Adam Smith

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kanggo panggunan séjé mangga mirsani Adam Smith (disambiguasi)
Adam Smith
Adam Smith
Adam Smith
Lair/Miyos 5 Juni 1723
Kirkcaldy, Skotlandia
Tilar donya/Séda 17 Juli 1790
Edinburgh, Skotlandia

John Adam Smith (5 Juni 172317 Juli 1790), ya iku sawijining filsuf bangsa Skotlandia kang dadi pelopor ngèlmu ékonomi modèren. Karyané kang misuwur ya iku buku An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations (dicekak The Wealth of Nations) minangka buku pisanan kang nggambaraké sajarah perkembangan industri lan padagangan ing Éropah sarta dhasar-dhasar perkembangan perdagangan bebas lan kapitalisme. Adam Smith dadi salah sijiné pelopor sistem ékonomi Kapitalisme. Sistem ékonomi iki muncul abad 18 ing Éropah Kulon lan ing abad 19 wiwit misuwur ing kana.

Kemakmuran Nagara (Wealth of Nations) lan kang luwih cilik prabawané Teori Moral Sentimen, wis dadi titik awal kanggo mbela lan ngritik wangun kapitalisme, kang paling penting jroning tulisan Marx lan ékonomi. Amarga kapitalisme laissez-faire sering dihubungaké karo kaegoisan sing ora kakontrol, banjur ana obahan anyar kang nekanaké filosofi moral Smith, ya iku kanthi fokus simpati marang manungsa.

Ana uga kontroversi bab asli lan orané Kemakmuran Nagara Smith; sawetara ana kang nyangkal yèn karya Smith mung awujud tambahan biasa marang karya pemikir kaya David Hume lan Baron de Montesquieu. Lan, akèh teori-teori Smith mung nggambaraké trend sajarah ngadoh saka mercantilisme, nuju menyang perdagangan-bebas, kang wus berkembang ana ing sawetara dekade, lan wis nduwèni prabawa kang nyata jroning kebijakan pamaréntah. Senajan mengkono, buku iki ngorganisasèaké pemikiran-pemikiran sacara luas, lan tetep dadi sawijining buku kang paling berprabawa lan penting jroning bidhang ékonomi nganti saiki.

Pirsani uga: Sejarah Pemikiran Ekonomi

Biografi[besut | besut sumber]

Inquiry into the nature and causes of the wealth of nations, 1922

Adam Smith dikenal kanthi teori ékonomi '"laissez-faire" kang ngumumaké perkumpulan ing abad 18 Éropah. Smith percaya marang hak kanggo mengaruhi kemajuan ékonomi diri pribadi kanthi bebas, tanpa dikendalèkaké déning perkumpulan lan/utawa nagara. Teori iki nganti tekan proto-industrialisasi ing Éropah, lan ngowahi mayoritas kawasan Éropah dadi daerah perdagangan bebas, mujudaké kemungkinan anané pengusaha. Smith uga dikenal minangka "Bapak Ekonomi".

Pendidikan[besut | besut sumber]

Nalika yuswa 13 taun, Smith sekolah ing Universitas Glasgow. Ing kana Smith sinau filosofi moral dibimbing déning "wong sing ora éntuk dilalekake" (Smith marabi kaya mangkono) Francis Hutcheson. Ing kene, Smith ngremabakakake kepenginanane kang kuwat ing kabebasan, akal séhat, lan kebebasan berpendapat. Taun 1740 Smith éntuk bebungah Snell exhibition banjur sekolah menyang Kampus Balliol, Oxford. Smith ninggalake universitas iku taun 1746. Ing buku kang kaping V saka The Wealth of Nations, Smith ngomentari babagan kurange instruksi kualitas lan aktivitas intelektual kang sithik cacahe yèn dibandhingake karo Skotlandia. Komentare iku ditujukake marang wong-wong kang diwenehi bebungah kasugihan saka kampus-kampus Oxford lan Cambridge. Ing kana Smith golek dhukungan saka para profesor, ora adhedhasar kaprigelane kanggo golek murid. Kasunyatane, wong-wong kang menyaru minangka men of letters uripe bisa luwih ayem tentrem tinimbang menteri ing Church of England.

Karir ing Edinburgh lan Glasgow[besut | besut sumber]

Taun 1748 Smith miwiti kuliah umum ing Edinburgh kanthi bimbingan Lord Kames. Saperangan kuliahe nyinggung retorika lan belles-letters, nanging bakalane Smith bakal njupuk subyek saka "kemajuan dari kesejahteraan," lan bakale, ing tengah utawa pungkasane abad kaping 20, ing pisanan dhèwèké njelasake filosofi ékonomi saka "sistem kang cetha lan sederhana saka kabebasan alamiah".

Karya[besut | besut sumber]

"Masalah Adam Smith"[besut | besut sumber]

Karya Besar[besut | besut sumber]

Uga Pirsani[besut | besut sumber]

Cathetan lan Referensi[besut | besut sumber]

Bibliografi[besut | besut sumber]

  • James Buchan. The Authentic Adam Smith: His Life and Ideas (2006)
  • Stephen Copley and Kathryn Sutherland, eds. Adam Smith's Wealth of Nations: New Interdisciplinary Essays (1995)
  • F. Glahe, ed. Adam Smith and the Wealth of Nations: 1776-1976 (1977)
  • Knud Haakonssen. The Cambridge Companion to Adam Smith (2006)
  • Samuel Hollander. The Economics of Adam Smith (University of Toronto Press) (1973)
  • Muller, Jerry Z. Adam Smith in his Time and Ours: Designing the Decent Society. Princeton Univ. Press (1995)
  • Muller, Jerry Z. The Mind and the Market: Capitalism in Western Thought. Anchor Books (2002)
  • Frederick Rosen, Classical Utilitarianism from Hume to Mill (Routledge Studies in Ethics & Moral Theory), 2003. ISBN 0-415-22094-7
  • P. J. O'Rourke. On The Wealth of Nations (Books That Changed the World) (2006)
  • Richard F. Teichgraeber. Free Trade and Moral Philosophy: Rethinking the Sources of Adam Smith's Wealth of Nations (1986)
  • Cithakan:A Short Biographical Dictionary of English Literature

Pranala Jaba[besut | besut sumber]

Wikisource
Wikisource basa Inggris ndarbeni kaca perkawis
Umum
Karya


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Adam_Smith&oldid=1082689"