Narayana

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Narayana
Artikel iki minangka bagéyan saka sèri
Susastra Hindhu
aum symbol
Veda
Rgveda · Yajurveda
Samaveda · Atharvaveda
Pamérangan Veda
Samhita · Brahmana
Aranyaka  · Upanisad
Upanishad
Aitareya  · Bṛhadāraṇyaka
Īṣa  · Taittirīya · Chāndogya
Kena  · Muṇḍaka
Māṇḍūkya  ·Praśna
Śvetaśvatara
Wedangga
Śikshā · Chanda
Vyakarana · Nirukta
Jyotisha · Kalpa
Itihasa
Mahabharata · Ramayana
Susastra liyané
Smrti · Purana
Bhagavad Gita · Sutra
Pancaratra · Tantra
Kumara Vyasa Bharata · Stotra
Hanuman Chalisa · Ramacharitamanas
Shikshapatri · Vachanamrut
Deleng uga
Mitologi
Kosmologi
Déwa-Dèwi
Portal Hindhu

Narayana utawi Narayan inggih punika minangka nama wonten ing basa Sanskerta ingkang katujokaken kanggé nyebut Wisnu, lan wonten ing kathah basa daérah kontemporer nama India umum. Narayana ugi dipunidéntifikasi minangka Purusha. Wonten ing sapérangan sastra Purana wonten pamanggih ingkang béda ingkang kagayut kaliyan Narayana. Wonten ing Kurma Purana piyambakipun dipunidentifikasikaken kaliyan Brahman lan Krishna-Wisnu, ananginng wonten ing Brahma Purana Vaivarta Narayana dipunanggep béda saking Krishnalan ugi dipunanggep minangka bagéyan saking Krishna.[1]

Narayan inggih punika salah satunggal saking kathah nama Gusti, kados ingkang kamot wonten ing salabeting Weda. Krishna inggih punika inkarnasi saking Brahman kados ingkang dipunsebut wonten ing kitab Mahabharata, ugi kagungan kathah nama. Maharsi Bhisma, simbah kakung saking Pandawa lan Kurawa, saking nginggil papan pasédanipun wonten ing padang Kurusetra, mbangsuli pitakénanipun Yudhistira babagan Gusti, nyebutaken 1000 nama Gusti minangka Sahastranam Wisnu. Ing mriki, Sri Kresna jumeneng minangka Gusti wonten ing wujud manungsa ing sangajenging Bhisma. Nama kaping 244 wonten ing Sahastranam Wisnu inggih punika Narayana, Hrsikesa, Kesawa, Madhawa, Achuta ing pundi nama-nama kasebut sampun dipunginakaken Arjuna kanggé nyebut Sri Kresna wonten ing Bhagawad Gita. Intinipun inggih punika boten wonten bédanipun antawising Kresna kaliyan Narayana. Saben nama minanka sipat-sipat Gustikados ingkang sami kita kenal.

Wonten ing Mahabharata Krishna asring dipunsebut minangka Narayana lan Arjuna minangka Nara.[2] Èpik punika ngidéntifikasi kekalihipun wonten ing bentuk jamak 'Krishna', utawi minangka bagéyan saking inkarnasi Wisnu sadèrèngipun, ngéngeti bilih idéntitas mistis kekalihipun minangka Nara-Narayana.[3]

Ètimologi[sunting | sunting sumber]

Wonten ing basa Sanskerta, 'Naara' minangka nama sanès saking toya . Wonten ing basa Sanskerta, nama ingkang sanès kanggé tirta inggih punika 'Naara'. Mahadéwa Wisnu ingkang papan istirahatipun ('Ayana') inggih punika 'Naara' amargi punika dipunsebut Naarayana. "Naara" ugi ateges éntitas gesang (Jiwa). Amargi punika, makna sanès saking Naarayana inggih punika 'papan ngaso kanggé sedaya éntitas gesang'. Hubungan caket Narayana kaliyan tirta ngandharaken penggambaran Narayana wonten ing seni Hindu saweg jumeneng utawi lenggah wonten ing samudra. Pengejawantahan ingkang wigati saking Narayana inggih punika "Maha Dados ingkang minangka dhasar saking sedaya tiyang".[4]

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Raghavan, V. (1982). International Sanskrit Conference v.4. The Ministry. ISBN Page 142. http://books.google.ie/books?id=aT49AAAAIAAJ&q=Narayana+sri+Bhagavan+svayam&dq=Narayana+sri+Bhagavan+svayam&client=firefox-a&pgis=1.
  2. ^ Vaisnavism Saivism and Minor Religious Systems, Ramkrishna Gopal Bhandarkar. Published by Asian Educational Services, p.46.
  3. ^ Hiltebeitel, Alf (1990). The ritual of battle: Krishna in the Mahābhārata. Albany, N.Y: State University of New York Press. ISBN 0-7914-0249-5. p61
  4. ^ Harivansh, Adhyay 88 shlock 44, also, Manu Smruti 1:10 " The Law Code of Manu", Published by Oxford University Press, ISBN 0-19-280271-2, page 11

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Awatara Wisnu HinduSwastika.svg
Matsya | Kurma | Waraha | Narasinga | Wamana | Parasurama | Rama | Kresna | Baladewa (Balarama) | Buddha | Kalki
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Narayana&oldid=882209"