Menyang kontèn

Ajika

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Ajika
Adjika with tomatoes
Jeneng liyanéAdjika
AjanganDip
Panggonan asalGeorgia
Tlatah utawa prajaAbkhazia, Samegrelo
Woworan pokokRed peppers, garlic, herbs and spices, salt, and walnut
Buku masakan: Ajika  Médhia: Ajika

Ajika utawa adjika ( Abkhazian , Basa Géorgia: აჯიკა ) yaiku wong Georgia - Celupane panas Abkhazian, pedhes, nanging rasane alus, asring digunakake kanggo ngicipi panganan.[1][2] Ing taun 2018, teknologi ajika ditulis ing dhaptar Warisan Budaya Intangible ing Georgia .[3]

Jeneng kasebut asale saka tembung Abkhaz аџьыка "uyah".[4][5][6] Varian ajkhazian saka ajika didhasarake ing persiyapan mrico abang, bawang putih, ramuan, lan rempah - rempah kayata ketumbar, dill, fenugreek biru (mung ditemokake ing wilayah pegunungan kayata Alpen utawa Kaukasus ), uyah, lan kenari . Wujud garing ajika ana sing sok diarani svanuri marili ing basa Georgia utawa lushnu jim ing Svan (სვანური მარილი " Uyah Svanetian "); iki katon kaya gumpalan abang cilik sing dicampur karo versi looser saka campuran rempah-rempah.  Ajika sing digawe saka omah kasedhiya saka akeh kios pasar ing Kaukasus lan ing Krasnodar Krai, Ruslan . Tomat dudu bahan ajika tradisional, sanajan macem-macem versi ajika, kadang duwe tomat utawa pasta tomat minangka bahan, diproduksi kanthi skala komersial lan didol ing supermarket ing Ruslan lan Ukraina .

Varietas umum ajika mirip karo pesto abang Italia ing tampilan lan konsistensi. Sanajan biasane abang, ajika ijo uga digawe karo mrica ora mateng.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. T. Burford (2008). Georgia, Bradt Travel Guide. kc. 69.
  2. Галина Григорьевна Копешавидзе (1989). Абхазская кухня. Сухуми: Алашара. kc. 77–78. [Galina Kopeshavidze (1989). Abkhazian cuisine (ing basa Rusia). Sukhumi: Alashara. kc. 77–78.]
  3. "Ajika granted the status of an Intangible Cultural Heritage of Georgia". Georgian Journal. 21 November 2018. Dibukak ing 23 November 2018.
  4. Ежегодник иберийско-кавказского языкознания. Vol. 12. Академия наук Грузинской ССР. 1985. kc. 222. [Annual of Ibero-Caucasian linguistics (ing basa Rusia). Vol. 12. Academy of Sciences of the Georgian SSR. 1985. kc. 222.]
  5. T. Yanagisawa (2010). "а-џьы́ка". Analytic Dictionary of Abkhaz. Hitsuji Shobo Press.
  6. В. Касланӡиа (2005). "а-џьы́ка". Аԥсуа-аурыс жәар.