Xena

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Eris
Eris (centre) and Dysnomia (left of centre), taken by the Hubble Space Telescope.
Eris (Tengah) and Dysnomia (kiri dari tengah).
Teleskop luar angkasa Hubble.
Panemon
Panemu M. E. Brown,
C. A. Trujillo,
D. L. Rabinowitz[1]
Tanggal ditemokaké 21 Oktober 2003[1]
Penamaan
Penamaan MPC 136199 Eris
Nama alternatif 2003 UB313[2]
Kategori
planet minor
planet katai,
TNO,
plutoid,
dan SDO[3]
Adjektif Eridian
Epos 6 Maret, 2006
(JD 2453800.5)[4]
Aphelion 97,56 SA
14.60×109km
Perihelion 37,77 SA
5.65×109 km
Sumbu semi-mayor 67,6681 SA
10.12×109 km
Eksentrisitas 0,44177
Periode orbit 203.600 days
557 tahun
Kecepatan orbit rata-rata 3,436 km/s
Anomali rata-rata 197,63427°
Inklinasi 44,187°
Bujur node menaik 35,8696°
Argumen perihelion 151,4305°
Satelit 1
Ciri-ciri fisik
Jari-jari rata-rata 1.300 +200 -100 km[5]
Massa (1,67 ± 0,02)×1022 kg[6]
Gravitasi permukaan di khatulistiwa ~0,8 m/s²
Hari sideris > 8 h?
Albedo 0,86 ± 0,07
Suhu permukaan
   (sekitar)
min rata-rata maks
30 K 42,5 K 55 K
Magnitudo tampak 18,7
Magnitudo mutlak (H) −1,12 ± 0,01
Ukuran sudut 40 milli-arcsec[7]
Eris kados ingkang kapirsani para astronom kanthi bantuan teropong lintang.

Eris (nami resmi: 136199 Eris; sadèrèngipun kakenal mawi 2003 UB313 lan ugi Xena) punika setunggiling planet katai ingkang katemoaken ing dinten Jumat, 29 Juli 2005 déning tiga astronom saking Amérika Serikat, Profesor Mike Brown lan koleganipun saking Institut Teknologi California (Caltech), ingkang ugi nemoaken sapérangan obyék-obyék mèmper planet ing aréa Sabuk Kuiper.

Awalipun kaklaim déning panemunipun dados setunggiling planet (nanging status "planet katai" salajengipun katampi), Eris asrep sanget, kathah watunipun lan langkung ageng tinimbang Pluto. Eris dipunmangertos nggadhahi setunggil bulan, Dysnomia, ingkang katemoaken 10 September 2005.

Langkung ageng tinimbang Pluto[sunting | sunting sumber]

Eris nggadhahi dhiameter kirang langkung 3.000 kilometer, saéngga arupi obyék paling ageng ingkang katemoaken ing tata surya sasampunipun Neptunus kadhetéksi taun 1846. Eris ugi langkung ageng tinimbang Pluto, tilas planet paling alit ingkang katemoken taun 1930. Eris letipun méh 15 miliar kilometer (sangang miliar mil) utawi kirang langkung kaping tiganipun let Pluto saking srengéngé. Kabandhingaken Bumi, letipun 97 ping let Bumi-Srengéngé.

Péta papanipun Eris ing Péta astronomi

Eris punika benda paling tebih ingkang naté dipunmangertos kanggé ngiteri ing sedaya Srengéngé. Ukuranipun mungkin setunggal setengah langkung ageng saking Pluto. Obyék angkasa puniki katon sepisanan taun 2003. Eris katon mawi teleskop Samuel Oschin ing Observatorium Palomar lan teleskop 8m Gemini ing Mauna Kea, Hawaii. Sepisanan katon tanggal 21 Oktober 2003, nanging para astronom mboten mirsani malih ngantos 15 wulan salajengipun. Saweg tanggal 8 Januari 2005 Eris katon malih. Sasanèsipun Brown, panemu sanèsé inggih punika Chad Trujillo saking Observatorium Gemini ing Hawaii, lan David Rabinowitz saking Univérsitas Yale.

