Montor mabur

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Montor mabur eksperimental NASA.

Montor mabur iku kendharaan sing bisa mabur ing atmosfer utawa udhara.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Montor mabur sing luwih abot saka udhara diburaké pisanan déning Wright Sasedulur (Orville Wright lan Wilbur Wright) kanthi migunakaké montor mabur rancangané dhéwé sing dijenengi Flyer sing diluncurké taun 1903 ing Amérika Sarékat. Saliyané Wright sasedulur, kacathet sapérangan panemu montor mabur liya sing nemokaké montor mabur, antara liya Samuel F Cody sing nglakokaké aksiné ing lapangan Fanborough, Inggris taun 1910. Éwadéné kanggo montor mabur sing luwih ènthèng saka udhara wis mabur adoh sadurungé. Panerbangan pisanan kanthi migunakaké balon udhara panas sing ditemokaké sawijining wong kabangsan Prancis sing jenengé Joseph Montgolfier lan Etiene Montgolfier dumadi nalika taun 1782, nuli disampurnakaké déning wong Jerman sing jenengé Ferdinand von Zeppelin kanthi modhifikasi balon wangun cerutu sing dipigunakaké kanggo nggawa penumpang lan barang nalika taun 1900. Ing taun taun sabanjuré, balon Zeppelin nguwasani pangangkutan udhara nganti musibah kapal Zeppelin ing perjalanan trans-Atlantik ing New Jersey 1936 sing nengeri akiré era Zeppelin senajan isih dipigunakaké nyeraksi Perang Donya II. Sawisé zaman Wright, montor mabur akèh ngalami modhifikasi, saka rancang bangun, wangun lan mesin montor mabur kanggo nyukupi kabutuhan transportasi udhara.

Motor mabur perang A V-22 Osprey

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Montor_mabur&oldid=839548"