Yeongwol

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Kabupatèn Yeongwol

Yeongwol (영월군) inggih punika satunggaling kabupatèn ingkang wonten ing propinsi Gangwon, Korea Kidul.[1] Kabupatèn punika dipunubengi déning larikan Pagunungan Taebaek lan dados papan patemon antawisipun kalih ilining Kali Donggang lan Seogang.[1]

Yeongwol punika dhaérah ingkang kawéntar minangka tujuan pariwisata amargi sesawangan pagunungan lan wananipun ingkang éndah.[1] Wewengkon Yeongwol punika dipunwatesi déning kabupatèn Jecheon lan Danyang ing propinsi [[Chungcheong Utara]|Chungcheong]] sarta kabupatèn Yeongju lan Bonghwa ing propinsi Gyeongsang Lor.[1] Wiyar saking wewengkon kasebut inggih punika 1.127 km² kanthi gunggung penduduk 45.000 jiwa (2004).[1]

Donggang lan Seogang[sunting | besut sumber]

Kalih aliran kali ketemu wonten ing wewengkon, inggih punika Donggang (Kali Dong) lan Seogang (Kali Seo).[1] Donggang punika kalebet salah satunggal anak kali ingkang dados hulu Kali Han.[2] Tuk (mata air) Donggang (harfiah: "Kali Wetan") kawiwitan saking lembah pagunungan ing Jeongseon lan Pyeongchang ingkang mili sedawaning 51–60 km dhateng Yeongwol lan kepanggih kalihan ilining Seogang.[1][2] Seogang utawi "Kali Kulon" mili saking sisih kulon. Donggang ingkang gadhah aliran ingkang deres punika kalebet aréa dolanan arung jeram ingkang paling kondhang ing Korea Kidul.[1] Ananging ing patemon kalihan Seogang dados sansaya rindhik lan jero.[1] Amargi mili ing dhaérah pagunungan ingkang bebas saking polusi, Donggang punika kali ingkang paling resik wonten ing Korea lan tasih gadhah habitat fauna ingkang tasih alami.[3] Warga ing mriku mastani Donggang minangka lanang lan Seogang minangka wanita.[1] Dhaérah wisata ingkang kawéntar punika Eorayeon.[1] Eorayeon wonten ing sisih Donggang ingkang gadhah sesawangan wewatuan lan wana pinus.[1] Dhaérah punika kondhang punika papan pariwisatan pendakian sarta ilining toya ingkang bening.[1][4]

Seondol[sunting | besut sumber]

Seondol (Watu Seon) punika formasi watu kanthi dhuwur 70 meter ingkang mapan ing sisih Seogang.[5] Seondol gadhah bentuk ingkang unik inggih punika kabelah dados kalih lan dipunsebat ugi Shinseon-am utawi Watu Pertapa.[1] Dhesa Seonam ingkang mapan wonten ing sisih Seogang gadhah dharatan unik kados Ujung Korea awujud alit.[6]

Cheongnyeongpo[sunting | besut sumber]

Jangneung, komplek makam Raja Danjong

Awit dangu Yeongwol dipuntepangi minangka dhaérah ingkang sisah dipunaksès amargi terisolasi déning pagunungan lan kali.[1] Changnyeongpo punika satunggaling pulo ing Yeongwol ingkang mapan wonten ing tengah kali.[1] Pulo punika kalebet situs Jangneung, makam Raja Danjong (1441 – 1457) saking Dinasti Joseon.[1] Raja kaping 6 Dinasti Joseon, Danjong, minggah tahta nalika umur 12 taun.[1] Nalika taun 1456 kanthi umur 16 taun, pak-cilikipun mandhapaken saking tahta lan nyebat bilih piyambakipun minangka Raja Sejo.[7] Danjong mandhap saking pangkatipun dados Nosan-gun lan dipunpindhah dhateng Changnyeongpo ing Yeongwol ingkang terisolasi.[1] Dumugi sapunika Changnyeongpo namung saged kerambah mawi kapal. Danjong gesangipun melas sanget amargi dipunracuni déning mata-mata astana saking taun 1457 lan dipunmakamaken ing komplèk Jangneung.[1] Saben taun ing wulan April, masarakat Yeongwol ngawontenaken ritual pakurmatan kanggé ngurmati arwahipun.[7]

Papan pariwisata sanèsipun[sunting | besut sumber]

  • Observatori Astronomi Byeolmaro
  • Muséum Internasional Seni Kontemporer
  • Muséum Seni Rakyat Joseon
  • Muséum Buku Yeongwol
  • Insèktarium Yeongwol
  • Pasar tradisional Deokpo
  • Pasar tradisional Jucheon

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t (en)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  2. ^ a b (en)Donggang River, visitkorea.
  3. ^ (en)Introduction of Donggang River, ywtour.
  4. ^ (en)Eorayeon Valley, visitkorea.
  5. ^ (en)Seondol, ywtour.
  6. ^ (en)Korean Peninsula-shaped Cliffs (Seonam Village), visitkorea.
  7. ^ a b (en)44th Danjong Culture Festival in Yeongwol, visitkorea.

Pranala njawi[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Yeongwol&oldid=1010172"