Jyotisha

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Salah satunggaling buku bab Jotisha
Artikel iki minangka bagéyan saka sèri
Susastra Hindhu
aum symbol
Veda
Rgveda · Yajurveda
Samaveda · Atharvaveda
Pamérangan Veda
Samhita · Brahmana
Aranyaka  · Upanisad
Upanishad
Aitareya  · Bṛhadāraṇyaka
Īṣa  · Taittirīya · Chāndogya
Kena  · Muṇḍaka
Māṇḍūkya  ·Praśna
Śvetaśvatara
Wedangga
Śikshā · Chanda
Vyakarana · Nirukta
Jyotisha · Kalpa
Itihasa
Mahabharata · Ramayana
Susastra liyané
Smrti · Purana
Bhagavad Gita · Sutra
Pancaratra · Tantra
Kumara Vyasa Bharata · Stotra
Hanuman Chalisa · Ramacharitamanas
Shikshapatri · Vachanamrut
Deleng uga
Mitologi
Kosmologi
Déwa-Dèwi
Portal Hindhu

Jyotisha (jyotiṣa, wonten ing Basa Hindi, lan wonten ing Basa Inggris: Jyotish) inggih punika ilmu astrologi wonten ing Hindu, ingkang minangka salah satunggal saking bagéyan saking Wedangga, lan ugi dipunkenal minangka salah satunggaling ilmu perlintangan kuno ingkang paling sepuh, ingkang maringi pangaruh tumrap ilmu-ilmu perlintangan ingkang sanès ing India.

Ugi dipunkenal minangka Astrologi Hindu', énggal-énggal punika 'Vedic astrologi, punika kagungan 3 cabang:[1]

  • Siddhānta: Astronomi India.
  • Saṁhitā: Astrologi Duniawi mrakirakaken prastwa-prastawa wigati ingkang gegayutan kaliyan negara-negara kados perang, gempa bumi, prastawa politik, posisi kauangan, griya lan bab-bab ingkang kagayut konstruksi ( Vastu Sastra), kéwan, pratandha, lsp.
  • Horā: astrologi prediktif kanthi rinci.

Landasan astrologi Hindu inggih punika pamanggih bandhu saking Weda (suci), ingkang minangka hubungan antawising Makrokosmos lan mikrokosmos. Praktèk utamanipun gumantung kaliyan zodiak sidereal, ingkang béda saking zodiak tropis ing kang dipunginakaken wonten ing Barat (Helenistik) astrologi wonten ing sawijining ayanāṁśa panyesuaian dipundamel kanggé sidereal wekdal saking vernal equinox. Astrologi Hindu nyakup sapérangan ingkang kagungan kahanan sub-sistem interpretasi lan prèdiksi kaliyan unsur ingkang boten kapanggihaken wonten ing astrologi Helenistik, kados sistem saking lunar mansion s ( Nakṣatra).

Astrologi minangka aspèk wigati ing kathah bab pagesangan umat Hindu. Wonten ing budaya Hindu, bayi ingkang nembé kanthi tradisional dipunsukani nama adhedhasar grafik jyotiṣanipun, lan konsèp astrologi ingkang rumesep ing organisasi kalénder lan dinten libur sarta ing kathah bidang pagesangan, kados wonten ing anggénipun damel keputusan kanggé mendhet dinten palakrama, mbikak bisnis, lan pindhah griya énggal. Astrologi tetep njagi posisi antawising ilmu-ilmu modérn India.[2]Sasampuning penilaian saking Pengadilan Tinggi Andhra Pradesh wonten ing taun 2001, sapérangan universitas India nawakaken gelar wonten ing bidang astrologi.[3]

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Dhaptar buku ing ngandhap punika minangka buku kanthi basa asing, mayoritas kanthi Basa Inggris.