Eris katon langkung redup tinimbang Pluto amargi letipun kaping tiga langkung tebih. Menawi Eris wonten ing panggénanipun Pluto, Eris badhé katon langkung terang. Wiwit katemoaken, sebatan obyék puniki sebagai planet menjadi perdebatan.

Planet katai[sunting | sunting sumber]

Ing tanggal 24 Agustus 2006, para ilmuwan Persatuan Astronomi Internasional pungkasanipun mutusaken statusipun dados "planet katai" (dwarf planet). Sadèrèngipun klompok astronom sanès ugi sampun ngumumaken panemon obyék 2003 EL61, ingkang ukuranipun kirang langkung agengipun sami kaliyan Pluto. Planet énnggal puniki muteri bumi sepindhah saben 560 taun lan sapuniki arupi obyék paling tebih saking Bumi.[rujukan?]

Satunggiling seniman nggambaraken Eris lan katon Srengéngé ingkang tebih sanget dados latar wingkingipun

Ing wekdal 280 taun, letipun tumuju Bumi badhé sacelak Neptunus. Kados Pluto, permukaan Eris kakinten dipundhominasi déning metana. Eris ugi kapitados arupi bagéyan saking Sabuk Kuiper (Kuiper Belt), kawasan ing sistem solar njulur saking orbit Neptunus.

Dipunkinten wonten kirang langkung 100.000 obyék ingkang kakenal mawi obyék Sabuk Kuiper, salah setunggilipun inggih punika Pluto, saéngga sabagéyan ilmuwan ugi langkung nganggep status Eris dados obyék Sabuk Kuiper katimbang satunggiling planet. Nanging amargi ukuranipun ingkang ageng, dhiamateripun dugi 3.000 kilometer, wekdal katemoaken Brown wantun ngualifikasi obyék angkasa puniki planet. "Kula ngajeng-ngajeng puniki mboten kontroversial sanget, kados tiyang mitadosi Pluto punika planet," ngendikanipun. (sumber: National Geographic News, Detikcom, Kompas)

Mangga ugi pirsani[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Staff (2007-05-01). "Discovery Circumstances: Numbered Minor Planets". IAU: Minor Planet Center. http://www.cfa.harvard.edu/iau/lists/NumberedMPs.html. Retrieved 2007-05-05.
  2. ^ Staff (2004-02-29). "Minor Planet Designations". IAU: Minor Planet Center. http://www.cfa.harvard.edu/iau/MPDes.html. Retrieved 2007-05-05.
  3. ^ "List Of Centaurs and Scattered-Disk Objects". Minor Planet Center. http://cfa-www.harvard.edu/iau/lists/Centaurs.html. Retrieved 2008-09-10.
  4. ^ Asteroid Observing Services
  5. ^ John Stansberry, Will Grundy, Mike Brown, John Spencer, David Trilling, Dale Cruikshank, Jean-Luc Margot (2007). "Physical Properties of Kuiper Belt and Centaur Objects: Constraints from Spitzer Space Telescope". University of Arizona, Lowell Observatory, California Institute of Technology, NASA Ames Research Center, Southwest Research Institute, Cornell University. http://arxiv.org/abs/astro-ph/0702538v1. Retrieved 2007-05-18.
  6. ^ Michael E. Brown and Emily L. Schaller (2007). "The Mass of Dwarf Planet Eris" (abstract page). Science 316 (5831): 1585. doi:10.1126/science.1139415. PMID 17569855. http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/316/5831/1585.
  7. ^ Bertoldi F., Altenhoff W., Weiss A., Menten K. M., Thum C. (2006). "The trans-Neptunian object UB313 is larger than Pluto". Nature 439 (7076): 563–564. doi:10.1038/nature04494. PMID 16452973.
Tata Surya
8planet.jpg
Planet: Merkurius | Venus | Bumi | Mars | Yupiter | Saturnus | Uranus | Neptunus
Planet cilik: Ceres | Pluto | Eris
Liyane: Srengéngé | Satelit | Asteroid | Komet | Sabuk kuiper | Awan oort

#

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Xena&oldid=883796"