Bom

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bom Mk-84.
Jeblugan bom ing sadhuwuring USS Enterprise.
Replika bom pipa.

Bom iku alat sing ngasilaké jeblugan sing ngetokaké ènèrgi gedhé lan cepet. Jeblugan sing diasilaké nyebabaké karusakan marang barang mati lan barang urip ing saubengé, sing diakibataké déning pergerakan tekanan hawa lan obahé fragmèn-fragmèn sing ana ing sajroning bom, sarta serpihan fragmèn barang-barang ing saubengé. Saliyané kuwi, bom uga bisa mrejaya manungsa mung kanthi swarané. Bom wis dianggo sajroning maabad-abad ing paprangan konvensional lan non-konvensional.

Tembung bom asalé saka basa Yunani βόμβος (bombos), sawijining istilah sing niru swara jeblugan 'bom' jroning basa kasebut.

Bom yakuwi sanjata; istilah "bom" arang dipigunakaké kanggo nyebut bahan peledak sing dipigunakaké kanggo kaperluan sipil, umpamané jroning pembangunan lan panambangan.Piranti peledhak jroning militèr uga akèh sing ora diarani "bom". Tembung "bom" jroning militèr biasané mung dianggo nyebut sanjata peledhak sing ditibakaké tanpa pemandhu saka montor mabur. Sanjata peledhak militèr liyané kaya granat, ranjau segara, pluru kendhali, pluru, lan peledhak kedalaman ora diarani "bom".

Deleng uga[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bom&oldid=821555"