Kalki

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kalki
Kalki.jpg
Gelar sebagai Awatara Wisnu kang negakake kabecikan
ing pungkasan Kaliyuga (zaman kagelapan)
Dewanagari: कल्कि
Golongan: Awatara Wisnu
Gegaman: Pedang
Wahana: Kuda putih

Wonten ing agama Hindu, Kalki (Dewanagari: कल्कि,IASTKalki,;  ugi dipunserat minangka Kalkin saha Kalaki) inggih punika awatara Wisnu ingkang angka sedasa utawi ingkang pungkasan, ingkang samangké bakal tumeka wonten ing pungkasaning jaman Kali yuga.[1] Asma Kalki asring dipunsebut minangka ewah-ewahanipun kanggé wekdal kaliyan keabadian. Manéka warna tradisi kangungan manéka warna kapitadosan saha pamikiring babagan kapan, kados pundi, wonten pundi, saha kénging punapa Kalki bakal medal. Penggambaran ingkang umum babagan Kalki, Beliau inggih punika awatara ingkang nitih turangga putih (manéka sumber nyébataken nama turangganipun Devadatta [anugerah (dewa Hindu saha dipunlukisaken minangka turangga ingkang saged mabur). Kalki kagungan pedang ingkang dipunginakaken kanggé mbrasta angkara murka saha iblis Kali, sabibaripun saged nengenaken malih dharma saha miwiti jaman enggal.[2]

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Tembung kalki asring minangka sawijining kiasan saking "kekekalan" utawi "wekdal". Asal muasalipun nama kasebut dipunprakirakaken saking tembung "kalka ingkang ngemu teges "reged", utawi "nistha" saha amargi punika "Kalki" ateges "Pambrasta angkara murka". Wonten ing bahasa Hindi, kalki avatar ateges "inkarnasi ing masa ingkang badhé kalampahan".[3]

Ramalan Babagan Kalki[sunting | sunting sumber]

Salah satunggaling sumber ingkang kapisan nyebutaken tembung Kalki inggih punika Wisnupurana, ingkang dipunduga medal sabibaripun masa "Kerajaan Gupta" antawis abad ke-7 SM. Wisnu inggih punika dewa pamelihara saha palindung, salah satunggal saking Trimurti, saha minangka panengah ingkang nimbang pancaipta saha pamralina. Kalki ugi wonten ing salah satunggal saking 18 kitabPurana ingkang utama, Agnipurana. Kitab Purana ingkang ngamot mliginipun babagan Kalki inggih punika Kalkipurana. Wonten ing kitab kasebut karembag kapan, wonten ing pundi, kados pundi, sarta kenging punpa Kalki Awatara njalma.[4]

Penafsiran babagan ramalan Kalki[sunting | sunting sumber]

Kanthah panulis ing masa pun ika ingkang nyobi gayutaken tokoh wonten ing sajarah punika kaliyan Kalki. Pétungan tradhisional babagan wekdal jaman Kaliyuga inggih punika antawis 432.000 taun[5] saha kawiwitan taun 3102 SM,[6] damel pamanggih-pamanggih kasebut boten gampilo dipuntampi. Kathah sarjana kadosta Sri Yukteswar Giri saha David Frawley ingkang suka pamanggih bilih wonten siklus pertengahan wonten ing siklus 432.000 taun.[7][8]

  • Shree Veera Brahmendra Maha Swami, nyerat "Divya Maha Kala Jnana" (Pengetahuan Suci babagan Wekdal) antawis 1000 taun kapengker, "mengklaim" bilih Kalki badhé medal nalika Bulan, Matahari, Venus, saha Yupiter wonten ing garis lurus; manéka kadadéan boten langka saha ingkang salajengipun kaduga badhé kadadéan nalika taun 2012 utawi langkung.[9]
  • Pandit Ved Prakash Upadhyay suka pamanggih wonten ing bukunipun Kalkii Autar aur Muhammad Sahib bilih Muhammad cocok kaliyan sedaya ramalan babagan Kalki.[10] The book Muhammad in the Hindu Scriptures claims Muhammad to be Kalki based on research from all Vedas, Puranas and Upanishads.[11][12] Ananging boten wonten kutipan ing Kalkipurana utawi Purana sanésipun ingkang mbandingaken Muhammad kaliyan Kalki saha pamanggih kasebut boten dipunsarirai amargi dipunanggep minangka kebetulan.
  • Wonten bukunipun kanthi judul The Aquarian Message, Samael Aun Weor ngeklaim bilih piyambakipun minangka Kalki awatara.[17]
  • Wonten ing buku The Avatar of What Is oleh Carolyn Lee PhD dan Holy Madness déning Georg Feuerstein, nedahaken bilih Adi Da inggih punika Kalki awatara.[18]
  • Wonten ing Dasam Granth, Guru Gobind Singh nyerat bilih Kalki inggih punika Vivek Buddhi (pikiran landhep saha spiritual) inggih punika Gurmat. Nalika dosa-dosa (Manmatt/Manmukhs) wonten, nanging hanya Gurmat ingkang saged nyirnakaken sedaya Manmatt ing bumi punika
  • Bhagavan Sri Swamini Jai Sathya ingkang sadéréngipun dipunkenal minangka Sri Suryanarayana Jayanthi Kumaraswami nedahaken bilih Kalki awatara sampun mijil ing bumi. Swamiji suka pamanggih bilih Kalki awatara badhé medal kanthi wujud sawijining wanodya ingkang nitih turangga pethak, ngasta pedang kanggé ngresikaken kanisthan saha maringi piwulang Kabecikan dhumateng sedaya manungsa.


