Doctor Who

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wahana Sang Doktor awujud sawijining kothak pulisi Britania lan diarani The TARDIS

Doctor Who (basa Inggris kanggo 'Doktor Sapa') iku sawijining sérial télévisi fiksi sains Britania Raya lan diproduksi déning BBC. Acara TV iki nggambaraké caritané sawijining 'Adipati Kala' (Inggris Time Lord). Adipati Kala iki jenengé sajinising makluk njaba akasa (alien). Banjur acara TV iki nyritakaké pangulandarané sawijining Adipati Kala sing ndarbèni peparab 'Sang Doktor' (The Doctor). Sang Doktor iki bisa ngumbarani jagat raya numpak sawijining wahana mesin wektu. Mesin wektuné iki jenengé TARDIS lan bisa njlajahi ruang lan wektu serta rupané kaya 'bilik pulisi' saka London taun 1963. Taun iki yaiku kapisané acara TV iki ditayangaké. Sang Doktor iki dikancani rowangé lan ngadhepi mungsuh werna-werna karo nyambi nylametaké kabudayan, nulungi wong-wong lan mbenakaké apa-apa sing luput.

Sang Doktor sing asli dimainaké déning William Hartnell nganti taun 1966, nalika iku Sang Doktor kapisan ambruk lan mèh tilar donya lan nudhuhaké dayané kanggo 'regenerasi' (regeneration) lan bisa nitis ing sajroning awak anyar. Ing awaké sing anyar iki Sang Doktor rupané dadi séjé lan wateké uga séjé. Dadi senadyan awaké lan rainé owah, nanging pancèn sejati wong sing isih padha amerga mémoriné lan katrampilané panggah padha. Sawisé Hartnell (1963-1966), sang Doktor dimainaké déning Patrick Troughton (1966-1969), Jon Pertwee (1970-1974), Tom Baker (1974-1981), Peter Davison (1982-1984), Colin Baker (1984-1986), Sylvester McCoy (1987-1989, 1996), Paul McGann (1996), Christopher Eccleston (2005), David Tennant (2005-2010) lan Matt Smith (2010-saiki).

Mungsuh utamané Doctor Who sing kerep muncul iku sawijining ras alien sing kudu obah mawa wahana wesi lan diarani Dalek, makluk separo manungsa, separo robot utawa cyborg sing diarani Cyberman lan sawijining Adipati Kala liya sing ala wateké lan ngarani awaké dhéwé The Master ('Sang Bendara').

Sérial Doctor Who wiwit ditayangaké ing taun 1963 nganti taun 1989. Sawisé iku uga ana film televisi sing ditayangaké ing taun 1996. Banjur sérial TV dianakaké manèh wiwit taun 2005. Ing taun-taun awal sérial Doctor Who utamané diélingi para pamirsa déning caritané sing menarik lan èfèk spésialé sing murah nanging kréatif. Doctor Who iku bisa dianggep minangka sawijining ikon budaya populèr Britania.

Sérial iki mlebu Guinness Book of World Records minangka sérial fiksi ngèlmiah suksès dhéwé ing sejarah télévisi, menawa ditilik saka suwéné séri iki, gunggungé DVD, vidéo lan buku sing payu didol lan lalu lintas ing iTunes.[1]

Sajarah Doctor Who[sunting | sunting sumber]

Doctor Who pisanané ditayangaké ing stasiun télévisi Britania BBC ing tanggal 23 November 1963 ing tabuh 17:16:20 GMT.

BBC wusanané mrodhuksi acara TV iki kanggo 26 musim lan ditayangaké ing BBC One. Wusanané acara TV iki dijabel ing taun 1989 déning BBC amerga gunggungé para pamirsa medhun, aprésiasi acara iki medhun lan jam tayangé diganti. Senadyan mengkéné, BBC isih panggah komit péngin mrodhuksi acara TV iki manèh. Mula ing taun 1996 digawé sawijining film TV. Film TV iki digawé sacara kerja sama déning Fox, Universal Pictures, BBC lan BBC Worldwide. Film TV iki karepé dienggo minangka pilot utawa pambuka sérial anyar. Ing Britania Raya, film TV iki suksès lan cacahé pamirsa 9,1 yuta. Senadyan mengkono, ing Amérika Sarékat film TV iki ora akèh pamirsané mula sérial iki ora digawé manèh.

Ing média lisènsi liyané kayata roman lan sandhiwara radio, akèh crita-crita anyar sing digawé. Nanging nganti taun 2003 ora ana acara TV sing digawé manèh. Ing sasi September 2003, BBC wara-wara menawa sawijining sérial Doctor Who sing anyar bakal digawé manèh. Sérial iki wusanané ditayangaké wiwit 26 Maret 2005 lan nganti pungkasan taun 2012 isih ana.

Doctor Who vèrsi taun 2005 iki sambungané langsung vèrsi klasik taun 1963-1989 lan film TV taun 1996. Dadi iki béda karo akèh sérial TV liyané sing wis dijabel lan digawé manèh minangka reboot ('amotan ulang'), kayata Battlestar Galactica lan Bionic Woman utawa sérial sing dumadi ing univèrsum sing padha nanging ngalami wektu sing séjé utawa nampilaké paraga-paraga sing béda, kayata Star Trek: Next Generation lan spin off Star Trek liyané.

