Awaluddin Djamin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Awaluddin Djamin
Portrait of Awaluddin Djamin.jpg
Mantri Tenaga Kerja dan Transmigrasi Républik Indonésia 11
Linggih
24 Fèbruari 1966 – 17 Oktober 1967
PrésidhènSoekarno
Kang sadurungéSutomo
Linggih
17 Oktober 1967 – 6 Juni 1968
PrésidhènSoeharto
Kang sawiséMursalin Daeng Mamangung
Rerincèn dhiri
Lair (1927-09-26) Sèptèmber 26, 1927 (umur 92)
Nèderlan Padang, Sumatera Barat, Hindia Nèderlan
BangsaIndonésia
AgamaIslam

Awaloedin Djamin (lair ing Padang, Sumatera Barat, 26 Sèptèmber 1927; umur 92 taun) inggih punika Kapolri periode 1978-1982.[1]


Kariér[besut | besut sumber]

Sasampunipun tamat saking SLTA, piyambakipun nglajengaken studi dhateng Fakultas Ékonomi (1949-1950). Mlebet dados prajurit pulisi, lajeng nglampahi pendidikan wonten ing PTIK dumugi lulus nalika taun 1955. Piyambakipun lajeng dipuntugasaken wonten ing pérangan Sekretariat Jawatan Kepulisian Nagara (1955) lan njabat Kasi Umum Sekretariat Jawatan Kepulisian Nagara (1958). Lajeng Awaloeddin ngangsu kawruh malih wonten ing University of Pitsburgh kalajengaken dhateng University of Southern California, Amérikah Sarékat, dumugi pikantuk gelar PhD nalika tanggal 1962.

Sakonduripun saking Amérikah Sarékat, Awaloedin njabat minangka Lektor Luar Biyasa PTIK (1964). Lajeng, kanthi urut dados Direktur Kekaryaan Depak (1964), Anggota Musyawarah Pembantu Perencana Nasional (1965), Anggota DPRGR (1964-1966), Mantri Tenaga Kerja Kabinét Ampera (1966), lan Députi Pangak Urusan Khusus nalika Kapolri Hoegeng Iman Santoso (1968). Sadèrèngipun dipuntugasaken minangka Duta Besar RI kanggé Jerman Barat (1976), langkung rumiyin piyambakipun dados Direktur Lembaga Administrasi Nagara (1970). Lan pungkasanipun, piyambakipun kondur dhateng Jakarta saperlu dipunlantik déning Présidhèn Soeharto dados Kapolri, nalika tanggal 26 September 1978.[2]

Awaloedin njabat Kapolri sadangunipun 4 taun, saking taun 1978 dumugi taun 1982. Kajawi nalika masa kepemimpinanipun organisasi Polri dipunarahaken dhateng kelembagaan ingkang dinamis lan profésional, nalika masa Awaloedin ugi KUHAP UU No. 8 Taun 1981 minangka kasiling karya bangsa Indonésia piyambak dipunsahaken DPR-RI. KUHAP minangka gantosipun Het Herziene Inlandsh Reglement (HIR), hukum acara pidana produk kolonial Walanda ingkang dipunraos sampun sepuh lan boten manusiawi. Wonten ing bab punika, Polri berperan aktif nyumbangaken pokok-pokok pikiran kanggé materi KUHAP énggal punika.

Hasratipun wonten ing babagan pendidikan, dèrèng sirna. Kabukti, Awaloedin taksih ugi ngabdi wonten ing pendidikan lan pengembangan profesi kepulisian. Sasampunipun boten malih dados Kapolri piyambakipun taksih kersa njabat dados Dekan PTIK ingkang notabene wonhten ing ngandhapipun Kapolri. Nanging raos tresnanipun dhateng Polri lan kanggé nusa lan bangsa damel Awaloedin boten kepéngin kajebak wonten ing status simbol. Saéngga piyambakipun milih tetep nampi kalungguhan Dekan PTIK.[3]

Bintang Jasa[besut | besut sumber]

Awaloedin pikantuk sajumlah penghargaan minangka tanda jasanipun. Antawisipun pikantuk Bintang Dharma, Bintang Bhayangkara lan Bintang Mahaputra Adipradana. Ugi Satya Lencana Perang Kemerdekaan (I lan II), SL Karya Bhakti, SL Yana Utama, SL Panca Warsa, SL Penegak lan SL Veteran Pejuang RI. Saking njawi nagari, piyambakipun pikantuk Das Gross Rreuz (Pamaréntah Jerman Barat).

Cathetan suku[besut | besut sumber]


Didhisiki déning:
Widodo Budidarmo
{{{jabatan}}}
1978–1982
Diganti déning:
Anton Soedjarwo