  • "27 Celestial Portals", Trivedi, Lotus Press, Twin Lakes, Wisconsin, ISBN 0-940985-84-5
  • "A Textbook of Varshaphala: Vedic Astrology Technique of Annual Horoscopy", Dr. K S Charak, Uma Publications, New Delhi, India, ISBN 81-901008-1-5
  • "Applications of Yogini Dasha for Brilliant Predictions", Rajeev Jhanji and N.K. Sharma, Systems Vision, New Delhi, India, ISBN 81-86374-00-0
  • "Astrology of the Seers", Frawley, Lotus Press, Twin Lakes, Wisconsin, ISBN 0-914955-89-6
  • "Dots of Destiny: Applications of Ashtakvarga", Vinay Aditya, Systems Vision, New Delhi, India, ISBN 81-86824-04-9
  • "Elements of Vedic Astrology", Dr. K S Charak, Uma Publications, New Delhi, India, ISBN 81-901008-0-7
  • "Essentials of Medical Astrology", Dr. K S Charak, Uma Publications, New Delhi, India, ISBN 81-901008-3-1
  • "Fundamentals of Vedic Astrology, Vedic Astrologer's Handbook Vol. 1", Behari, Lotus Press, Twin Lakes, Wisconsin, ISBN 0-940985-52-7
  • "Introduction to Vedic Astrology" By Pundit. Sanjay Rath
  • "New Techniques of Prediction", Vols. 1 & 2, H.R. Seshadri Iyer, Rohini Printers, Bangalore, India, 1963
  • "Key of Life: Astrology of the Lunar Nodes", Trivedi, Lotus Press, Twin Lakes, Wisconsin, ISBN 0-940985-33-0
  • "Ayurvedic Astrology: Self Healing Through the Stars", Frawley, Lotus Press, Twin Lakes, Wisconsin, ISBN 0-940985-88-8
  • "Light on Life: An Introduction to the Astrology of India", de Fouw and Svoboda, Lotus Press, Twin Lakes, Wisconsin, ISBN 0-940985-69-1
  • "Myths and Symbols of Vedic Astrology", Behari, Lotus Press, Twin Lakes, Wisconsin, ISBN 0-940985-51-9
  • "Nakshatras: The Lunar Mansions of Vedic Astrology", Harness, Lotus Press, Twin Lakes, Wisconsin, ISBN 0-914955-83-7
  • "Planets in the Signs and Houses: Vedic Astrologer's Handbook Vol. 2", Behari, Lotus Press, Twin Lakes, Wisconsin, ISBN 0-940985-53-5
  • "Systems' Approach for Interpreting Horoscopes", Third Revised Edition, 2002, V.K.Choudhry, Sagar Publications, New Delhi, India. ISBN 81-7082-017-0.
  • "Predictive Techniques in Varshaphala: Annual Horoscopy", Dr. K S Charak, Uma Publications, New Delhi, India, ISBN 81-86824-03-0
  • "Subtleties of Medical Astrology", Dr. K S Charak, Uma Publications, New Delhi, India, ISBN 81-901008-5-8
  • "Surya The Sun God", Dr. K S Charak, Uma Publications, New Delhi, India, ISBN 81-901008-2-3
  • "Yogas in Astrology", Dr. K S Charak, Uma Publications, New Delhi, India, ISBN 81-901008-4-X
  • "Surya The Sun God", Dr. K S Charak, Uma Publications, New Delhi, India, ISBN 81-901008-2-3
  • "Yogas in Astrology", Dr. K S Charak, Uma Publications, New Delhi, India, ISBN 81-901008-4-X

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ triskandham jyautiṣam horā ganitam samhiteti ca BPHS 1.2
  2. ^ "In countries such as India, where only a small intellectual elite has been trained in Western physics, astrology manages to retain here and there its position among the sciences." David Pingree and Robert Gilbert, "Astrology; Astrology In India; Astrology in modern times" Encyclopædia Britannica 2008
  3. ^ Mohan Rao, Female foeticide: where do we go? Indian Journal of Medical Ethics Oct-Dec2001-9(4), issuesinmedicalethics.org; T. Jayaraman, A judicial blow, Frontline Volume 18 – Issue 12, Jun. 09 – 22, 2001 hinduonnet.com
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jyotisha&oldid=843405"