Sushi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Nigirizushi, sawijining jinis sushi

Sushi (鮨, 鮓, utawa padatan すし, 寿司?) yaiku panganan Jepang kang isiné sega kang dibentuk bareng karo lawuh (neta) awujud panganan laut, daging, janganan mentah utawa kang wis dimasak.[1] Sega sushi iku rasané rada kecut jalaran dibumboni karo campuran cuka, beras, uyah, lan gula.

Asal-usul tembung sushi yaiku saka tembung kahanan kanggo rasa kecut kang tinulis nganggo aksara kanji (酸し sushi?). Wiwitane, sushi ditulis nganggo aksara kanji 鮓 mujudake istilah kanggo salah sijining jinis cara ngawetake iwak diarani (魚醤 gyoshō?) kang ngolesi iwak nganggo uyah, bubuk ragi ( koji?) utawa ampas sake ( kasu?). Panulisan sushi nganggo aksara kanji 寿司 kang diwiwiti saka jaman Edo mujudake cara panulisan ateji (nulis nganggo aksara kanji) liyane kang unine padha.

Jinis-jinis sushi[sunting | sunting sumber]

Saperangan sushi kang kawentar yaiku nigiri, gunkan, norimaki, temaki, oshizushi, inari, chirashi.[2]

  • Nigiri

Nigiri mujudake sushi kang awujud sega kepel kang diwenehi neta (lawuh) iwak, kerang, lan sapanunggale ing ndhuwure. Cara mangan nigirizushi yaiku:

  1. Nigirizushi dipangan kanthi cara nyelupake bageyan neta ing kecap asin.
  2. Nigirizushi padatan dipangan muluk (nganggo tangan]], nanging bisa uga nganggo sumpit.
  3. Nigirizushi padatan dipangan sakemplokan.



Cathetan suku[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sushi&oldid=832203"