Babirusa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Babirusa
Hirscheber1a.jpg
Babyrousa celebensis
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Artiodactyla
Famili: Suidae
Génus: Babyrousa
Spésies: B. babyrussa
Jeneng binomial
Babyrousa babyrussa
Linnaeus, 1758

Babirusa [1][2] duwé jeneng ilmiyah Babyrousa babirussa iku wujudé arep padha karo babi. Nanging ukuran awake luwih gedhé tinimbang babi biyasane. Babirusa uga duwé taring kang dawa kang methungul madhuwur nembus nganti tekan monconge. Babirusa kalebu kingdom Animalia, kang duwé teges Babirusa asipat multiselluler, eukariotik, heterotroph, lan bisa pindhah-pindhah. Minangka péranganing kingdom Animalia, babirusa kalebu hewanchorda ta, utawa kéwan kang duwé sumbu awak, kalebu sajeroning subfillum vertebrata - kéwan kang duwé balung belakang. Babirusa uga kalebu mammalia.[3]

Babirusa iku kalebu salah siji kewan langka. Kéwan iki akèh tinemu ing sakupenge Pulau Sulawesi, Pulau Togian, Malenge, Sula, Buru, lan Maluku. Babirusa uripé ing alas-alas hujan tropis. Dawane awake kira-kira 87 cm nganti tekan 106 cm, dhuwure bisa nganti tekan 65–80 cm, abote awake bisa nganti 90 kg. Kéwan iki seneng banget mangan woh-wohan lan tanduran kaya déné pelem, jamur, lan gegodhongan. Kéwan iki goleke pakan saben wengi supaya bisa adoh saka kéwan buas kang asring nyerang. Jan-jane babirusa kalebu kéwan kang isinan. Nanging, dhèwèké bisa dadi buas yèn diganggu. Babirusa bisa tahan urip nganti tekan umur 24 Taun. Saiki, cacahé babirusa sansaya sithik, mula kalebu ing pratélan kéwan kang dilindungi.[4]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ (ing basa Indonésia)boganinaniwartabone.dephut.go.id Babirusa (kaundhuh tanggal 30 Agustus 2011)
  2. ^ (ing basa Indonésia)Wirdateti; Soebekti, Koestoto; Maryanto, Ibnu. 2005. Mamalia Dilindungi di Indonesia (1). Jakarta: PT Musi Perkasa Utama.
  3. ^ (ing basa Indonésia)scribd.com Babirusa (kaundhuh tanggal 30 Agustus 2011)
  4. ^ (ing basa Indonésia)kidnesia.com Babirusa (kaundhuh tanggal 30 Agustus 2011)