Pawon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sawijining pawon modèrn
Pawon ing dhaèrah Priangan ing taun 1920

Pawon sacara harafiah tegesé sawijining panggonan, biasané ing jero omah kanggo aktivitas ngolah lan nyadiakaké bahan panganan utawa pangan. Aktivitas iki diarani olah-olah utawa masak. Ananging tembung pawon bisa uga ngarujuk marang aktivitas iki, utawa asil saka aktivitas iki yakuwi panganan.

Wangun pawon[sunting | sunting sumber]

Kanthi tuwuhing budaya lan teknologi, wangun pawon tansah owah. Perencanaan pawon modèrn saiki mèlu prinsip segitelu sing nyatakaké yèn 3 fungsi utama pawon yakuwi panyimpenan (kaya kulkas), persiapan, lan masak. Prinsip iki nandhesaké supaya antara ktelu fungsi kasebut, ora silih ngalangi nanging uga let antara kaloroné ora pati adoh. Sawetara wangun pawon sing umum yakuwi

  • Kabèh fungsi ing dhuwur dipasang ing siji témbok saéngga segitiga iku dadi garis. Wangun iki kurang èfèktif nanging ngirit panggonan.
  • Wangun liya fungsi ing dhuwur, yaiku dipasang ing loro témbok sing adhep-adhepan.
  • Wangun pawon L, yakuwi alat-alat pawon dipasang ing pojoking rong témbok.
  • Wangun pawon U, yaiku mangon ing telung témbok.

Anakalané, pawon uga duwé papan kanggo mangan utawa sarapan.

Masakan pawon[sunting | sunting sumber]

Akeh masakan sing dhadi pangane wong Jawa mulai jaman kalabendhu. Pramila, kaca iki nyoba mitulungi panjenengan sakabeh kanggo ngangkat masakan tanah Jawa. tembung Pawon sejatiné nduwé arti "panggonan kanggo masak", yèn ing basa Indonesia yaiku dapur.

Panganan[sunting | sunting sumber]

Masakan Jawa[sunting | sunting sumber]

Masakan Padhang[sunting | sunting sumber]

Masakan Manado[sunting | sunting sumber]

Masakan Cina[sunting | sunting sumber]

Masakan Jepang[sunting | sunting sumber]

Uga delengen[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pawon&oldid=803524"