Wasabi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Wasabi
Wasabi (lukisan Iwasaki Kanen, 1828)
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Ordo: Brassicales
Kulawarga: Brassicaceae
Marga: Wasabia
Jinis: W. japonica
Jeneng binomial
Wasabia japonica
Matsum.

Tanduran wasabi ya iku tanduran kang ana ing Jepang.[1] Tandhuran iki nduwèni roso pedhes, lan nyegrok ing irung.[1] Sakliyane ditandur ing tegalan, wasabi uga biso di tandhur ing banyu.[1] Wasabi asring digunakake kanggo bumbu ing masakan Jepang, kyata sashimi, sushi, soba, lan ochazuke.[1][2] Godhong, pang, lan rimpange ambune wangi, rasane pedhes, nanging beda karo pedhese lombok.[1]

Ing sajeroni tanduran wasabi iku ngandung unsur kimia kang ndadekake rasa wasabi pedhes, tuladhane: isotiosianat utawa ing jeneng kimiane (6-methylthiohexyl isothiocyanate, 7-methylthioheptyl isothiocyanate, lan 8-methylthiooctyl isothiocyanate).[1] Unsur kimia iki nduwèni sifat antimikroba kang iso nyegah cepet thukule bakteri.[1]

Sajarah[sunting | besut sumber]

Budidaya wasabi diwiwiti wiwit taun 1596-1615 ing hulu kali Abe, Utōgi, Prefektur Shizuoka. Wektu iku warga désa Utōgi njabut wasabi kang thukul liyar lan dielèh ing cedhak sumber banyu kang mapan ing Idōgashira. Budidaya wasabi ing Idōgashira dadi gawéyan mbudidaya wasabi kang pisanan ing Jepang. Asilé diwènèhaké marang Tokugawa Ieyasu kang urip ing Istana Sumpu. Miturut carita, Ieyasu seneng banget karo wasabi soko warga désa. Dhèwèké seneng banget amarga bentuké godhong wasabi lambang kulawarga klan Tokugawa. Miturut carita liya sumebaré wasabi ing Jepang diwiwiti ing tengah jaman Edo saka bibit tanduran wasabi kang ditompo déning Itagaki Kanshirō sabubaré ngajaraké budidaya shiitaké marang wargo penduduk Utōgi.[3]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wasabi&oldid=1044790"