Gulma segara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Codium Fragile

Gulma laut utawa rumput laut ya iku sumber daya hayati sing ana ing pesisir lan laut.[1] Istilah "rumput laut" iku rancu kanggo istilah botani amarga dienggo kanggo rong kelompok "tanduran" sing béda. Ana ing basa Indonésia, istilah rumput laut dienggo kanggo nyebut gulma laut lan lamun.[1] Sing dimaksud gulma laut ya iku anggota saka végètasi sing dikenal alga ("ganggang").[2] Sumber daya iki biasane bisa ditemoni ing banyon sing berasosiasi karo ekosistem terumbu karang.[2] Gulma laut alam biasane bisa urip ing ndhuwur substrat pasir lan karang mati.[2] Ing pasisir kidul jawa lan pasisir kulon sumatra, gulma laut akèh ditemokaké ing dhuwur karang-karang terjal sing nglindungi pasisir saka terjangan ombak.[3] Ing pasisir kidul Jawa Kulon lan Banten contone gulma laut bisa ditemoni ing sekitar pasisir Santolo lan Sayang Heulang ing Kabupatèn Garut utawa ing laladan Ujung Kulon Kabupatèn Pandeglang[3].Dene ing laladan pasisir kulon Sumatera, gulma laut bisa ditemoni ing pesisir kulon Propinsi Lampung tekan pesisir Sumatra Kidul lan Nanggroe Aceh Darussalam.[3] Sakliyané urip ing alam bebas, ana jinis gulma laut sing dibudidayakaké karo saperangan masyarakat pesisir Indonésia.[4] Jinis gulma laut sing akèh dibudidayakaké contoné ya iku Euchema cottonii lan Gracilaria spp. Saperangan laladan lan pulau ing Indonésia sing masyarakat pesisiré akèh mbudidaya gulma laut ya iku wewengkon pesisir Kabupatèn Administrasi Kapuloan Seribu, Propinsi Kapuloan Riau, Pulo Lombok, Sulawesi, Maluku lan Papua.[4]

Panen rumput laut

Rumput Laut[besut | besut sumber]

Didelok saka ilmu botani, sing dimaksud rumput laut ya iku lamun, sakelompok tanduran sejati anggota kelompok monokotil sing wis adaptasi karo banyu laut.[5] Lamun kurang menehi keunungan yèn didelok saka segi ékonomi, nanging padang lamun dadi panggon urip sing disenengi apa-apa sing urip ing laut dangkal ing laladan tropika.[5]

Kandungan lan Manfaat Rumput Laut[besut | besut sumber]

Kandungan rumput laut umume ya iku mineral esensial (besi, iodin, aluminum, mangan, calsium, nitrogen dapat larut, phosphor, sulfur, chlor. silicon, rubidium, strontium, barium, titanium, cobalt, boron, copper, kalium, dan unsur-unsur lainnya), asam nukleat, asam amino, protein, mineral, trace elements, tepung, gula lan vitamin A, D, C, D E, dan K.[6] Manfaat rumput laut ya ikui:

  • Gawe bahan obat-obatan (anticoagulant, antibiotics, antihehmethes, antihypertensive agent, pengurang cholesterol, dilatory agent, dan insektisida.[6]
  • Amarga kandungan gizine dhuwur, dadi bisa gwe ningkatake sistem kerja hormonal, limfatik, lan uga saraf.[6]
  • Ningkatake fungsi pertahanan tubuh, sistem kerja jantung lan peredaran getih, sarta sistem pencernaan.[6]
  • Obat tradisional kanggo batuk, asma, bronkhitis, TBC, cacingan, sakit perut, demam, rematik, uga dipercaya ningkatake daya seksual.[6]
  • Kandungan yodiume diperlokake awak kanggo nyegah penyakit gondok.[6]
  • Kandungan klorofil rumput laut nduwèni sifat antikarsinogenik, kandungan serat, selenium lan seng sing dhuwur ing rumput laut bisa mereduksi estrogen. Rumput laut uga bisa ngurangi resiko kanker uga ngobati kanker.[6]
  • Kandungan vitamin C lan antioksidane bisa nglawan radikal bebas.[6]
  • Duwe kandungan serat sing bisa nyegah kanker usus besar, nglancarake pencernaan, ningkatake kadar banyu ing feses.[6]
  • Mbantu metabolisme lemak, saengga nurunake kadar kolesterol getih lan gula darah.[6]
Rumput laut uga mbantu pengobatan tukak lambung, radang usus besar, susah buang air besar lan gangguan pencernaan liyane.[6]
  • Bisa mbantu penyerapan kaluwihan uyah ing awak.[6]
  • Apik kanggo diet, ngurangi resiko obesitas, serat ing rumput laut nduwèni sifat maregi lan kandungan karbohidrate angel dicerna mula nyebabake wareg sing rada suwe.[6]
  • Anti oksidan sing nduwèni peran kanggo peremajaan kulit.[6]
  • Ngandung kalsium tikel sepuluh luwih dhuwur dibandingake susu, mula rumput laut luwih cocog dikonsumsi kanggo ngurangi osteoporosis.[6]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gulma_segara&oldid=1098606"