Épisode Doctor Who[sunting | sunting sumber]

Kanggo informasi tambahan mangga wacanen: Pratélan sérial Doctor Who

Doctor Who pisanané ditayangaké 26 musim lawasé ing stasiun TV BBC One saka 23 November 1963 nganti 6 Desember 1989. Awal-awalé saben épisode minggon iku bagéan sawijining crita utawa sérial sing kawangun saka padatané patang nganti nem bagéan. Banjur sawetara luwih suwé manèh, sawijining crita kawangun saka telung utawa patang épisode. Pangajaban sing bisa disebut yaiku sérial The Daleks' Master Plan sing kawangun saka 12 épisode, The War Games sing kawangun saka 10 épisode lan The Trial of a Time Lord, sing kawangun saka 14 épisode (senadyan dipérang dadi telung kode prodhuksi lan patang alur crita sing séjé).

Acara iki maksudé supaya bisa dinèkmati sakulawarga lan ndarbèni amotan édukasi. Mula dijadwal tayang ing malem Minggu awal. Awal mulané épisodené silih ganti antara carita sing latar wuriné carita sajarah, sing ngajari para pamirsa prakara sajarah lan carita fiksi ngèlmiah, sing ngajari para pamirsa bab sains utawa fisika. Prakara iki uga katon ing pangiringé (companion) kapisan Sang Doktor; Ian Chesterton lan Barbara Wright. Ian iku guru fisika lan Barbara iku guru sajarah.

Nanging crita-crita fiksi ngèlmiah suwé-suwé dadi dominan lan crita-crita adhedhasar sajarah (historicals), sing sajatiné pancèn ora disenengi déning tim prodhuksi, dijabel babar pisan mawa épisode The Highlanders (1967).

Senadyan sètting crita sajarah isih panggah dienggo, padatané namung dienggo minangka latar wuri crita fiksi ngèlmiah, kajaba ing épisode Black Orchid sing kadadéan ing dasawarsa 1920-an ing Inggris.

Crita-crita awal iki mèmper crita sérial. Dadi alur crita siji manunggal karo crita sawisé. Senadyan mengkono saben épisode nduwé judhul dhéwé-dhéwé.

Sawisé sérial The Gunfighters (1966), saben épisode ora diwènèhi judhul dhéwé manèh, nanging namun diwènèhi nomor waé.

Antara para panulis acara TV iki, sing paling akèh nulis yaiku Robert Holmes kamangka sing kawentar dhéwé iku Douglas Adams. Douglas Adams iku misuwur sajabaning Doctor Who déning popularitas bukuné Hitchhiker's Guide to the Galaxy.

Format sérial iki owah ing vèrsi 2005 lan sabanjuré. Padatané saben musim iku ndarbèni 13 épisode mandiri sing durasiné 45 menit (60 menit karo iklan) lan épisode kusus sing ditayangaké ing Dina Natal. Saben sérial ndarbèni sawetara crita mandiri lan crita sambungan sing kagandhèng déning sawijining story arc sing wusanané kawedhar ing épisode pungkasan. Kaya ing éra klasik awal, saben épisode ndarbèni judhul dhéwé-dhéwé, baik épisode mandiri utawa épisode sambungan. Kadhangkala sawetara épisode kayata Journey's End (2008) lan The Eleventh Hour (2010) durasiné luwih saka sajam.

Gunggungé 789 acara Doctor Who wis ditayangaké ing TV wiwit taun 1963, durasiné padatané per épisode iku antara 25 menit lan 45 menit. Nanging uga ana épisode sing durasiné 60 menit lan 75 menit.

Saliyané épisode umum, uga ana épisode mini sing durasiné kurang luwih 8 menit. Épisode iki padha diprodhuksi kanggo acara panggalangan dana Children in Need taun 1993, 2005 lan 2007. Banjur ing taun 2008 uga diprodhuksi kanggo édisi kusus The Proms sing ndarbèni téma Doctor Who. Banjur uga ana carita sambungan rong bagéan ing taun 1993 sing ajudhul Dimensions In Time sing digawé kerjasama karo acara EastEnders. Saliyané iku uga ana épisode rong bagéan sing diprodhuksi kanggo acara Comic Relief.

Épisode sing ilang[sunting | sunting sumber]

Antara taun 1964 lan 1973, sabagéan gedhé rekaman BBC awujud kasèt vidéo utawa film padha dibusak, diguwang utawa dilirwakaké nganti rusak lan kwalitasé dadi ala. Kalebu bagéan iki yaiku akèh épisode lawas Doctor Who, utamané sing dibintangi déning 'Sang Doktor' loro kapisan: William Hartnell lan Patrick Troughton. Gunggungé, 97 saka 253 épisode sing diproduksi ing enem taun awal acara Doctor Who saiki ora kasimpen ing arsip BBC. Cacahé épisode sing ilang iki awalé luwih akèh, nanging para sutresna acara iki padha nemokaké bali épisode-épisode sing ilang.

