Robot

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Nao Robot
Arm Robot (robot sing bentuke kaya tangan) kanggo industri

Robot yaiku piranti mékanik lan dhuweni kecerdasan gawéan kang bisa nglakokaké tugas kanthi nggunakaké pangawasan kontrol manungsa utawa nggunakaké program kang wis digawé kanthi dirancang dhisik.[1] Robot isa gerak dhewe (otonom) uga bisa semi otonom lan bisa dikendalikake nganggo piranti liya sing dicekel utawa dikontrol manungsa. Robot biyasané kanggo nglakokaké tugas kang abot kang ora bisa dilakoni manungsa.[1] Saliyané abot pagawéyan kang dilakokaké robot uga mbebayani, dibolan-balèni, lan rusuh. Robot biyasané digunanaké ing industri. [1]Ing bidhang industri robot biyasané dianggo ing bidhang prodhuksi.[1] Robot ing industri uga nduwéni tugas ngresiki limbah kang nduwéni sifat racun, panjelajahan ing jero banyu utawa ing luar angkasa, ing tambang, search and rescue, lan kanggo luru hasil tambang.[1] Robot uga kena kanggo hiburan, pranti kanggo ngresiki omah kayata kanggo ngresiki awu, lan ngetoki suket.[1]

[2]Saliyané iku robot uga manut nalika dikongkon.[2] Ing jaman kang teknologi lan ilmu kang ngrembaka kanthi cepet bakal dirancang robot-robot kanggo nggampangaké tugasé manugsa.[2] Robot uga ana kang bisa numpak montor. [2]Nalika nggawé robot mbutuhaké ancangan kang bener saéngga robot bisa nglakoni apa kang wis diprogramaké.[2] Kayata nalika robot dirancang kanggo mlayu aja nganti robot malah mlaku.[2] Apamanéh nalika robot nggarap tugas kang penting lan mbebayani, nalika salah program bakal nggawé rusak pagawéyan kang digarap.[2] Nggawé robot mbutuhaké akéh alat éléktronik lan komputer kanggo mrogram. Robot uga ora kena digawé sembarang wong, wong kang nggawé robot yaiku ahli khusus kang nduwéni kawruh kang mumpuni ing teknologi lan éléktro.[2]

Mesin awale dianggo kanggo fungsi berulang (terus-menerus), kayata nimba banyu, ngetok wit lan liya-liyane. Kemajuan teknologi mesin sing luwih kompleks mesin kuwi bisa dadi robot sing ndhuweni kecerdasan gawean, kanggo kabehe aktvitas pendukung manungsa, awit saka pekerjaan entheng nganti pagawean abot, sing penting nganti hiburan.


Ikhtisar[sunting | sunting sumber]

Tembung Robot bisa kelbu robot mesing utawa sesuatu sing tampak, isa dicekel lan ana bentuke, lan robot virtual utawa perangkat lunak sing dijenengi robot, nanging piranthi robot virtual kuwi saiki dijenengi Bot (internet robot).[3] Ora ana standar resmi sing memaktup apa wae sing dijenengi robot utawa luput. Wonten kesepakatan umum saka para ahli lan masyarakat yen robot kuwi cendrung ngelakokake adicara niki: isa gerak lan gubah, isa mengoprasikan apa wae sing kalebu fungsine, wonten kecerdasan gawean, kecerdasan kuwi isa niru manungsa, kewan lan liya-liyane sing digarap dening manungsa utawa garapan saka kecerdasan olahanne dewe.

Robot kuwi tembang sing padinane subjektif.[4]. Conto: Joseph Engelberger pionir saka Industri Robot tau ngomong, "Kula ora bisa mendefiniskan Robot, nanging kula bisa ngerti yen alat utawa benda kuwi robot."[5] Miturut Ensiklopedia Britania, Robot kuwi "Kabeh mesin otomatis sing dioperasike sing genteni pirembagan manungsa nalika ora memper manungsa (segi fisik)".[6] Merriam-Webster mendeskripsikan robot kuwi "Mesin sing memper manungsa lan bisa ngelakoake tindakan kompleks (isa maca lan nulis) kaya manungsa", utawa "piranthi sing otomatis ngelakoake tugas-tugas berulang lan rumit.[7]


Karakteristik[sunting | sunting sumber]

Nalika durung ana definisi tunggal kompleks saka tembung "robot" kuwi,[8] nanging robot kuwi ndhuweni beberapa utawa kabeh karakteristik. iki yaiku mesin listrik sing dhuwei beberapa kaprigelan kanggo berinteraksi karo benda-benda fisik lan dikei kecerdasan gawean kanggo ngelaksanakake aktivitas utawa fungsi tartamtu. mesin iki uga bisa nyerep objek fisik (nganggo sensor) ing lingkungan sekitar, pengolahan data, lan timbal balik karo alam. iki sing bedakake robot karo komponen mekanis sederhana utawa komponen mekanis kompleks sing isane ngelakoake 1 utawa luwih fungsi.

agensi Metal

kanggo Robotik engineer (teknisi robotik), tampilan fisik saka mesin kuwi ora patia penting tinimbang cara mesin kuwi digerakake.

Jinis robot[sunting | sunting sumber]

Robot nduwéni werna-werna konstruksi.[2]

Komponen Robot[sunting | sunting sumber]

Chatetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (en)robots-dreams.com(dipunundhuh tanggal 11 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i (en)newscientist.com(dipunundhuh tanggal 11 Juni 2011)
  3. ^ "Telecom glossary "bot"". Alliance for Telecommunications Solutions. 2001-02-28. Archived from the original on 2008-07-14. http://web.archive.org/web/20070202121608/http://www.atis.org/tg2k/_bot.html. Retrieved 2007-09-05.
  4. ^ Polk, Igor (2005-11-16). "RoboNexus 2005 robot exhibition virtual tour". Robonexus Exhibition 2005. http://www.virtuar.com/click/2005/robonexus/index.htm. Retrieved 2007-09-10.
  5. ^ Harris, Tom. "How Robots Work". How Stuff Works. http://science.howstuffworks.com/robot.htm. Retrieved 2007-09-10.
  6. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/Encyclopaedia_Britannica
  7. ^ "Robot". Merriam-Webster Dictionary. http://www.merriam-webster.com/dictionary/robot. Retrieved 2008-08-04.
  8. ^ "Your View: How would you define a robot?", CBC News, 2007-07-16. diaksès tanggal 2007-09-05. 


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Robot&oldid=830427"