W.S. Rendra

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
W. S. Rendra
Rendra di Halam Bengkel Teater.JPG
Lair Willibrordus Surendra Broto Rendra
Jeneng liya W.S. Rendra
Pakaryan aktor, penyair

Willibrordus Surendra Broto Rendra lair ing Sala, Jawa Tengah, 7 Novèmber 1935 – pati ing Jakarta, 6 Agustus 2009 ing yuswa 73 taun), punika satunggiling penyair kondhang ingkang asring dipunjuluki minangka "Burung Merak". Piyambakipun dipuntepang dados tiyang ingkang melopori drama kontemplasi ing Indonésia.[1] Bapakipun inggih punika guru basa Indonésia lan basa Jawa Kuno lan ibunipun penari ing Kraton Yogya.[1] Piyambakipun ngadegaken Bengkel Teater ing Yogyakarta taun 1967 lan ugi Bengkel Teater Rendra ing Depok. Wiwit jaman kuliah piyambakipun sampun aktif nyerat cariyos cekak lan esai wonten ing majalah. Ing antaranipun taun 1990 ngantos 1992, piyambakipun nyerat 10 sajak wonten antaloginipun Orang-orang Rangkasbitung.[2]

Pendidikan[besut | besut sumber]

  • SMA St. Josef, Sala
  • Fakultas Sastra lan Kebudayaan Universitas Gajah Mada, Yogyakarta
  • American Academy of Dramatical Art, New York, USA (1967)

Karya[besut | besut sumber]

Drama[besut | besut sumber]

  • Orang-orang di Tikungan Jalan
  • SEKDA
  • Mastodon dan Burung Kondor
  • Hamlet (pertalan dari karya William Shakespeare, dengan judhul yang sama)
  • Macbeth (pertalan dari karya William Shakespeare, dengan judhul yang sama)
  • Oedipus Sang Raja (pertalan dari karya Sophocles, aslinya berjudul "Oedipus Rex")
  • Kasidah Barzanji
  • Perang Troya Tidak Akan Meletus (pertalan dari karya Jean Giraudoux asli dalam basa Prancis: "La Guerre de Troie n'aura pas lieu")

Sajak/Puisi[besut | besut sumber]

  • Jangan Takut Ibu
  • Balada Orang-Orang Tercinta (Kumpulan sajak)
  • Empat Kumpulan Sajak
  • Rick dari Corona
  • Potret Pembangunan Dalam Puisi
  • Bersatulah Pelacur-Pelacur Kota Jakarta!
  • Nyanyian Angsa
  • Pesan Pencopet kepada Pacarnya
  • Rendra: Ballads and Blues Poem (pertalan)
  • Perjuangan Suku Naga
  • Blues untuk Bonnie
  • Pamphleten van een Dichter
  • State of Emergency
  • Sajak Seorang Tua tentang Bandung Lautan Api
  • Mencari Bapak
  • Rumpun Alang-alang
  • Surat Cinta
  • Sajak Rajawali
  • Sajak Seonggok Jagung

Penghargaan[besut | besut sumber]

  • Bebungah Puisi saking Badan Musyawarah Kebudayaan Nasional taun 1957.
  • Anugerah Seni saking Departemen Pendidikan lan Kebudayaan taun 1969.
  • Bebungah Seni saking Akademi Jakarta taun 1975.
  • Penghargaan Achmad Bakrie taun 2006.

Ugi Pirsani[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b WS Rendra (1976). Tentang Bermain Drama. Jakarta: Pustaka Jaya. 
  2. ^ Rendra (1993). Orang-orang Rangkasbitung. Yogyakarta: Bentang Offset. k. 61. 

Pranala njawi[besut | besut sumber]