Tawon gung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Tawon gung
Honeybee on Mimosa pudica at Kadavoor.jpg
menclok ing putri malu Mimosa pudica
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Insecta
Ordho: Hymenoptera
Famili: Apidae
Subfamili: Apinae
Génus: Apis
Subgénus: Megapis
Spésies: A. dorsata
Jeneng binomial
Apis dorsata
Fabricius, 1793
Peta sebaran tawon gung (A. dorsata)
Range of A. dorsata

Tawon gung (Apis dorsata) ya iku jinis tawon madu kang mapan ing alas. Béda karo tawon madu biyasa kang bisa ditangkaraké, tawon gung durung bisa ditangkaraké murih bisa dijupuk maduné. Warga ing pinggir alas biyasa golèk madu ing alas saka tawon jinis iki[1]. Amarga madu kang kasimpen ing susuh tawon gung bisa nganti punjul 20 kg, pira-pira wong kang manggon ing pinggir alas duwé pangupajiwa saka golèk madu tawon gung ing alas.[2].

Sebaran[besut | besut sumber]

Tawon gung sumebar ing laladan tropis lan sub tropis Asia saka Nepal, India, Filipina lan Indonesia antarané ing Sumatra, Kalimantan, Jawa, Sulawesi, Papua lan Nusa Tengara.

Wedharan[besut | besut sumber]

Omah tawon gung nemplek ing wit gedhé

Tawon gung rupané saèmper karo tawon madu biyasa nanging luwih gedhé. Omahé wujud tala mung sesisir, kang nggantung ana pang wit gedhé lan jurang watu, lan papané ing panggon kang bukaan. Mula para ahli durung bisa mbudidaya ing glodhogan. Ukuran talané bisa nganti 2è1 mèter, wujudé setengah bunderan. Tawon gung asring pindah panggon, lan lumrahé gumantung saka mangsa rendheng lan katiga.

Sub Spésies[besut | besut sumber]

Michael S. Engel mratelakaké manawa tawon gung duwé sub-spésies::[3]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Starr, Christoper (1987). "Nest-site Preferences of the Giant Honey Bee, Apis dorsata (Hymeoptera:Apidae), in Borneo". Pan-Pacific Entomologist (63): 37–42. 
  2. Paar, Jurgen (2006). "Genetic Structure of an Apis dorsata Population: The Significance of Migration and Colony Aggregation". Journal of Heredity A12: 119–126. doi:10.1093/jhered/esh026. 
  3. Michael S. Engel (1999). "The taèonomy of recent and fossil honey bees (Hymenoptera: Apidae: Apis)". Journal of Hymenoptera Research 8: 165–196.