Ca-Bau-Kan: Hanya Sebuah Dosa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Artikel iki ngenani novèl taun 1999. Filme, deleng Ca-bau-kan (filem).
Ca-Bau-Kan: Hanya Sebuah Dosa
Ca-Bau-Kan Novel 1999.jpg
Sampul buku terbitan KPG, cetakan kapisan (Maret 1999)
Panganggit Remy Sylado
Sesirah asli 'Ca-Bau-Kan: Hanya Sebuah Dosa'
Juru samak Rully Susanto
Nagara Indonésia Indonésia
Basa basa Indonésia
Gènre Novèl, Dewasa
Pangecapan Kepustakaan Populer Gramedia
Kala babar
Maret 1999
Jinis sarana sampul lunak
Kaca 414
ISBN 979-9023-25-4

Ca-Bau-Kan: Hanya Sebuah Dosa ya iku sawining novèl kang katulis déning juru nulis Indonésia Remy Sylado, diterbitaké taun 1999. Critané buku iki ngenani katresnan antarané Tinung, sawijining wewadon Betawi kang duwé gawéan minangka sawijing ca-bau-kan, lan Tan Peng Liang, sawijining pengusaha tembakau lan candu Peranakan asal Semarang. Buku iki ya iku novèl kapindho kang diterbitaké déning Kepustakaan Populer Gramedia sawisé novèl Saman karya Ayu Utami. Novèl iki uga tau dipublikasikaké ing harian Republika.[1]

Ringkesan carita[besut | besut sumber]

Carita novèl iki dinarasi déning Nyonya Dijkhoff, sawijining wanita tuwa kang biyèné dipèk anak wong lan candhaké manggon ing Walanda. Dhèwèké bali ing Indonésia saperlu golèki asal mulané lan latar kawuryan gesangé lan sajatiné kulawargané. Dhèwèké pungkasané ngerti yèn ibu kandhungé ya iku sawijining wanita betawi pribumi kanthi asma Siti Noerhaijati, kang duwèni jejuluk "Tinung", sawijining Ca-bau-kan kang kerep "ngibur" wong Tionghoa ing jaman kolonial Walanda ing Indonésia. Bapak kandhungé ya iku Tan Peng Liang, sawijining pedagang candu lan tembakau Peranakan saka Semarang kang misterius nanging uga waninan. Critané banjur ngenani katresnan lan lelakon gesangé Tinung dan Tan Peng Liang kang kebak alangan kaya déné bedaning ètnis lan status sosial, tumekaning prajurit Jepang, lan perang kemerdekaan Indonésia, nanging ing pungkasan carita, katresnan mau tetep bisa tahan nganti tumekaning pati.

Adaptasi filem[besut | besut sumber]

Artikel utama: Ca-bau-kan

Novèl Ca-Bau-Kan (Hanya Sebuah Dosa) diadaptasi déning sutradara Indonésia Nia Dinata dadi sawijining filem layar lebar kanthi sesirah kang padha kang kontroversial nanging éntuk akèh pangaji ing taun 2002.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. Sylado, Remy (1999). Ca-Bau-Kan (Hanya Sebuah Dosa). Indonésia: Kepustakaan Populer Gramedia.  sampul lunak: ISBN 979-9023-25-4