763

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Milénium: Milénium ping 1
Abad:
Dasawarsa:
Taun:

Taun 763 (DCCLXIII) iku taun umum sing diwiwiti dina Setu ing kalender Julian.

Prastawa[besut | besut sumber]

Miturut panggon[besut | besut sumber]

Kakaisaran Bizantium[besut | besut sumber]

  • Juni - Peperangan Anchialus: Kaisar Constantine V ngirim pasukan ekspedisi Bizantium (800 kapal lan 9.600 kavaleri) menyang Trakia, kanggo mbela kutha benteng Anchialus ing Pantai Segara Ireng. Sauntara kuwi, Telets, panguwasa (khagan) Kakaisaran Bulgaria, mblokir jalur gunung lan njupuk posisi ing dhuwur cedhak Anchialus. Sajrone serangan kavaleri, wong Bulgar dikalahake lan akeh sing dicekel; Telets bisa lolos. Konstantin mlebu Konstantinopel kanthi kemenangan, lan mateni kabeh tawanan.

Eropa[besut | besut sumber]

  • Agustus - Pasukan Bizantium nyerang Negara Kepausan, kanthi aliansi karo Raja Desiderius saka Lombard. Raja Pepin III campur tangan, lan miwiti rembugan antarane Lombard lan Paus Paulus I. Desiderius janji bakal mungkasi permusuhan, nanging kanthi syarat Pepin ngirim bali sandera Lombard sing dicekel wong Frank.[1]

Inggris[besut | besut sumber]

  • Ciniod I nggantosaken Bridei V, minangka raja Picts (Skotlandia modern).

Khilafah Abbasiyah[besut | besut sumber]

Kekhalifahan Abbasiyah ing sangisoré Al-Mansur (r. 754–775) kanthi warna ireng lan Emirat Córdoba kanthi warna putih
  • Ing taun 763 Al-Mansur ngirim pasukane kanggo ngalahake Al-Andalus kanggo kekaisaran Abbasiyah. Nanging panguwasa Abd al-Rahman I kasil mbela wilayahe. Al-Mansur mundur lan banjur fokus pasukane nyekel wilayah wetan kekaisarane ing tanah sing biyen dadi bagean saka Persia.[2]
  • 21 Januari - Peperangan Bakhamra: Tentara Abbasiyah ing pimpinan Isa ibn Musa ngalahake Alids, lan mungkasi kraman. Kekuwatan Dinasti Abbasiyah digabungake.

Asia[besut | besut sumber]

  • 17 Fèbruari - Pemberontakan An Lushan: Kaisar Shi Chaoyi gantung diri supaya ora dicekel pasukan Tang sing dikirim dening pemberontak Li Huaixian, mungkasi pambrontakan 7 taun nglawan Dinasti Tang ing China.
  • 18 Novèmber – Pasukan Kakaisaran Tibet, ing sangisoré Trisong Detsen, nguwasani ibukutha Tang ing Chang'an (Xi'an modern) suwene 15 dina.[3]

Amerika Tengah[besut | besut sumber]

  • 2 Juli - Yax Pasaj Chan Yopaat dadi panguwasa anyar ing negara kutha Maya Copán ing Honduras sawisé séda Kʼakʼ Yipyaj Chan Kʼawiil, sing wis mrentah wiwit taun 749. Yax Pasaj mrentah nganti taun 810.

Lair[besut | besut sumber]

Séda[besut | besut sumber]

  • 20 November - Domnall Midi, Raja Tinggi Irlandia
  • Bridei V, raja Picts
  • Fang Guan, kanselir Wangsa Tang (l. 697)
  • Jianzhen, biksu Budha Tionghoa (l. 688)
  • Shi Chaoyi, kaisar negara Yan (Anshi).
  • Wei Jiansu, kanselir Dinasti Tang (l. 687)

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "CATHOLIC ENCYCLOPEDIA: Pope Paul I".
  2. Wise Bauer, Susan (2010). The History of the Medieval World: From the Conversion of Constantine to the First Crusade. W. W. Norton & Company. kc. 369. ISBN 9780393078176.
  3. Beckwith 1987, p. 146