Ora ana épisode saka dasawarsa 1960-an sing isih ana ing rekaman vidéo, nanging sawetara rekaman vidéo ana sing wis dikonvèrsi dadi film sadurungé ditayangaké lan nganti saiki isih èksis ing wujud rekaman tayangan.

Sawetara épisode wis dibalèkaké marang BBC saka arsip-arsip negara liya sing naté tuku kopi rekaman kanggo ditayangaké, utawa saka para kolèksi pribadi kolèktor sing tau olèh rekaman iki déné werna-werna cara. Rekaman kasèt vidéo awarna awal uga ana lan uga fragmèn fil 8 mm sing difilm langsung saka kelir TV. Saliyané iku rekaman swara awujud kasèt èksis kanggo kabèh épisode. Rekaman iki dilakoni déning para sutresna ing ngomah. Klip vidéo cendhak saka kabèh crita uga ana, kajaba saka Marco Polo, Mission to the Unknown lan The Massacre of St Bartholomew’s Eve.

Saliyané iku, foto-foto saka akèh épisode uga ana. Foto-foto iki digawé déning fotograf John Cura. John Cura iku nggawé foto saka acara-acara TV ing dasawarsa 1950-an lan 1960-an, kalebu ‘’Doctor Who’’, nalika durung ana pangrekam vidéo ing jaman iku. John Cura diséwa déning para aktor. Foto-foto John Cura iki diarani ‘’tele-snap’’ lan dienggo kanggo ngrékonstruksi épisode-épisode sing ilang. BBC ora masalah menawa épisode-épisode iki digawé lan disebar, asal waé ora olèh didol lan cara panyebarané mawa vidéo VHS kwalitas asor.


Rékonstruksi ‘resmi’ uga dirilis déning BBC ing format VHS, ing CD-ROM MP3 lan minangka fitur kusus ing sawetara DVD. Saliyané iku nganti saiki BBC uga nggawé rékonstruksi awujud animasi kanggo limang crita: The Invasion (épisode 1 lan 4), The Reign of Terror (épisode 4 lan 5), The Ice Warriors (épisode 2 lan 3), The Tenth Planet (épisode 4) lan The Moonbase (épisode 1 lan 3). The Invasion dirilis ing DVD taun 2006, The Moonbase miturut rencana bakal dirilis ing DVD ing taun 2014 lan liyané wis dirilis ing DVD nalika taun 2013.

Ing pungkasan taun 1991, rekaman saka patang épisode The Tomb of the Cybermen dibalèkaké marang BBC saka stasiun TV Rediffusion ing Hong Kong.

Ing Desember 2011, épisode 3 Galaxy 4 lan épisode 2 The Underwater Menace wis dibalèkaké marang BBC déning sawetara sutresna Doctor Who sing naté tuku rekaman film épisode iki ing pasar loak ing dasawarsa 1980-an tanpa sadar menawa BBC ora ndarbèni épisode-épisode iki.

Ing tanggal 10 Oktober 2013, BBC ngumumaké menawa 11 épisode wis ditemokaké ing sawijing stasiun TV Nigeria ing kutha Jos. Saka 11 épisode iki, sangang wiji durung disimpen BBC, yaiku saka The Enemy of the World, épisode 1, 2, 4, 5, lan 6. Épisode 3 sadurungé isih disimpen BBC. Déné iku crita The Enemy of the World saiki pepak manèh. Banjur saka crita The Web of Fear ditemokaké épisode 2, 4, 5, lan 6. Épisode 3 saka The Web of Fear isih ilang. Épisode 1 isih disimpen BBC.

Para paraga[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor iki kapacak para paraga utama acara TV iki, yaiku 'Sang Doktor', para pangiringé lan mungsuh-mungsuh bebuyutané.

Sang Doktor[sunting | sunting sumber]

Mula-mulané Sang Doktor minangka paraga iku mistérius latar wuriné. Para pamirsa namung mangertèni menawa dhèwèké iku sawijining alien nyèntrik sing mangulandara njlajah ruang lan wektu nglawan musuh-musuhé mangadegaké kaadilan. Olèhé njlajahi ruang lan wektu Sang Doktor nganggo mesin wektuné TARDIS sing kurang bisa dipercaya. TARDIS iku cekakan saka Time and Relative Dimension in Space lan awujud bilik pulisi London sing luwih gedhé jeroné tininbang jabané. Sang Doktor iki awalé galak lan rada ndrawasi. Nanging suwé-suwé dhèwèké dadi wong sing luwih nresnani marang wong liya. Pungkasané kawedhar menawa dhèwèké iku mlayu saka planèté Gallifrey saka bangsané para Adipati Kala.

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Miller, Liz Shannon. "'Doctor Who' Honored by Guinness — Entertainment News, TV News, Media", Variety, 26 July 2009. diaksès tanggal 30 April 2012. 

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Doctor_Who&oldid=870168"