Kitin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Struktur molekul Kitin

Campbell, NA; Reece JB; Mitchell LG. Biologi (Edisi ke-5, Jilid 1, diterjemahkan oleh R. Lestari dkk. ed.). Jakarta: Erlangga. pp. hlm. 69-70. ISBN 9796884682. </ref> Kitin inggih punika polisakarida struktural ingkang dipunginaakén kanggè nyusun eksoskleton saking artropoda sérangga, laba-laba, krustasé, lan kèwan-kèwan sanès séjenis). [1]

Structure of the chitin molecule, showing two of the N-acetylglucosamine units that repeat to form long chains in β-1,4 linkage.

Kitin inggih punika polisakarida struktural kaperang saking monomèr gula amino, dipunmangèrtosi ing katah dinding sèl fungsi saha eksoskeleton sédaya artropoda. [2] Kitin murni sami kaliyan wacucal, ananging badhè ngèras ménawi dipunlapisi nganggè uyah kalsium karbonat.[1] Kitin bentuk serat mirip selulosa ingkang boten saged dicerna dening vertebrata. [3]

Kitin inggih punika polimeringkang sanget ngelimpah ing laut. Ananging ing kalimpahan ing donya punika, kitin manggeni posisi kaping kalih ingkang saksampunipun selulosa. [3]punika amergi kitin sagen dipuntemuake ing pinten-pinten organisme eukariotik kagolong serangga, moluska, krustase, fungi, alga, lan protista. [4]

Saccharomyces cerevisiae (di bawah mikroskop DIC) memiliki dinding sel terbuat dari kitin

Kitin ing Cendawan[sunting | Sunting sumber]

Kitin inggih punika komponen struktural utam dinding sel khamir lan cendawan berfilamen. [5] Jumlah kitin ing khamir saha cendawan berfilamen cekap tebih ingkang benten.[5] Kitin pada khamir Saccharomyces cerevisiae nyapai 1-2% saking bobot garing dinding sel, ananging proporsi ing cendawan berfilamen bervariasi antawis 10-30% saking bobot garing dinding sel. [5]

Kitin sintase[sunting | Sunting sumber]

Kitin sintase inggih punika gabungan saking pinten-pinten enzim ingkang dipunginaaken dening sedaya organisme ingkang ngasilaken kitin kangge bentuk polimer saking rantai beta 1-4 N-asetilglukosamin.[rujukan?] Kemiripan enzim kitin sintasepunika ing organisme nunjukaken wontenipun kesamaan nenek moyang organisme eukariotik.[rujukan?] Enzim kitin sintase wonten ing membran sel saha persimpangan membran pramila monomer N-asetilglukosamin saged dipuntambahaken bentuk polimer ingkang dipuntransportasiaken ngelampahi membran.[rujukan?] Analisis filogenetik nunjuaken menawi kitin sintase ngasilaken kitin ing pinten-pinten panggenan sel saha kangge pinten-pinten fungsi.[rujukan?] amergi suatu organisme saged gadahi pinten-pinten jenis enzim kitin sintase.[rujukan?]

Kitosan[sunting | Sunting sumber]

Kitosan (Basa Inggris: Chitosan), ingkang sepisan dipuntemuaken dening Rouget pada 1859, adalah biopolimer polisakarida wigati lan sanget katah.[rujukan?] Kitosan dipunhasilaken dening deasetilasi molekul basa N (nitrogen) parsial ing kitin, ingkang secara komersil diekstrak saking wacucal urang lan kerang.[rujukan?] Deasetilasi kasebut ngelajengaken secara enzimatis dipunbantu dening kitin deasetilase (EC 3.5.1.41).[6]

Polimer kitosan saged bentuk saking pinten-pinten tingkat deasetilasi.[rujukan?] Kitosan secara alami dipuntemuaken ing dinding sel fungi kelas Zygomycetes lan la kutikula serangga.[rujukan?]Informasi ngenai peran biologis kitosan angsal saking penelitian ginaaken model khamir Saccharomyces cerevisiae.[6] [7]

Produksi komersial lan kegunaanipun[sunting | Sunting sumber]

Kitosan dipunproduksi secara komersil ing skala ageng ing pinten-pinten belahan donya, kayata Jepang, Amerika Utara, Polandia, Italia, Rusia, Norwegia, lan India.[rujukan?] katah pandangaon kangge kitosan dipunpicu fakta keunikan karakteristik biologisnya kayata biodegradabilitas, biokompabilitas, lan boten beracun, pramila menika aplikasi ing sedaya bidang.[rujukan?] menawinipun katah ing alam, anaging mupangatipun kitosin ingkang enggal ngerembag ing kalih dekade pungkasan.[rujukan?] sakmenika kitosan katah ingkang dipunginaaken ing bidang pangan, farmasi, medis, tekstil, pertanian, lan industri sanesipun tuladhane purifikasi limbah.[rujukan?]

Cathetan Suku[sunting | Sunting sumber]

  1. ^ a b Kitin kagolong homopolisakarida linèar ingkang kasusun rèsidu N-asetilglukosamin ing rantai bètha saha gadahi monomèr arupa molékul glukosa kaliyan cabang ingkang ngandut nitrogèn. [1]
  1. ^ Nelson, DL; Cox MM (2004). Lehninger Principles of Biochemistry (Fourth Edition ed.). New York: W.H. Publisher. pp. hlm. 251.
  2. ^ (id)Campbell,Neil A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:A-18)
  3. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Lehninger
  4. ^ Durkin CA, Mock T, Armburst EV. 2009. Chitin in diatoms and its association with the cell wall. Eucaryotic Cell 8:1038-1050.
  5. ^ a b c Hagen, S; Marx F, Ram AF (2007). "The antifungal protein AFP from Aspergillus giganteus inhibits chitin synthesis in sensitive fungi" (pdf). Appl Environ Microbiol 8-73 (7): 2148-2134. doi:10.1128/AEM.02497-06. http://aem.asm.org/cgi/reprint/73/7/2128?maxtoshow=&hits=10&RESULTFORMAT=&fulltext=The+Antifungal+Protein+AFP+from+Aspergillus+giganteus&searchid=1&FIRSTINDEX=0&resourcetype=HWCIT.
  6. ^ a b Baker, LG; Specht CA, Donlin MJ (2007). "Chitosan, the deacetylated form of chitin, is necessary for cell wall integrity in Cryptococcus neoformans" (pdf). "Eukaryotic Cell" 6 (5): 855-867. doi:10.1128/EC.00399-06.
  7. ^ Raafat D, von Bargen K, Haas A, Sahl HG. 2008. Insights into the mode of action of chitosan as an antibacterial compound. Appl Environ Microbiol 74:3764-3773
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kitin&oldid=835016"