Lèmpèng tèktonik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Prakata[sunting | sunting sumber]

Lèmpèng tektonik lan arah obahé
Tectonics plates (preserved surfaces)

Lèmpèng tèktonik iku bagéyan-bagéyan kerak bumi sing ngambang ing dhuwur lapisan lembèk (kaya ès krim) sing umum diarani astenosfer. Bagéyan-bagéyan lèmpèng iku obah sacara bébas, bisa silih gèsèk utawa silih dhesek. Gèsèkan utawa surung-surungan ing antara lèmpèng iku sing umum gawe lindhu tektonik.

Teori lèmpèng tektonik iki dimunculaké Alfred Wegener ing bukuné The Origin of Continents and Oceans (1915) sing nyebut yèn lèmpèng-lèmpèng sing gawé kerak bumi iku sakjané ngambang ing dhuwur lapisan lembèk tur obah terus-terusan (Teori continental drift), wates saben lèmpèng iku tandané yaiku ing jalur gunung geni donya.

Lèmpèng tektonik iku wujudé ana 2 yaiku kerak samudra lan kerak bawana sing loro-loroné mbentuk kerak bumi.

Lèmpèng-Lèmpèng Tektonik[sunting | sunting sumber]

Ana 7 lèmpèng tektonik utama sing mbentuk kerak bumi yaiku:

  1. lèmpèng Afrika
  2. Antartika
  3. Australia
  4. Eurasia
  5. Amerika lor
  6. Amerika kidul lan
  7. Pasifik

Saliyane iku isih ana lèmpèng-lèmpèng liya sing luwih cilik antarane:

Patemon Antar Lèmpèng Tektonik[sunting | sunting sumber]

Ana telu wujud patemon utawa interaksi antar lèmpèng-lèmpèng tektonik yaiku:

Sing ndrawasi iku sing konvergen.