Gandum ireng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gandum Ireng
Secale cereale illustration.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Liliopsida
Ordho: Poales
Famili: Poaceae
Subfamili: Pooideae
Tribe: Triticeae
Génus: Secale
Spésies: S. cereale
Jeneng binomial
Secale cereale
M.Bieb.

Gandum ireng (Secale cereale) utawa rye yaiku suket sing ditandur wiji kayata gabah. Iki kalebu anggota suku gandum lan ana gandheng cenenge karo gandum (Triticum) lan gandum (genus Hordeum). [1] Gandum rye digunakake kanggo glepung, roti, bir, roti garing, sawetara wiski, sawetara vodkas, lan pakan kewan. Uga bisa dipangan kabeh, minangka woh wohan beri sing digodhog utawa digulung, padha karo gandum sing digulung .

Rye wis wiwit dianggep minangka gandum sing luwih endhek tinimbang gandum kanthi kualitas lan pencernaan, nanging nduweni kernel sing luwih gedhe lan luwih kenceng. Ing 19 efforts abad padha digawe kanggo nggawe Sato karo kuwalitas apik kaloro, wiwitanipun dipuntepang minangka triticosecale, nanging pungkasanipun dikenal minangka triticale . Wiwitane kebak masalah kesuburan lan germinasi, triticale dadi luwih umum ing saindenging jagad ing abad kaping 21, kanthi mayuta-yuta hektar sing diproduksi.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Forage Identification: Rye". University of Wyoming: Department of Plant Sciences. September 26, 2017. Dibukak ing September 26, 2017.