Adam Air

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Adam Air
AdamAir Boeing 737-400 MRD-1.jpg
IATA ICAO Kode panggil
KI DHI ADAM SKY
Didegaké 2003
Mandheg operasi 2008 (izin operasi dicabut déning pamaréntah)
Hub Papan Anggegana Internasional Soekarno-Hatta, Jakarta
Ukuran armada 22
Kutha tujuan 21
Kantor pusat Jakarta, Indonésia
Wong wigati Adam Adhitya Suherman (Présidhèn lan CEO)
Situs web [2]

Adam Air (jeneng resmi: PT. Adam SkyConnection Airlines) ya iku jeneng manten maskapé pamaburan kanti biaya murah kang basisé ing Indonésia. Kanggo rute internasional, Adam Air nglayani penerbangan mrang Singapura lan Penang (Malaysia). Maskapé penerbangan iki diyasa déning Sandra Ang lan Agung Laksono,wiwit operasi nalika 19 Dhésèmber 2003 kanti penerbangan perdana marang Balikpapan. Ing awal beroperasi Adam Air gunakaké 2 Boeing 737 séwan. Nalika pertama diluncuraké, Adam Air ngeklaim yèn deweké nggunakaké "Boeing 737-400 anyar" sanajan kasunyatan pesawat Boeing dewéké sebenaré wujud sewan kang kang umuré wiis punjul 15 taun.[1] Boeing wis ngendeg produksi 737-400 sajrone pirang-pirang taun.[2] Nalika 9 November 2006, Adam Air nampa penghargaan Award of Merit sajrone the Category Low Cost Airline of the Year 2006 ing acara 3rd Annual Asia Pacific and Middle East Aviation Outlook Summit ing Singapura.

Sawisé pira-pira insiden lan kecelakaan kang ngenani maskapé-maskapé penerbangan ing Indonésia, pamaréntah Indonésia gawé pemeringkatan ngenani maskapé-maskapé mau. Saka hasil pemeringkatan kang diumumaké nalika 22 Maret 2007, Adam Air ana ing peringkat III kang berarti amung menuhi syarat minimal keselamatan lan isih ana pira-pira persyaratan kang kang durung dilakokaké lan berpotensi ngurangi tingkat keselamatan penerbangan. Akibaté Adam Air éntok sanksi administratif kang ditinjau ulang manèh saben 3 wulan. Sawisé ora ana perbaikan kinerja ing sajeroning wektu 3 wulan, Air Operator Certificate Adam Air banjur diendeg.[3] nalika April 2007, PT. Bhakti Investama liwat anak perusahaane Global Air Transport tuku 50% saham Adam Air saka kulawarga Sandra Ang an Adam Suherman, nanging setahun sebanjuré nalika 14 Maret 2008 narik sekabehané sahamé amarga ngrasa Adam Air ora nglakokaké perbaikan tingkat keselamatan sarta ora anané transparansi.[4] Kegiatan operasional Adam Air banjur diendeg awit 17 Maret 2008 lan arep dilanjutaké yèn ana investor anyar kang kasadya nalangi 50 persèn saham kang ditarik Bhakti Investama mau.[5]

Nalika 18 Maret 2008, izin mabur utawa Operation Specification Adam Air dicabut Departemen Perhubungan ewat surat kanti nomer AU/1724/DSKU/0862/2008. Isiné nyatakaké yèn Adam Air ora diijinaké manèh maburaké pesawaté berlaku efektif wiwit pukul 00.00 tanggal 19 Maret 2008.[6] Wondene AOC (Aircraft Operator Certificate)e uga mèlu dicabut nalika 19 Juni 2008, ngendeg sekabehane operasi penerbangan Adam Air.

Data kodhe[besut | besut sumber]

  • Kode maskapé IATA: KI
  • Kode maskapé ICAO: DHI
  • Tanda panggil (Callsign): Adam Sky

Destinasi[besut | besut sumber]

Armada[besut | besut sumber]

Armada Adam Air kang aktif per September 2007[7] kasusun saka:

Rata-rata umur armada Adam Air ya iku 18,5 taun.[7]

Insiden yang menimpa Adam Air[besut | besut sumber]

  • 11 Fèbruari 2006, Adam Air Penerbangan 782, Boeing 737-300, PK-KKE BH-782, Jakarta-Makassar, kelangan arah lan mendarat ing Papan Anggegana Tambolaka, NTT. Pesawat nggawa 146 penumpang lan 6 awak pesawat. Ora ana kurban.
  • 1 Januari 2007, Adam Air Penerbangan 574, PK-KKW DHI-574, Boeing 737-400 Jakarta-Manado via Surabaya kang gawa 96 penumpang lan 6 awak pesawat, ilang ing perairan Majene, Sulawesi Barat. Pesawat remuk bisa ilang kendali lan nabrak segara. Sawentara iku, amung sapérangan cilik pérangan pesawat kang bisa tinemu. 102 penumpang lan awak pesawat ora tinemu. Penyebab kecelakaan kaya kang dibiwara déning Komisi Nasional Keselamatan Transportasi (KNKT) ya iku cuaca buruk, kerusakan ing piranti bantu navigasi Inertial Reference System (IRS), lan kegagalan kinerja juru anggegana sajrone ngadepi situasi darurat.
  • 7 Januari 2007, 16 juru anggegana Adam Air ngundurake diri amarga dhèwèké aji eleke standar keamanan lan sistem navigasi ing pesawat-pesawat kang dinilai kanti kualitas èlèk.[8] Adam Air banjur nuntut balik kabèh juru anggegana iki amarga kontrak kerja dhèwèké durung entek
  • 21 Fèbruari 2007, Adam Air Penerbangan KI 172, PK-KKV, Boeing 737-33A Jakarta-Surabaya kagelincir ing Papan Anggegana Juanda, Surabaya. Awak pesawat mlengkung nanging kabèh penumpang selamat.
  • 6 Maret 2007, pesawat Adam Air gagal lepas landas saka Papan Anggegana Juanda amarga roda ngarep rusak.
  • 24 November 2007, pesawat Adam Air jurusan Jakarta-Medan ngalami pecah ban.
  • 10 Maret 2008, pesawat Adam Air KI-292 Boeing 737-400 jurusan Jakarta-Batam kagelincir ing landasan Papan Anggegana Hang Nadim, Batam. Roda pendaratan pesawat tugel bisa ngantem landasan papan anggegana, saéngga nyebapake pesawat metu saka landasan nganti 75 mèter, kabèh penumpang slamet.

Gladri armada[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Maskapé penerbangan Indonésia