7,25 mil), kang nggathukake loro kuthamau lan dadi rute transportasi utama jalur trans-Alpine.

Mont Blanc misuwur dadi panggonan ulah raga munggah gunung lan ski. Mont Blanc wusanane diunggahi ing 8 Agustus 1786 déning Jacques Balmat lan Michel Paccard; wong wadon kang miwiti tekan puncak Mont Blanc yiku Marie Paradis ing 1808.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mont_Blanc&oldid=1073570"