Buda Gotama ing Hindhu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Buda Awatara

Ana ing agama Hindhu, Buda Gotama kacantum ana ing kitab Purana (Susastra Hindhu) minangka awatara (inkarnasi) kasanga ing antarane sepuluh awatara (Dasawatara) Dewa Wisnu. Ana ing Bhagawatapurana, Buda disebut minangka awatara kang angka patlikur ing antarane selawe awatara Wisnu. Tembung buddha ateges "Beliau kang antuk pancerahan" lan bisa pinuju marang Buda sakliyane kajaba Buda Gotama, kang ngadegake Buda kang kawentar nganti jaman saiki.[1]

Benten kaliyan ajaran hindu, ajaran Buda Gotama boten nekenaken kawontenan “Tuhan sang Pencipta”, saengga agama Buda kalebet bageyan saking salah satunggaling aliran nāstika ( heterodoks: kanthi harfiah ateges “punika boten wonten”) miturut aliran-aliran agama Dharma sanesipun, kadosta Dwaita, ananging wonten ing sanesipun kadosta, Adwaita, langkung mirip kaliyan ajaran Buda, saking wujud menapa dene filsafatipun.[2]

Buda wonten ing Sastra Hindhu[besut | besut sumber]

Sang Buda kasebutaken wonten ing maneka kitab Hindhu, kalebet ing kathah Purana. Ananging, boten sadayanipun ngacu dhumateng tiyang Buda ingkang sami, ngengeti bilih Buda boten naming setunggal; maneka ing salebeting ngacu dhumateng tiyang sanes, saha panyebutan tembung Buda ateges “sawijining tiyang ingkangga gadhah buddhi.” Kathahipun saking pangginanaan tembung buddha kasebut ngacu dhumateng pambangun Buda (Sidharta Gotama). Purana mendeskripsikakenipun kanthi kalih peran: menyebarken ajaran palsu saperlu nyesataken kaum asura (makhluk sesat, panentang dewa) saha sajinisipun, saha ngritik pangorbanan kéwan kadosta ingkang sampun katemtokaken wonten ing Weda. Kitab Purana ingkang nyebataken Buda kalebet ing dhaptar Awatara, inggih punika:

Wonten ing kitab Purana, biasanipun Buda dipunsebut minangka awatara kasanga saking sedasa Awatara Wisnu. Asring Buda dipunsebut minangka yogi utawi yogācārya, saha minangka sanyasin (petapa). Biasanipun bapakipun dipunsebut Suddhodhana, sami kaliyan tradisi Buda, dene wonten ing kitab sanesipun bapak Sang Buda dipunsebut Anjana utawi Jina. Sang Buda dipungambarkan minangka sosok rupawan (devasundara-rūpa), kanthi kulit pethak utawi abrit pucet, saha ngagem juah abrit utawi abrit semu coklat. Wonten ing maneka Purana, Sang Buda dipunjelasaken minangka panjalmaning saking Wisnu ingkang mandhap ing donya saperlu nyesataken para asura ewadene manungsa saking ajaran Dharma Weda. Kitab Bhawishyapurana nyebataken kados punika: Ing masa punika, ngenget jamanipun Kaliyuga, Dewa Wisnu njalma dados Gautama, sawijining Shakyamuni, saha ngajaraken dharma Buda dangunipun sedasa taun. Lajeng Shuddhodana mamarentah dangunipun kalih dasa taun, sarta Shakyasimha dangunipun kalih dasa taun ugi. Ing tahap kapisan kaliyuga, dalan Weda dipunrisak saha sadaya tiyang kakung dados umat Buda. Tiyang – tiyang ingkang pados parlindungan dhumateng Dewa Wisnu dados sesat.[4]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ [1](dipunundhuh tanggal 10 November 2012)
  2. ^ I Ketut Sukartha, dkk. (2003). Agama Hindu untuk SLTP Kelas 3ISBN 979-571-020 6 (jilid 1). Denpasar: Penerbit Ganeca Exact.
  3. ^ [2](dipunundhuh tanggal 10 November 2012)
  4. ^ Dharam Vir Singh (Alih Basa Déning I. G. A. Dewi Paramitha, S. S. (2006). Hinduisme Sebuah Pengantar. Surabaya: Penerbit Paramita.
Buda Gotama
Sebelumnya:
{{{sadurungé}}}
Awatara Wisnu
ke-9
Berikutnya:
{{{sawisé}}}
Awatara Wisnu HinduSwastika.svg
Matsya | Kurma | Waraha | Narasinga | Wamana | Parasurama | Rama | Kresna | Baladewa (Balarama) | Buddha | Kalki