Uyah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Panen uyah ing tlatah Thailand

Uyah kuwi sajinis mineral sing asalé saka banyu segara. [1]Wanguné kristal werna putih, kerep diasilaké saka air laut nanging ana uga sing ditambang ing dharatandharatan. [1]Uyah biasané sumadya ing wangun kimia Natrium klorida (NaCl).[1] Uyah dibutuhaké déning awak manungsa, nanging yèn dikonsumsi sacara luwih-luwih bisa nyebabaké penyakitpenyakit tekanan darah tinggi.[1] Saliyané kanggo bumbu masak, uyah uga dianggo ngawètaké panganan.[1] Kanggo nyegah panyakit gondhok, uyah kudu ditambahi dat Iodium.[1]

Ing tlatah [Madura]] uyah kuwi dadi komoditi sing utama.[1] Uyah uga tinemu dibudidaya déning masyarakat ing pesisir segara Jawa yaiku sadawaning dalan Juwana - Rembang.[1]

Ing mangsa katiga / panas prodhuksi uyah kuwi akèh, amarga gawé uyah kuwi perlu ana panas srengéngé sing cukup.[2]

Uyah uga maragaké kripik pelem pakel luwih kempriyuk.[3]


Uyah segara

Kagunan[sunting | sunting sumber]

Saliyane bisa ngasinaké uyah uga bisa ngilangaké amisamis ing welut. [4]Carane welut kang isih urip ing plastik banjur diwénéhi uyah.[4] Banjur dijarké nganti welut mati.[4] Sawisé kuwi welut diresiki.[4]

  • Ngurangi rasa asin ing iwak asin.[4]

Iwak asin kang dikumbah nganggo banyu uyah bakal kurang rasa asiné. [4]Awit uyah kang némplék ing iwak bakal melu larut ing banyu uyah.[4]

Woh-wohan kang rasané kecut bisa diwuwuri uyah dhisik sadurungé digawé manisan. [4]Tujuwané supaya ngurangi kadar uyah dadi rada ora asin.[4]

  • Uyah bisa nggawé sayuransayuran ijo kang digodhog tetep duwé werna ijo[4]

Masak uyah karo banyu banjur campur sayuran ing banyu uyah. [4]Masak sayuran nganti mateng. Sayuran bakal tetep seger wernané ora alum.[4]

Sawise nanas dioncéki lan dijupuki matané, nanas banjur diléléti uyah.[4] Kanthi mengkono rasa gatel yèn mangan nanas bakal ilang.[4] Saliyané iku nanas bakal luwih legi rasané, tenggorokan uga ora bakal gatel manéh.[4]

  • Tamba lara untu[4]

Yèn lara untu bisa ditambani nganggo uyah.[4] Carane banyu anget kang dicampur uyah lan diudheg nganti rata banjur dianggo kemu.[4] Yèn kulina kemu nganggo banyu uyah uga bisa ngilangaké bau mulut.[4]

Carané banyu anget kang wis diwadhahi émbér banjur dicampur karo uyah.[4][4] Sawisé iku sikil kang krasa pegel banjur direndem ing banyu uyah mau.[4] Banjur rendem sikil manéh ing banyu anyep. [4]Baléni terus, sawisé iku rasa pegel-pegel ing sikil bakal ilang.[4]

Noda getih angél banget diilangi, apamanéh yèn wis garing. [4]Uyah bisa ngilangaké noda getih ing kain. [4]Kain kang kena noda getih banjur dikum utawa direndem ing banyu uyah.[4] Sawise iku banjur dikumbah nganggo sabun utawa deterjen. Yen durung patiya ilang bisa dikucek manéh supaya ilang nodané.[4]

  • Nyegah iwak kanthil ing wajan[4]

Yen iwak digoréng ing wajan lan iwak mau kanthil bakal ndadékaké kulit iwaké nglothok lan goréngan iwak banjur katon ora sedhep manéh yen disawang.[4] Cara ngatasiné yaiku nggoréng iwak nganggo téflon, ananging yèn ora nduwe téflon ana cara liyané.[4] Wajan kang kanggo nggoréng iwak digosok dhisik nganggo uyah lagi disokaké lenga kang kanggo nggoréng. [4]Kanthi cara iki iwak bakal ora kanthil ing wajan.[4]

  • Ngilangaké rasa panas ing kulit[4]

Sawisé ngiris lombok biyasané kulit tangan krasa panas. [4]Iki kang diarani wedangen.[4] Carané nambani yaiku tangan diwijiki nganggo banyu uyah nganti resik kalebu ing lekitan-lekitan driji. [4]

Cara Ngawe uyah ing dhaerah Pantura
  • Ngurangi rasa pedhes[4]

Yen keceplus lombok bisa uga ditambani nganggo uyah, carané uyah diemut ing ilat.[4] Uyah bisa ngurangi rasa pedhes kang disebabaké lombok. [4]

Industri[sunting | sunting sumber]

Industri kimia kang mupangatake garam utawa sodiun klorida utawa garam dapur kanggo bahan bakuné diarani industri khlor alkali. [5] Industri iki nduwéni prodhuk khlorin (Cl2) lan sodium hidroksida (NaOH), kang uga dibutuhaké industri liyane kayata industri pulp lan kertas, tekstil, déterjén, sabun, lan pangolahan. banyu limbah.[5] Teknologi mutakhir kang digunakaké ing industri khlor alkali kanggo ngasilaké produk-produk iku yaiku elektrolisa larutan garam (brine).[5] Teknologi iki digunaké awit uyah regané luwih murah, luwih murni, tekanan lan temperatur luwih sithik.[5]

Chatetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (id)http://www.suaramerdeka.com(dipunundhuh tanggal 4 Mei 2011)
  2. ^ (id)http://www.khususpendidikan.co.cc(dipunundhuh tanggal 4 Mei 2011)
  3. ^ (en)http://eprints.umm.ac.id(dipunundhuh tanggal 4 Mei 2011)
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as (id)http://www.tabloidnova.com(dipunundhuh tanggal 4 Mei 2011)
  5. ^ a b c d (id)http://www.unri.ac.id/(dipunundhuh tanggal 4 Mei 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Uyah&oldid=839732"