Pirsani Ugi[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) Dharam Vir Singh (Alih Basa Dening I. G. A. Dewi Paramitha, S. S. (2006). Hinduisme Sebuah Pengantar. Surabaya: Penerbit Paramita.
  2. ^ (id)[1](dipunundhuh tanggal 11 November 2012)
  3. ^ (id) I Ketut Sukartha, dkk. (2003). Agama Hindu untuk SLTP Kelas 3ISBN: 979-571-020 6 (jilid 1). Denpasar: Penerbit Ganeca Exact.
  4. ^ (id)[2](dipunundhuh tanggal 11 November 2012)
  5. ^ Bhaktivedanta VedaBase
  6. ^ The Indus Script and the Rg-Veda, Page 16, By Egbert Richter-Ushanas, ISBN 81-208-1405-3
  7. ^ The Holy Science, by Jnanavatar Swami Sri Yukteswar Giri, Yogoda Sat-Sanga Society of India, 1949
  8. ^ Astrology of the Seers, Lotus Press, Twin Lakes, Wisconsin ISBN 0-914955-89-6
  9. ^ Hindu Prophecies: Translations from the Kalkii Purana
  10. ^ Kalkii Avatar Aur Muhammad Sahib, Pundit Ved Prakash Upadhyay, 1969 and 1970
  11. ^ Muhammad in the Hindu Scriptures, Pundit Ved Prakash Upadhyay, Islamic Book Trust, pp. 43-71
  12. ^ "A reference from bhavishya purana and atharva veda"
  13. ^ Momen, Moojan (1990). "Hindu Prophecies". Hinduism and the Bahá'í Faith. Oxford: George Ronald. ISBN 0-85398-299-6. http://bahai-library.com/books/hinduism/ch4.htm.
  14. ^ Buck, Christopher (2004). "The eschatology of Globalization: The multiple-messiahship of Bahā'u'llāh revisited". In Sharon, Moshe. Studies in Modern Religions, Religious Movements and the Bābī-Bahā'ī Faiths. Boston: Brill. pp. 143–178. ISBN 90-04-13904-4. http://bahai-library.com/pdf/2010_06/buck_eschatology_globalization.pdf.
  15. ^ The Baha'i Faith in India: A Developmental Stage Approach by William Garlington, Occasional Papers in Shaykhi, Babi and Baha'i Studies, No. 2 (June, 1997)
  16. ^ Juergensmeyer, Mark (2006). Oxford Handbook of Global Religions. Oxford: Oxford University Press. p. 520. ISBN 978-0-19-513798-9, ISBN (Ten digit): 0195137981. http://books.google.com/books?id=lQMurMhRtfIC&pg=PA520&lpg=PA520&dq=mirza+ghulam+ahmad+and+kalki&source=web&ots=U9KkJuucTS&sig=G7Yri05Mxusy3JGIlP-mGej9oJM&hl=en#PPA520,M1.
  17. ^ Samael Aun Weor (2004) [1960]. The Aquarian Message: Gnostic Kabbalah and Tarot in the Apocalypse of St. John. Glorian Publishing. pp. 224. ISBN 0-9745916-5-3.
  18. ^ Carolyn Lee (2007). The Avatar of What Is: The Divine life and Work of Adi Da. Dawn Horse Press. pp. 122. ISBN 1-55778-250-4.Georg Feuerstein (2006) [1991]. Holy Madness: The Shock Tactics and Radical Teachings of Crazy-Wise Adepts, Holy Fools, and Rascal Gurus. Paragon House. pp. 189. ISBN 978-1-57097-233-1.
  19. ^ Sri Kalki Peedum Society, was official founded on 22d July 1998 when it was registered under the Registry of Societies (Singapore).
  20. ^ Guru Sri Kalki Jothi Biography, The biography of Sri Kalki states that his devotees regard him as their Kalki avatar.

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Kalki
Sebelumnya:
{{{sadurungé}}}
Awatara Wisnu
terakhir
Berikutnya:
{{{sawisé}}}


Awatara Wisnu HinduSwastika.svg
Matsya | Kurma | Waraha | Narasinga | Wamana | Parasurama | Rama | Kresna | Baladewa (Balarama) | Buddha | Kalki


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kalki&oldid=865265"