Ajika

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Ajika
Adjika e-citizen.jpg
Adjika with tomatoes
Jeneng liyanéAdjika
AjanganDip
Panggonan asalGeorgia
Tlatah utawa prajaAbkhazia, Samegrelo
Woworan pokokRed peppers, garlic, herbs and spices, salt, and walnut
Buku masakan: Ajika  Médhia: Ajika

Ajika utawa adjika ( Abkhazian , Basa Géorgia: აჯიკა ) yaiku wong Georgia - Celupane panas Abkhazian, pedhes, nanging rasane alus, asring digunakake kanggo ngicipi panganan.[1][2] Ing taun 2018, teknologi ajika ditulis ing dhaptar Warisan Budaya Intangible ing Georgia .[3]

Jeneng kasebut asale saka tembung Abkhaz аџьыка "uyah".[4][5][6] Varian ajkhazian saka ajika didhasarake ing persiyapan mrico abang, bawang putih, ramuan, lan rempah - rempah kayata ketumbar, dill, fenugreek biru (mung ditemokake ing wilayah pegunungan kayata Alpen utawa Kaukasus ), uyah, lan kenari . Wujud garing ajika ana sing sok diarani svanuri marili ing basa Georgia utawa lushnu jim ing Svan (სვანური მარილი " Uyah Svanetian "); iki katon kaya gumpalan abang cilik sing dicampur karo versi looser saka campuran rempah-rempah.  Ajika sing digawe saka omah kasedhiya saka akeh kios pasar ing Kaukasus lan ing Krasnodar Krai, Ruslan . Tomat dudu bahan ajika tradisional, sanajan macem-macem versi ajika, kadang duwe tomat utawa pasta tomat minangka bahan, diproduksi kanthi skala komersial lan didol ing supermarket ing Ruslan lan Ukraina .

Varietas umum ajika mirip karo pesto abang Italia ing tampilan lan konsistensi. Sanajan biasane abang, ajika ijo uga digawe karo mrica ora mateng.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. T. Burford (2008). Georgia, Bradt Travel Guide. p. 69.
  2. Галина Григорьевна Копешавидзе (1989). Абхазская кухня. Сухуми: Алашара. pp. 77–78. [Galina Kopeshavidze (1989). Abkhazian cuisine (ing basa Rusia). Sukhumi: Alashara. pp. 77–78.]
  3. "Ajika granted the status of an Intangible Cultural Heritage of Georgia". Georgian Journal. 21 November 2018. Dibukak ing 23 November 2018.
  4. Ежегодник иберийско-кавказского языкознания. 12. Академия наук Грузинской ССР. 1985. p. 222. [Annual of Ibero-Caucasian linguistics (ing basa Rusia). 12. Academy of Sciences of the Georgian SSR. 1985. p. 222.]
  5. T. Yanagisawa (2010). "а-џьы́ка". Analytic Dictionary of Abkhaz. Hitsuji Shobo Press.
  6. В. Касланӡиа (2005). "а-џьы́ка". Аԥсуа-аурыс жәар.