Gerard Kuiper

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gerard P. Kuiper
GerardKuiper.jpg
Gerard Kuiper c. 1963.
Lair (1905-12-07)Dhésèmber 7, 1905
Tuitjenhorn
Pati Dhésèmber 24, 1973(1973-12-24) (umur 68)
Mexico City
Bangsa Nèderlan
Warga nagara Amérika Sarékat
Kondhang ing Sabuk Kuiper
Karièr ngèlmiah
Babagan astronom

Gerard Peter Kuiper (lair kanthi jeneng Gerrit Pieter Kuiper; Harenkarspel, 7 Dhésèmber 1905Ciudad de Mexico, 23 Dhésèmber 1973) iku sawijining astronom kalairan Walanda. Dilairaké lan didhidhik ing Walanda, Kuiper pindhah menyang Amérika Sarékat nalika taun 1933 lan éntuk kawarganegaran Amérika Sarékat nalika taun 1937.

Kuiper nemu loro rembulan kanggo planit sajeroning Tata Surya, ya iku Miranda, rembulané Uranus, lan Nereid, rembulané Neptunus. Dhèwèké uga ngajokaké pendhapat yèn ana bunderan ing sanjabaning orbit Neptunus sing saiki dijenengi Sabuk Kuiper, sing kawujudané wis dibuktèkaké (delengen objèk trans-Neptunus). Kuiper uga ngrintis pangamatan infra udara migunakaké montor mabur Convair 990 nalika taun 1960-an.

Nalika taun 1959, Kuiper menangi Bebungah Henry Norris Russell saka Persatuan Astronomi Amérika.

Nalika taun 1960-an, Kuiper mbiyantu ngidhèntifikasi tapak pandharatan ing rembulan kanggo program Apollo.

Pranala njaba[besut | besut sumber]