Etta Herawati

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bertha
Bertha penyanyi.jpg
Jeneng liya Bertha McCarthy
Pakaryan penyanyi, guru vokal
Bojo Michael McCarthy
Anak Jasmine Malaeka McCarthy

Etta Herawati ning masarakat dhèwèké kondhang karo jeneng Bertha (lair ing Jakarta, 27 Januari 1968; umur 51 taun) ya iku penyanyi lan guru vokal Indonésia.[1] Dhèwèké wiwit dikenal publik wektu isih lan sok dijukut dadi juri ana kontès ajang nyanyi kang kerep dianaké ing televisi.[1] Nanging ning kalangan donya entertainment, jeneng wanita kelahiran Jakarta, 27 Januari 1968 iki wis dikenal masarakat kerana kerep dadi guru vokal para artis.[1] kaya ta baé Shanty, Dewi Sandra, Tamara Bleszynski ya iku sabagian cilik artis kang sinau vokal déning bertha.[1] wanita kang biyasa diceluk Bertha iki dikenal dadi guru vokal kang disiplin, kedisiplinan mau diolih saka ajaran keluargané nalika esih cilik.[1] bapakné kang dadi bala bisa gawé Bertha dadi pribadi kang disiplin.[1] Donya tarik suara lan musik wis dikenali awit cilik.[1] meski wong saka tuwané ora duwé getih kesenian nanging anak kaping pisanan saka 6 sadulur iki kerep ngrungakaké jinis-jinising musik, awit saka musik keroncong, dangdut, pop lan rock.[1] dhèwèké uga rajin mèlu lomba-lomba ing babagan musik lan tarik suara, dan lan kasilé dhèwèké bisa olih juwara.[1] ing antarané juara MTQ se-kodya Malang (1984), juara lomba nyanyi se-kodya Malang (1986), lan juara festival rock ing Surabaya (1987).[1]

Kanggo ngasah kepekaané déning musik, Bertha kang urip wiwit cilik ning kutha Malang lan Madiun iki njukut les les piano.[1] Tanapi les piano mau mung dilakoni sebulan suwine mung kanggo ajaran cara maca not balok, kerana ora ada banda kanggo mbayar.[1] Akhiré, dhèwèké milih les jogèd yang disinauni kanthi modal tenaga aliyas gratis.[1] Bertha kang duwé kepenginan yèn les musik iku larang regané.[1] awit wektu iku dhèwèké duwé gegayuhan kanggo ngadegaké sekolah kanggo nyinaoni musik kang murah lan bisa nyandhak.[1]

Cita-citané akhiré bisa diwujudaké sawisé dhèwèké pindah ing kutha krajan, Jakarta taun 1996.[1] Wektu iku Bertha wis nemu 'jiwané', ya iku musik jazz.[1] Tekaning kutha Jakarta dhèwèké maneni nyanyi karo komunitas jazz.[1] Nanging nasibé bedha, patemonané karo musisi Dwiki Dharmawan lan Indra Lesmana kang akhiré nggawé Bertha kanggo dadi guru vokal.[1] awit iku, Bertha mantap nekuni profesiné dadi guru vokal sanajan dhèwèké ora duwé basic pendidikan formal ning babagan tarik suara.[1] wektu iku dhèwèké wis duwé sekolah vokal, Talenta Suara Bertha kang adegaké ningtaun 1998[1] Ning masalah pribadiné, Bertha nikah karo musisi, Michael McCarthy (personel Reel People) tanggal 29 Agustus 2001.[1] Pasangan musisi iki wis momong anak kang dijenengi Jasmine Malaeka.[1]

Penyanyi lan instruktur vocal Etha Herawati kang akrab diundang Bertha iki ngaku prihatin karo langkané penyanyi solo kang berkualitas ing Indonésia. [2] Meski akèh audisi penyanyi, tanapi iku mau ora bisa ndorong lairé calon penyanyi berkualitas.[2] Mungguhe bertha Salah sijiné penyebab ya iku ora anané karakter kuat ing para calon penyanyi lan kurange tekad ing kalangan bocah-bocah nom-noman kanggo ngembangaké bakaté dhéwé-dhéwé.[2]

Diskografi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w Etta Herawati dipununduh tanggal 27 september 2011
  2. a b c Bertha: Jadi Penyanyi Besar Perlu Pengorbanan Besar dipununduh tanggal 27 september 2011