Dempollelet

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Dempollelet
117541285 13145af3d5.jpg
Dompellet
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Eudicots
Unranked: Rosids
Ordho: Malpighiales
Famili: Phyllanthaceae
Tribe: Phyllantheae
Subtribe: Flueggeinae
Génus: Breynia
Spésies: B. oblongifolia
Jeneng binomial
Breynia oblongifolia
(Mull.Arg.) Mull.Arg.[1]

Dempollelet (Breynia Spee) utawa godhong tumbar ana limang warna kang wis disumurupi déning wong.

Déné bedane mung godhonge ana ana kang cilik, sedheng, lan amba. Kembang lan uwohe ana ing sangisore gagang lan godhong. Kembange warnane kuning enom lan semu abang. Déné uwohe blimbingan warna abang.

Katiyasane[besut | besut sumber]

Dempollelet iku akèh kagunane, ing ngisor iki ana tuladha mupangate dempollelet:

  1. Godhonge kanggo ngetokaké riyak, lara diare, godhonge diadhoni kaya ngadhoni teh, diombe.
  2. Wit lan godhonge bisa dienggo tamba lara weteng, nanging aja digodhog, disiram wedang panas utawa remet-remet karo banyu adhem, disaring nuli diombe.
  3. Wit lan godhong kanggo tamba lara sawan agung. Carane ya iku dipipis lembut, disaring nuli di ombé. Saliyané iku uga tamba lara weteng jalaran saka urat syaraf, godhonge bisa dienggo jaba jero.

Wit dempollelet kalebu tetuwuhan kang cendhak (boomheesters). Bisa thukul ana alas utawa padésan kanggo pager lan bisa urip ing hawa panas.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. "Breynia oblongifolia". Ostralin Plant Name Index (APNI), IBIS database. Centre for Plant Biodiversity Research, Ostralin Government, Canberra. Dijupuk 2008-10-10.