Departemen lan teritori seberang laut Prancis

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Merge-arrows.svg

Ana usul supaya artikel utawa bagéan saka artikel iki digabungaké karo artikel Départemèn jaban rangkah Prancis.   (dirembug)

Departemen lan teritorial seberang laut Prancis

Departemen lan Teoriti seberang lut Perancis utawi wonten ing basa Prancis dipunsebat départements d'outre-mer lan territoires d'outre-mer utawi DOM-TOM) kaperang saking territorial ingkang dipunkelola déning Prancis ing sak njawinipun bawana Éropah. Teritorial ksebut gadhah status kukum lan tingkat otonomi ingkang béda- béda, sanajan ta sedayanipun gadhah wakil ing saben Parlemen Prancis (kejawi teritorial ingkang boten wonten pendhudhukipun), lan hak kanggé milih wonten ing pilihan dhateng Parlemen Éropah. Departemen lan Teritori seberang laut Perancis gadhah teritori pulo ing Samodra Atlantik, Samodra Pasifik, lan Samodra Hindia, satunggaling teritori ing pasisir Amerika Selatan lan saperngan kapuloan periantartik ugi satunggaling klaim ageng wonten ing Antartika. 2.597.318 tiyang duunung wonten ing Departemen lan Teritori Seberang Laut Perancis wonten ing sasi Januari 2008.[1]

Saking sudhut paningalan kukum lan administratip, departemen sanget beda saking teritori: miturut konstitusi Prancis, kukum lan reguasi Prancis ing tlatah umum inggih saged dipunlampahaken wontenipun kode sipil, kode penal, kukum administratip, kukum sosial, kukum pajak, lan sanès- sanèsipun wonten ing deppartemen ugi daratan ingakng wigati. Ananging, kukum lan regulasi spesifik ugi saged dipunginakaken wonten ing kahanan ingkang spesifik ugi. Ing wewengkon teritori, prinsipipun ingkang beda: teritori dipunpandhegani déning status otonomi ingkang ngeparengaken kanggé damel kukum piyambak, kejawi ing saperangn sektor spesifik (kados ta pertahnan, hubungan internasional lan mata uang, pengadhilan lan kukum administratip), dpiunsamektakaken wonten ing status otonomi, ingakng dipunparingaken dhateng pamarentah pusat lan pamilih lokal. Saben teritori wonten ing Prancis ingakng wonten pendhudhukipun, metropolitan utawi seberang laut, dipunwakili ing Majelis Nasional Prancis lan Senat Prancis (ingkang damel Parlemen Prancis). Departemen lan teritorial seberang laut dipunpandhegani déning majelis piliyan loka lan déning Parlemen Prancis lan pamarentah Prancis (wondene satunggaling anggota kabinet, Mentri Prancis Sebrang Laut, gadhah tugas kanggé nangani perkawis ingkang gayut kaliyan departemen lan teritori seberang laut).

Maneka warna status konstitusional[besut | besut sumber]

Departemen seberang laut lan region seberang laut[besut | besut sumber]

Jajahan seberang laut[besut | besut sumber]

Kategori punika dipunbentuk nalika wonten reformasi konstitusional ing taun 2003. Saben jajahan gadhah kukumipun piymbak.

  • Polinesia Perancis (1946-2003: Teritori seberang laut), wiwit 2003: Jajahan seberang laut. Status enggal ing taun 2004 paring sebutan khusus "nagara seberang laut" (Perancis: pays d'outre-mer), ananging Dewan Konstitusional Perancis ngandharakan punika namung satunggaling sebutan, sanès minangka status.
  • Saint Pierre dan Miquelon (1976-1985: Departemen seberang laut, 1985-2003: Teritori seberang laut sui generis), wiwit 2003: Jajahan seberang laut. Saint Pierre lan Miquelon masih dpunsebut collectivité territoriale de Saint-Pierre-et-Miquelon).
  • Wallis dan Futuna (1961-2003: Teritori seberang laut, wiwit 2003: Jajahan seberang laut). Taksih dipunsebut minangka satunggaling territoire (Territoire des îles Wallis et Futuna).
  • Saint Martin - Wonten ing taun 2003, penduduk Saint Martin lan Saint Barthélemy milih medal saking Guadeloupe kanggé damel jajahan seberang laut ingkang kepisah.[2] Tanggal 7 Februari 2007, Parlemen Perancis ngedalaken undhang-undhang ingakng maringaken status COM dhateng Saint Barthélemy lan Saint Martin.[3] Status baru itu baru berlaku pada 22 Februari 2007 ketika hukum tersebut diterbitkan pada Journal Officiel.[4] Wewengkon-wewengkon punika taksih minangka bagéyan saking Uni Éropah, kados dene ingkang kaserat wonten ing Perjanjian Lisboa.[5]

Kitha paling ageng ing Prancis seberang laut[besut | besut sumber]

Dipunparingi rangking miturut pendhudhuk ing wewengkon urban:

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ INSEE, Government of France. "Bilan démographique 2007 : des naissances toujours très nombreuses". Retrieved 2008-04-15.  (Basa Prancis)
  2. ^ Staff reporter (2003-12-09). "French Caribbean voters reject change" (HTML) (in english). Caribbean Net News. Retrieved 2007-02-09. However voters on the two tiny French dependencies of Saint-Barthelemy and Saint-Martin, which have been administratively attached to Guadeloupe, approved the referendum and are set to acquire the new status of "overseas collectivity".  Check date values in: |date= (help)
  3. ^ Magras, Bruno (2007-02-16). "Letter of Information from the Mayor to the residents and non-residents, to the French and to the foreigners, of Saint Barthelemy" (PDF) (in english). St. Barth Weekly. p. 2. Retrieved 2007-02-18. On February 7 of this year, the French Parliament adopted the law granting Saint Barthelemy the Statute of an Overseas Collectivity.  Check date values in: |date= (help)
  4. ^ Staff reporter (2007-02-09). "Saint-Barth To Become An Overseas Collectivity" (PDF) (in english). St. Barth Weekly. p. 2. Retrieved 2007-02-09.  Check date values in: |date= (help)
  5. ^ "Treaty of Lisbon, Article 2, points 287 and 293". http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2007:306:0042:0133:EN:PDF. Diwiwiti 2013-03-23.